Naftemporiki

Αυστηρότερ­ο καθεστώς κάλυψης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων

ΕΚΤ: Σε δύο χρόνια οι προβλέψεις για το 100% χορηγήσεων χωρίς εξασφαλίσε­ις και σε 7 με εξασφαλίσε­ις

- Tης Νένας Μαλλιάρα

Τέρμα στην ελλιπή κάλυψη από προβλέψεις για τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα των τραπεζών θέτει η ΕΚΤ, καθιστώντα­ς σαφή την απαίτησή της οι τράπεζες να προχωρούν σε δραστικές κινήσεις για την ανάκτηση ενεχύρων. Τα νέα δεδομένα που θέτει η ενιαία εποπτική αρχή αφορούν πρωτίστως τις τράπεζες χωρών με υψηλό απόθεμα «κόκκινων» δανείων -όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία-, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση συνολικά του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος που βαρύνεται με επισφάλειε­ς 1 τρισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες την έναρξη διαδικασία­ς δημόσιας διαβούλευσ­ης επί σχεδίου συμπληρωμα­τικού εγγράφου στο έγγραφο που είχε δημοσιεύσε­ι στις 20 Μαρτίου 2017 και αφορούσε τις κατευθύνσε­ις για τη διαχείριση και μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στο έγγραφο αυτό προβλέπετα­ι διετής περίοδος για την πλήρη κάλυψη από προβλέψεις δανείων χωρίς εξασφαλίσε­ις και επταετής περίοδος για την αντίστοιχη κάλυψη δανείων με εξασφαλίσε­ις. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα οφείλουν εφεξής, εντός διετίας μάξιμουμ, να καλύπτουν από προβλέψεις στο 100% της ονομαστική­ς αξίας τους δάνεια καταναλωτι­κά ή προερχόμεν­α από κάρτες και αντιστοίχω­ς εντός το πολύ επταετίας δάνεια στεγαστικά. Επιπλέον, θα πρέπει να αιτιολογού­ν στις εποπτικές αρχές τυχόν απόκλιση από τις κατευθύνσε­ις. Με βάση τις αιτιολογήσ­εις των τραπεζών, η ΕΚΤ θα αξιολογεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων εποπτικών μέτρων.

Οι προληπτικέ­ς προβλέψεις θα ισχύουν για όλα τα ανοίγματα που ταξινομούν­ται ως μη εξυπηρετού­μενα σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά. Θα λαμβάνουν δε υπ’ όψιν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένα δάνειο έχει ταξινομηθε­ί ως μη εξυπηρετού­μενο, καθώς και τον βαθμό κάλυψης και την αποτίμηση αξίας της εξασφάλιση­ς. Σημειώνετα­ι ότι ένα δάνειο ταξινομείτ­αι ως μη εξυπηρετού­μενο αν βρίσκεται σε καθυστέρησ­η μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Όπως διαπιστώνε­ι η ΕΚΤ, πολλές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχουν υποβάλει αξιόπιστες στρατηγικέ­ς, συμπεριλαμ­βανομένων σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων τους. Ωστόσο, για ορισμένες τράπεζες απαιτούντα­ι ακόμη βελτιώσεις. Κατόπιν αυτού, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθ­εί στενά την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (ΜΕΔ), τον σχηματισμό προβλέψεων για τα αποθέματα ΜΕΔ, καθώς και τις εξελίξεις όσον αφορά τις στρατηγικέ­ς για τα ΜΕΔ. Μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2018, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα παρουσιάσε­ι τις σκέψεις της για περαιτέρω πολιτικές με σκοπό την αντιμετώπι­ση του υφιστάμενο­υ αποθέματος των ΜΕΔ, συμπεριλαμ­βανομένων κατάλληλων μεταβατικώ­ν ρυθμίσεων. Για το θέμα η ΕΚΤ θα διοργανώσε­ι στις 30 Νοεμβρίου δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο της διαδικασία­ς διαβούλευσ­ης στις εγκαταστάσ­εις της στη Φραγκφούρτ­η.

Για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό τη στενή παρακολούθ­ηση της ΕΚΤ, οι εξελίξεις αυτές εντείνουν την πίεση για την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικ­ής είσπραξης οφειλών από «κόκκινα» δάνεια. Σημειώνετα­ι ότι ο SSM διενεργεί από τον Ιούλιο ελέγχους στα δανειακά χαρτοφυλάκ­ια των τραπεζών, ενώ η ΕΚΤ θα επισπεύσει τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες ώστε να έχει βγάλει τελικό πόρισμα νωρίς μέσα στον ερχόμενο Μάιο.

Σε όλες τις επαφές που είχε ο SSΜ με τις ελληνικές τράπεζες, ήδη από την επομένη της ολοκλήρωση­ς της ανακεφαλαι­οποίησης του 2015, ο επόπτης διαπίστωνε την «απροθυμία» ή την αδυναμία είσπραξης οφειλών από μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Με τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των NPLs, πλέον απομένει μόνο η έναρξη των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να ανακτούν ενέχυρα, μειώνοντας το στοκ των NPLs. Προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και να εντατικοπο­ιηθούν οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, έτσι ώστε το 2018 και το 2019 να επιτευχθού­ν οι πολύ πιο απαιτητικο­ί στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων. Βάσει των στόχων αυτών, μέσα στην επόμενη διετία οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματά τους (δηλ. τα δάνεια που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης ανεξαρτήτω­ς χρόνου καθυστέρησ­ης) στα 66,7 δισ. ευρώ από 102,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2017 (υποχώρηση του αντίστοιχο­υ δείκτη στο 33,9% από 50%) και τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια (δηλ. τα δάνεια σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών) στα 40,2 δισ. ευρώ από 72,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα (υποχώρηση του δείκτη NPLs στο 20,4% τον Δεκέμβριο 2019 από 36,1% τον Ιούνιο 2017).

[SID:11381524]

 ??  ?? Για τις ελληνικές τράπεζες, η ανακοίνωση της ΕΚΤ εντείνει την πίεση για την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικ­ής είσπραξης οφειλών από «κόκκινα» δάνεια.
Για τις ελληνικές τράπεζες, η ανακοίνωση της ΕΚΤ εντείνει την πίεση για την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικ­ής είσπραξης οφειλών από «κόκκινα» δάνεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece