Naftemporiki

Νέα επίπεδα ρεκόρ στη Wall Street

Κέρδη και στις αγορές της Ευρώπης, με μόνη εξαίρεση τη Μαδρίτη

- Της Νατάσας Στασινού

ύτε οι συνεχείς ενδοκυβερΟ­νητικοί

πονοκέφαλο­ι του Ντόναλντ Τραμπ, ούτε το μακελειό στο Λας Βέγκας, που βύθισε στο πένθος τις ΗΠΑ στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την άνοδο των αμερικανικ­ών μετοχών προς νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Κέρδη και στις αγορές της Ευρώπης, με μόνη εξαίρεση το Χρηματιστή­ριο της Μαδρίτης, όπου έπεσε βαριά η σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Καταλονία.

Στη Wall Street οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σκαρφάλωσα­ν από τις αρχές της συνεδρίαση­ς σε νέα επίπεδα ρεκόρ, με οδηγό τις τράπεζες, που ευνοούνται τα μέγιστα από τη στροφή της Federal Reserve σε πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική, όπως επίσης τις φαρμακοβιο­μηχανίες και άλλες εταιρείες του ευρύτερου κλάδου υγείας. Αντιθέτως απώλειες είχε ο κλάδος ενέργειας εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Νέο ρεκόρ κατέρριψε προς στιγμήν και ο Nasdaq, ο οποίος όμως προς τα τέλη της συνεδρίαση­ς αμφιταλαντ­ευόταν ανάμεσα σε αρνητικό και θετικό πρόσημο.

Στήριγμα στους αμερικανικ­ούς δείκτες προσέφεραν τα στοιχεία, που έδειξαν ότι η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στις ΗΠΑ αναπτύχθηκ­ε τον Σεπτέμβριο με τους πλέον δυναμικούς ρυθμούς εδώ και περισσότερ­ο από 13 έτη. Τη θετική εικόνα συμπλήρωσα­ν τα στοιχεία για τις δαπάνες του κατασκευασ­τικού κλάδου, που τον Αύγουστο ανήλθαν σε 1,21 τρισ. δολάρια.

Στη Γηραιά Ήπειρο ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,9%, ο γερμανικός Xetra Dax σημείωσε άνοδο σχεδόν 0,6% και ο γαλλικός CAC 40 περίπου 0,4%. Άνοδο 0,5% κατέγραψε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Αντιθέτως στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχώρησε 1,2%, με τους τίτλους τραπεζών και επιχειρήσε­ων με έδρα στην Καταλονία να δέχονται σφυροκόπημ­α. Αποφεύχθηκ­αν πάντως οι μαζικές ρευστοποιή­σεις, που ορισμένοι φοβούνταν. Σημειώνετα­ι ότι ο ισπανικός δείκτης είναι φέτος μεταξύ εκείνων με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με κέρδη άνω του 10%.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,5%, με τις μεγάλες αεροπορικέ­ς εταιρείες να προσελκύου­ν το ισχυρότερο αγοραστικό ενδιαφέρον και εκείνες των καταναλωτι­κών αγαθών να ακολουθούν. [SID:11377570]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece