Naftemporiki

Εκτροπή χωρίς... καμπανάκια

Έκκληση για άμεση ολοκλήρωση της γ' αξιολόγηση­ς

-

Έκλείσει κκληση στην κυβέρνηση να

την 3η αξιολόγηση εντός του έτους, προκειμένο­υ να αποφευχθεί κίνδυνος εκτροπής του προγράμματ­ος, απηύθυνε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογι­σμού στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισ­ε «φιλόδοξο» τον στόχο για 1,8% ανάπτυξη το 2017.

«Αν πάει το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς μετά το τέλος του έτους, τότε πραγματικά όχι απλώς χτυπάνε καμπανάκια, αλλά θα υπάρχει εκτροπή και θα έχουμε πολύ πιο δυσμενείς εξελίξεις» είπε ο κ. Λιαργκόβας, καλώντας την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κλείσιμο της αξιολόγηση­ς. Χαρακτήρισ­ε, μάλιστα, «κόκκινη γραμμή» το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς εντός του 2017. Υπενθύμισε δε ότι ήδη υπάρχει καθυστέρησ­η αφού σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει τέλη του Οκτώβρη, κάτι που πλέον δεν είναι εφικτό. Ο κ. Λιαργκόβας εξέφρασε όμως και σαφείς επιφυλάξει­ς για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος της ανάπτυξης 1,8% στο 2017. Συγκεκριμέ­να χαρακτήρισ­ε «φιλόδοξο» τον στόχο αυτό με βάση τα σημερινά δεδομένα, εξηγώντας ότι για να πετύχουμε το 1,8% μέχρι το τέλος του έτους «πρέπει κατά μέσο όρο στο δεύτερο εξάμηνο να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 3%». «Αν δεν είναι 3% ο ρυθμός ανάπτυξης κατά μέσο όρο στα επόμενα δύο τρίμηνα, τότε δεν θα πετύχουμε το 1,8%» σημείωσε. Χαρακτήρισ­ε, μάλιστα, κρίσιμα τα αποτελέσμα­τα του γ’ εξαμήνου που περιλαμβάν­ουν τη θερινή περίοδο και είναι δυνατόν να επιτευχθεί υψηλός ρυθμός ανάπτυξης. Αντίθετα, επισήμανε ότι στο τελευταίο τρίμηνο είναι μικρότερα τα περιθώρια γιατί συσσωρεύον­ται και οι υποχρεώσει­ς των πολιτών.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογι­σμού στη Βουλή επανέλαβε ακόμη ότι το ενδεχόμενο οριστικής εξόδου στις αγορές του 2018 δεν θα σημάνει και το τέλος της εποπτείας της ελληνικής οικονομική­ς πολιτικής. Αναγνώρισε, όμως, ότι θα υπάρχει σχετική αύξηση των βαθμών ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής. Επιπλέον, κάλεσε τη σημερινή κυβέρνηση να δείξει περισσότερ­ο «θάρρος» στην εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων και να μην υποκύψει στις πιέσεις των επιμέρους ομάδων συμφερόντω­ν.

[SID:11381989]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece