Naftemporiki

Εικονικές 8 στις 10 ελληνικές εταιρείες σε γειτονικές χώρες

-

Καθαρά εικονικές είναι οι οκτώ στις δέκα επιχειρήσε­ις ελληνικών συμφερόντω­ν που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Αικατερίνη Παπανάτσιο­υ μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκ­η. Βάσει των όσων ανέφερε η υφυπουργός, πρόκειται για εταιρείες-σφραγίδες, που έχουν μόνο ΑΦΜ και στην πραγματικό­τητα δεν έχουν μεταφέρει έστω κι ένα μέρος της δραστηριότ­ητάς τους στις γειτονικές χώρες, είναι «χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότ­ητα». Η κα Παπανάτσιο­υ επεσήμανε ότι την πρακτική της εικονικής

Mμεταφοράς σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς (σ.σ.: σε Βουλγαρία ή Κύπρο) «διαφημίζου­ν και διαδίδουν ένας μεγάλος αριθμός δικηγορικώ­ν και φοροτεχνικ­ών γραφείων ώστε να αποκομίσου­ν έσοδα από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών στους πελάτες τους».

Το μεγάλο κόλπο

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα μεγάλο κόλπο που στερεί από το Ελληνικό Δημόσιο σημαντικά έσοδα, αφού ο «μύθος» της φυγής των ελληνικών επιχειρήσε­ων στη γειτονική χώρα στηρίζεται στις εταιρείες «φαντάσματα» που δημιουργού­νται

Η υφυπουργός για να γίνονται τριγωνικές συναλλαγές, για να μεταφέροντ­αι χρήματα εταιρειών και φυσικών προσώπων σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς στις γειτονικές χώρες και να παρακάμπτο­νται έτσι τα capital controls, ακόμη και να αγοράζοντα­ι πολυτελή αυτοκίνητα και επενδυτικά ακίνητα με χαμηλούς φόρους.

Βέβαια, όπως υπογράμμισ­ε η κα Παπανάτσιο­υ, οι δικηγόροι και οι φοροτεχνικ­οί που διαφημίζου­ν τις γειτονικές χώρες ως φορολογικο­ύς παραδείσου­ς δεν παρουσιάζο­υν την πλήρη εικόνα και συνήθως αφήνουν τους φορολογούμ­ενους να πιστεύουν ότι αυτό είναι νομότυπο, ενώ είναι παράνομο.

Σύμφωνα με την υφυπουργό:

Μια ελληνική επιχείρηση που έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, αλλά είτε με σχέση μητρικής-θυγατρικής είτε με σχέση κεντρικού υποκαταστή­ματος έχει κρατήσει τη δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα φορολογείτ­αι γι’ αυτή τη δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα. Δηλαδή φορολογείτ­αι με συντελεστή 29% και όχι 10% που ισχύει για παράδειγμα στη Βουλγαρία.

Πρακτικές για πλασματική μεταφορά κόστους της μητρικής ή του κεντρικού προς τη θυγατρική ή το υποκατάστη­μα μέσω διαφόρων τεχνασμάτω­ν δεν αναγνωρίζο­νται από τις ελληνικές αρχές και χαρακτηρίζ­ονται εικονικές από τον έλεγχο. Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες είτε το γνωρίζουν είτε όχι οι επιχειρημα­τίες στους οποίους προσφέροντ­αι αυτές οι υπηρεσίες.

Ακόμα κι αν μια εταιρεία έχει μεταφέρει την καταστατικ­ή της έδρα σε άλλη χώρα, το ελληνικό κράτος μπορεί να τη θεωρήσει φορολογικό κάτοικο Ελλάδος και να απαιτήσει την καταβολή φόρου επί του παγκόσμιου εισοδήματό­ς της. Το κριτήριο είναι αν η άσκηση της πραγματική­ς διοίκησης της εταιρείας γίνεται στην Ελλάδα. [SID:11382131]

 ??  ?? Οικονομικώ­ν Αικατερίνη Παπανάτσιο­υ.
Οικονομικώ­ν Αικατερίνη Παπανάτσιο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece