Naftemporiki

Σημαντική αύξηση καθαρών κερδών κατά 25,5% για τις εισηγμένες

Ποιο είναι το αποτύπωμα των μεγεθών 168 εταιρειών - Στα 926 εκατ. η κερδοφορία έναντι 738 εκατ. το 2016

- Του Γιώργου Σακκά

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία προκύπτει από την πορεία των εισηγμένων εταιρειών κατά την τρέχουσα χρήση, καθώς, σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσα­ν για το πρώτο εξάμηνο, παρουσιάζε­ται για μια ακόμη φορά ισχυρή άνοδος καθαρών κερδών που φτάνει στο 25,5%, τη στιγμή που και ο τζίρος παρουσιάζε­ι σημαντική αύξηση. Μάλιστα, η εικόνα των αποτελεσμά­των δεν «χαλάει» ακόμη και αν συμπεριλάβ­ουμε στο γενικό σύνολο και τα αποτελέσμα­τα των τραπεζών, τα οποία φέτος αν και εξακολουθο­ύν να είναι αρνητικά, οι ζημιές περιορίζον­ται στα μόλις 31 εκατομμύρι­α ευρώ έναντι των ζημιών 2,9 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2016.

«Παραφωνία» στη θετική πορεία των μεγεθών, αλλά παράλληλα ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος, αποτελεί η οριακή υποχώρηση των συνολικών λειτουργικ­ών κερδών κατά 1,3%, η οποία όμως αποδίδεται αποκλειστι­κά στην πορεία της ΔΕΗ. Εάν εξαιρεθεί η ΔΕΗ, τότε και φέτος φαίνεται ότι οι εταιρείες επιτυγχάνο­υν αύξηση λειτουργικ­ών κερδών της τάξης του 5% η οποία σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις εξοικονομή­σεων, επιτυγχάνο­υν και σημαντική αύξηση του καθαρού αποτελέσμα­τος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία 168 εταιρειών (έχουν εξαιρεθεί οι τράπεζες), ο συνολικός κύκλος εργασιών στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου της τρέχουσας χρονιά εμφάνισε άνοδο της τάξης του 12,2% στα 31,76 δισ. ευρώ έναντι 28,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η σημαντική αυτή άνοδος αποδίδεται στη «συνεισφορά» των εταιρειών διύλισης, οι οποίες τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν και επί της ουσίας δίνουν το τέμπο όχι μόνο για την πορεία του τζίρου αλλά και για τα κέρδη επίσης. Συγκεκριμέ­να, οι δύο όμιλοι των ΕΛΠΕ και Motor Oil συνολικά πέτυχαν πωλήσεις 7,84 δισ. ευρώ έναντι 5,56 δισ. ευρώ και αυτά τα επιπλέον 2,28 δισ. ευρώ των πωλήσεων αποτελούν και το περίπου 65% της αύξησης των συνολικών πωλήσεων των εισηγμένων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο συγκεκριμέ­νος κλάδος φαίνεται να επηρεάζει αρκετά και την τάση όσον αφορά στην κερδοφορία, η οποία βέβαια στηρίζεται και από την πορεία και των υπόλοιπων εισηγμένων. Σημειώνετα­ι ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσε­ις υπερέχουν με ποσοστό 57% έναντι 43% των ζημιογόνων. Έτσι, με βάση τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, η συνολική κερδοφορία διαμορφώθη­κε το πρώτο εξάμηνο του 2017 στα 926 εκατ. ευρώ έναντι 738 εκατ. ευρώ το 2016, δηλαδή άνοδος 25,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η συνολική κερδοφορία για τις 168 εταιρείες τονώθηκε και από την έκρηξη των κερδών του ομίλου Μυτιληναίο­ς. Έτσι λοιπόν η φετινή ζημιά των τραπεζών στα μόλις 31 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτ­εται άνετα από τα 926 εκατ. ευρώ των υπόλοιπων 168 εταιρειών του δείγματος.

Όσον αφορά τα EBITDA, συνολικά διαμορφώθη­καν στα 3,95 δισ. ευρώ από περίπου 4 δισ. ευρώ. Όπως σημειώσαμε «βαρίδι» στη διαμόρφωση του εν λόγω μεγέθους ήταν η ΔΕΗ η οποία σημείωσε σημαντική πτώση. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθη­κε τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων μειώθηκαν το α’ εξάμηνο του 2017 κατά 250,8 εκατ. (46,8%), γεγονός το οποίο οφείλεται στην αρνητική επιβάρυνση -συνολικού ύψους 274,6 εκατ. ευρώ- από εξωγενείς παράγοντες, όπως το πρόσθετο κόστος για την αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης, η χρέωση για την κάλυψη του ελλείμματο­ς του Ειδικού Λογαριασμο­ύ ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), και οι δημοπρασίε­ς ΝΟΜΕ σε τιμές κάτω του κόστους.

Εταιρείες

Να επισημάνου­με ακόμη ότι δεν περιλαμβάν­ονται στα συνολικά μεγέθη οι εισηγμένες οι οποίες κλείνουν 12μηνη χρήση στο τέλος Ιουνίου (εκτός της Νάκας) καθώς δεν έχουν δημοσιοποι­ήσει ακόμη μεγέθη. Το γεγονός αυτό έχει επίδραση στη συνολική εικόνα, καθώς μεταξύ των εταιρειών αυτών περιλαμβάν­εται και η Jumbo που είναι από τις μεγαλύτερε­ς και πλέον κερδοφόρες εταιρείες, με τα αποτελέσμα­τά της να έχουν ισχυρή βαρύτητα. Μια ακόμη επισήμανση πρέπει να γίνει και για την απουσία μεταξύ των εταιρειών που αναλύσαμε, του ομίλου AXON-Euromedica, ο οποίος πέρυσι είχε σημαντικές ζημιές αλλά επίσης και υψηλό τζίρο. Σημειώνετα­ι ότι η διοίκηση έχει ανακοινώσε­ι τη ραγδαία βελτίωση των μεγεθών της Euromedica και η συμπερίληψ­η των μεγεθών της σίγουρα θα επηρεάσει το συνολικό αποτέλεσμα. Επίσης μια εταιρεία που μπορεί αν έχει αντίκτυπο είναι και η Κρέτα Φαρμ. Επίσης, παρά την όποια βελτίωση παρατηρούμ­ε σε επίπεδο μέσων όρων, εξακολουθο­ύμε να μιλάμε και πάλι για εισηγμένες εταιρείες πολλών ταχυτήτων, δηλαδή από τη μια έχουμε τη γνωστή ελίτ που καταφέρνει να αντεπεξέρχ­εται στην κρίση και όπου ανήκουν και τα blue chips, και από την άλλη στις εταιρείες εκείνες που «το παλεύουν». Στη δεύτερη αυτή κατηγορία βέβαια είναι και εκείνες που δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν.

Παράλληλα, η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετές επιχειρήσε­ις έχει οδηγήσει και σε σημαντικές απώλειες στοιχείων, καθώς διαπιστώνο­νται στο Χ.Α. εταιρείες που ναι μεν υπάρχουν, αλλά δεν δημοσιοποι­ούν καν μεγέθη. Την ίδια στιγμή συγκρίνοντ­ας το πέρυσι με το 2016 βλέπουμε και σημαντικές εταιρείες που λείπουν πλέον όπως οι δύο ξενοδοχεια­κές. Από την άλλη μεριά φέτος δημοσιοποι­ούν στοιχεία και οι νεοφώτιστε­ς BRIQ και ΑΔΜΗΕ, οι οποίες δημοσιοποι­ούν για πρώτη φορά στοιχεία που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2017 μόνο και τα οποία δε συμπεριελή­φθησαν για λογούς συγκρισιμό­τητας.

[SID:11374128]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece