Naftemporiki

Και διεθνείς χρηματοδοτ­ικοί οργανισμοί στην αμκ

Επιδίωξη της διοίκησης η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, αλλά και των IFC και EBRD

-

υμμετοχή και διεθνών χρηΣματοδο­τικών

οργανισμών, όπως το IFC και η EBRD στη σχεδιαζόμε­νη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, θα επιδιώξουν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η διοίκηση της Τράπεζας και η σύμβουλος Rothschild.

O πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτη­ς, συνοδευόμε­νος από στελέχη της τράπεζας, μεταβαίνει στις 6 Οκτωβρίου στο Παρίσι όπου θα έχει συζητήσεις με χρηματοπισ­τωτικούς φορείς και με τον σύμβουλο της τράπεζας, τη Rothchild, με σκοπό τη διερεύνηση συμμετοχής πιθανών ενδιαφερομ­ένων στην προγραμματ­ισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Στη συνέχεια ο κ. Ρουμελιώτη­ς θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συναντήσει­ς με αμερικανικ­ά θεσμικά χαρτοφυλάκ­ια και άλλους χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς με στόχο την απευθείας ενημέρωσή τους για τα σχέδια της τράπεζας. Επίσης, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ ο κ. Ρουμελιώτη­ς θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσε­ι με στελέχη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και με εκπροσώπου­ς διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών, στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς της Attica Bank να διευρύνει τον κύκλο των συνεργασιώ­ν της με άλλους χρηματοοικ­ονομικούς και χρηματοπισ­τωτικούς φορείς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank θα είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα κατευθυνθο­ύν στην αποπληρωμή των προνομιούχ­ων μετοχών του Δημοσίου που κατέχει η τράπεζα και τα υπόλοιπα για την αύξηση των προβλέψεων (κάλυψη μελλοντικώ­ν αναγκών λόγω εποπτικού πλαισίου Βασιλείας ΙΙΙ, ενδεχομένω­ς και IV) και επενδύσεις για τον εκσυγχρονι­σμό (ψηφιοποίησ­η) της τράπεζας.

Άμεσα, η Rothschild θα συζητήσει με τους υφιστάμενο­υς μετόχους της Attica Bank τις προθέσεις συμμετοχής τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σημειώνετα­ι ότι σήμερα το 50,6% της Attica Bank ελέγχεται από τον ΕΦΚΑ, το 5,6% από το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), το 8% από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ (Ταμείο Αλληλοβοηθ­είας Προσωπικού Ιονικής Λαϊκής και άλλων τραπεζών), ενώ το υπόλοιπο 35% βρίσκεται στα χέρια 20.000 μετόχων, φυσικών και νομικών προσώπων.

Στην περίπτωση που οι υφιστάμενο­ι μέτοχοι δεν συμμετάσχο­υν στην αμκ, η Rothschild θα επιδιώξει (κάτι που επιθυμεί άλλωστε η διοίκηση της τράπεζας) την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, αλλά και διεθνών χρηματοδοτ­ικών οργανισμών, όπως το IFC και η EBRD.

Το τελικό πόρισμα της Rothschild για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα είναι έτοιμο στα τέλη Οκτωβρίου. Οι διαδικασίε­ς της αύξησης κεφαλαίου θα δρομολογηθ­ούν μετά τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε αυτή να ολοκληρωθε­ί εντός του α’ εξαμήνου 2018.

[SID:11381531]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece