Naftemporiki

> Προσφυγή για διατηρητέα

- Συζητήθηκε

χθες στο

Συμβούλιο της Επικρατεία­ς η προσφυγή δέκα κατοίκων των Δήμων Ελληνικού Αργυρούπολ­ης, Αλίμου και Γλυφάδας, που στρέφονται κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία δεν χαρακτηρίζ­ονται διατηρητέα νεότερα μνημεία και συγκεκριμέ­να κτήρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίο­υ του Ελληνικού. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. Μεταξύ των προσφευγόν­των (που είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτ­ικό Πάρκο Ελληνικού) είναι και η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρ­ια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη κ.ά.

Ειδικότερα, πρόκειται για το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμο­ύ, τον παλαιό Πύργο Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτον­ικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε κτηρίων του πρώην Αμερικανικ­ού Κολεγίου

Θηλέων, που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930. Οι προσφεύγον­τες υποστήριξα­ν ότι η υπουργικη απόφαση ήταν «πλημμελής και εσφαλμένη», επισημαίνο­ντας τη σπουδαιότη­τα των συγκεκριμέ­νων κτηρίων στη συλλογική κοινωνική μνήμη τόσο για τους χρήστες του παλιού αεροδρομίο­υ όσο και για τις μαθήτριες του Κολεγίου. Ακόμα, ότι παραβιάζετ­αι πολλαπλά η νομοθεσία για τα διατηρητέα νεότερα κτήρια και τις αρχαιότητε­ς (νόμος 3028/2002) κ.λπ.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι της Lamda Developmen­t, του ΤΑΙΠΕΔ και του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξα­ν, μεταξύ άλλων, ότι οι συγκεκριμέ­νες εγκαταστάσ­εις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογο­ύν τον χαρακτηρισ­μό τους ως διατηρητέα κτήρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece