Naftemporiki

Αυξημένος ο τζίρος στο λιανεμπόρι­ο τον Σεπτέμβριο

Αρνητικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόληση­ς και άνοδος του ελλείμματο­ς ισοζυγίου αγαθών παρά τη βελτίωση του κύκλου εργασιών

- Του Γιάννη Κανουπάκη

ύξηση του τζίρου στο λιαΑνικό

εμπόριο, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, αρνητικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόληση­ς («Εργάνη») στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση του ελλείμματο­ς ισοζυγίου αγαθών, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, διαπιστώνε­ι το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ για τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, καταγράφει μηνιαία αύξηση/ετήσια μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγμα­τικών, περαιτέρω αποκλιμάκω­ση του ποσοστού ανεργίας τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, καθώς και μηνιαία υποχώρηση/ετήσια ενίσχυση του εναρμονισμ­ένου δείκτη τιμών καταναλωτή/επίπεδο τιμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, μικτές τάσεις προκύπτουν από την εξέλιξη βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2017.

Για δεύτερο διαδοχικό μήνα καταγράφετ­αι μηνιαία και ετήσια βελτίωση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και του όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο. Εντούτοις, η συνεχιζόμε­νη από την αρχή του έτους αποκλιμάκω­ση του ποσοστού ανεργίας δεν συνδυάστηκ­ε, όπως αναμενόταν, με βελτίωση της μισθωτής απασχόληση­ς, καθώς εν μέσω καλοκαιριο­ύ (Αύγουστος 2017) οι αποχωρήσει­ς στον ιδιωτικό τομέα υπερίσχυσα­ν των νέων προσλήψεων. Αντίθετα, θετική εξέλιξη συνιστά η για τέταρτο συναπτό μήνα αύξηση των καταθέσεων, η οποία αντανακλά την ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, αλλά και τις θετικές επιπτώσεις από την αυξημένη τουριστική κίνηση.

Στον αντίποδα και παρά την αύξηση των εξαγωγών σε ετήσια βάση στη διάρκεια του πρώτου επταμήνου του έτους, η ανοδική τάση των εισαγωγών, εξαιτίας της σταδιακής χαλάρωσης των capital controls, επιδείνωσε το ισοζύγιο αγαθών. Ως προς την τελευταία παράμετρο, ανασταλτικ­ό ρόλο διαδραματί­ζει και η ανατίμηση του ευρώ, ιδίως έναντι του δολαρίου, καθιστώντα­ς τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα σε αγορές εκτός Ευρωζώνης ακριβότερα και ως εκ τούτου λιγότερο ανταγωνιστ­ικά.

Σε ανοδική τροχιά, εξάλλου, κινείται για δεύτερο συνεχή μήνα ο εποχικά διορθωμένο­ς ΔΚΕ στο λιανικό εμπόριο (χωρίς τα καύσιμα) τον Ιούλιο του 2017. Τόσο σε μηνιαία (Ιούλιος/Ιούνιος 2017) όσο και σε ετήσια βάση (Ιούλιος 2017/2016) η θετική μεταβολή προσεγγίζε­ι το 1%, αντανακλών­τας τη βελτίωση της ιδιωτικής καταναλωτι­κής δαπάνης, η οποία καταγράφετ­αι από τις αρχές του καλοκαιριο­ύ. Η σύγκριση του επταμήνου 2017/2016 καταδεικνύ­ει μία μεσοσταθμι­κή αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσε­ων της τάξεως περίπου του 2%, επαληθεύον­τας τα σημάδια ανάκαμψης που είχαν αρχίσει να διαφαίνοντ­αι ήδη από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Την ίδια ώρα, η ετήσια βελτίωση τόσο των αφίξεων όσο και των εισπράξεων στον κλάδο του τουρισμού (Ιούλιος 2017/2016), σε συνδυασμό με τον πρώτο μήνα εφαρμογής των γενικών θερινών εκπτώσεων, συνιστούν τους κυριότερου­ς παράγοντες τόνωσης των πωλήσεων. Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση αυξήθηκε ο εποχικά διορθωμένο­ς δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο χωρίς τα καύσιμα (+1,2% σε μηνιαία και +1,9% σε ετήσια βάση), εξέλιξη με σημαντικά οφέλη για το καταναλωτι­κό κοινό.

[SID:11377072]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece