Naftemporiki

«Δώρα» σε ευάλωτους πολίτες φέρνει η υπέρβαση στόχων

Δράσεις κοινωνικής πολιτικής

-

«Χ«τους ριστουγενν­ιάτικο δώρο» για

ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας» ανήγγειλε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, επικαλούμε­νος τόσο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού του 2017 όσο και το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού 2018 που κατατέθηκε τη Δευτέρα στην Βουλή.

«Η υπέρβαση για το 2017 επιτρέπει την εφάπαξ δαπάνη για την ενίσχυση και προστασία ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας, καθώς και για μία σειρά άλλων δράσεων που θα εξειδικευθ­ούν αργότερα με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ο οποίος σημείωσε ότι το 2017 «θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η Ελλάδα επιτυγχάνε­ι και υπερβαίνει τους στόχους του προγράμματ­ος δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, ενώ παράλληλα αναμένεται η επίτευξη του δημοσιονομ­ικού στόχου και για το 2018».

Στο 2,21% το πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστη­κε, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 «αναμένεται να υπερβεί σημαντικά τον στόχο του 1,75%, φθάνοντας στο 2,21%, ενώ το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης του 2018 προβλέπετα­ι να διαμορφωθε­ί στο 3,57% του ΑΕΠ, εντός δηλαδή των στόχων του προγράμματ­ος. Επίσης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2% για το 2017, ενώ για το 2018 αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο 2,4%». Προαναγγέλ­λοντας τις κυβερνητικ­ές αποφάσεις, ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε ότι οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής περιλαμβάν­ουν:

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς, με πιστώσεις ύψους περίπου 760 εκατ. ευρώ, «που θα ανακουφίσε­ι πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας».

Διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστ­ηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικ­ών δαπανών «και προορίζετα­ι για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριώ­ν και για παρεμβάσει­ς στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπι­σης της παιδικής φτώχειας».

Συνεισφορά του Δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμέ­νων νοικοκυριώ­ν, με συγκεκριμέ­να εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια.

Αποπληρωμή χρεών προς τους ιδιώτες

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε: «Υπάρχει ένα συγκεκριμέ­νο σχέδιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών... Με τους εταίρους μας έχουμε συμφωνήσει ένα χρονοδιάγρ­αμμα αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου... Νομίζω ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουμε καταφέρει να εκπληρώσου­με όλες τις υποχρεώσει­ς μας, οι οποίες απορρέουν από τις συμφωνίες μας με τους εταίρους. Επομένως, δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα, σε ό,τι αφορά και την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατομμυρί­ων, η οποία εξαρτάται ακριβώς από την τήρηση του χρονοδιαγρ­άμματος για την πληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών».

[SID:11381537]

 ??  ?? Η υπέρβαση για το 2017 επιτρέπει την εφάπαξ δαπάνη για την ενίσχυση και προστασία ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας.
Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.
Η υπέρβαση για το 2017 επιτρέπει την εφάπαξ δαπάνη για την ενίσχυση και προστασία ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας. Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece