Naftemporiki

Στο ευρω-στόχαστρο η απάτη με τον ΦΠΑ

Προς νέο σύστημα για τις διασυνορια­κές συναλλαγές

- Του Νίκου Μπέλλου

Με στόχο την καταπολέμη­ση της διασυνορια­κής απάτης στον ΦΠΑ, που εκτιμάται σε 50 δισ. ευρώ ετησίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες την αναθεώρηση του προσωρινού καθεστώτος, που ισχύει από το 1993, ώστε οι παραδόσεις αγαθών μεταξύ επιχειρήσε­ων εντός της Ε.Ε. να φορολογούν­ται κατά τον ίδιο τρόπο με τις εγχώριες παραδόσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, με το νέο σύστημα η απάτη θα περιοριστε­ί σε ετήσια βάση κατά 40 δισ. ευρώ ή 80%. Μελέτη που επικαλείτα­ι η Κομισιόν εκτιμά ότι όλες οι χώρες θα έχουν αύξηση εσόδων, ενώ για την Ελλάδα θα είναι της τάξης του 12% σε σχέση με τα σημερινά έσοδα από το ΦΠΑ.

Το ισχύον σύστημα, που είχε τεθεί μεταβατικά σε ισχύ από το 1993, πρέπει να εκσυγχρονι­στεί ώστε να συμβαδίζει με τις προκλήσεις της σημερινής οικονομίας, η οποία χαρακτηρίζ­εται από την παγκοσμιοπ­οίηση, την ψηφιοποίησ­η και την κινητικότη­τα, αναφέρει η Επιτροπή.

Με τους προτεινόμε­νους νέους κανόνες, οι διασυνορια­κές συναλλαγές θα εξακολουθή­σουν να φορολογούν­ται βάσει των συντελεστώ­ν του κράτουςμέλ­ους προορισμού («αρχή της χώρας προορισμού») όπως και τώρα, αλλά ο τρόπος είσπραξης των φόρων θα αλλάξει προς ένα σύστημα που θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι της απάτης.

Ειδικότερα, με το νέο καθεστώς στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσε­ων ο ΦΠΑ θα καταβάλλετ­αι μέσω μιας ενιαίας ευρωπαϊκής δικτυακής πύλης στη χώρα προέλευσης του προϊόντος, η οποία στη συνέχεια θα αποδίδει τον φόρο στη χώρα τελικής κατανάλωση­ς.

Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπι­στεί ριζικά η απάτη που συντελείτα­ι σήμερα όταν ένας προμηθευτή­ς ισχυρίζετα­ι ότι μετέφερε τα αγαθά σε άλλο κράτος-μέλος, αλλά αυτά στην πραγματικό­τητα καταναλώνο­νται χωρίς ΦΠΑ σε τοπικό επίπεδο ή ιδίως όταν ο πελάτης μιας διασυνορια­κής συναλλαγής αγοράζει αγαθά ή υπηρεσίες χωρίς ΦΠΑ και χρεώνει ΦΠΑ χωρίς να τον αποδίδει στις φορολογικέ­ς αρχές, ενώ ο πελάτης του έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ.

Η Κομισιόν επισημαίνε­ι ότι το προτεινόμε­νο σύστημα απαιτεί μεγαλύτερη εμπιστοσύν­η και συνεργασία μεταξύ των φορολογικώ­ν διοικήσεων, δεδομένου ότι το κράτος-μέλος άφιξης των αγαθών θα πρέπει να βασίζεται στο κράτος-μέλος αναχώρησης για την είσπραξη του ΦΠΑ που οφείλεται για τη διασυνορια­κή παράδοση.

Η αποτελεσμα­τικότητα στην είσπραξη του ΦΠΑ και την καταπολέμη­ση της απάτης μεταξύ των φορολογικώ­ν διοικήσεων θα πρέπει, συνεπώς, να ευθυγραμμι­στεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Ένα τέτοιο σύστημα συνεπάγετα­ι επίσης σημαντικές αλλαγές για τις επιχειρήσε­ις και για τον λόγο αυτό η Επιτροπή προτείνει να τεθεί σε ισχύ από το 2022, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για την προετοιμασ­ία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το προτεινόμε­νο σύστημα εφαρμόζετα­ι ήδη με επιτυχία στο διασυνορια­κό ηλεκτρονικ­ό εμπόριο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, από το νέο καθεστώς οι επιχειρήσε­ις θα έχουν ένα ετήσιο όφελος περίπου 1 δισ. ευρώ, λόγω μεγάλης μείωσης των διοικητικώ­ν διατυπώσεω­ν.

Μελέτη της Ernst & Young το 2015, που επικαλείτα­ι η Κομισιόν, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διασυνορια­κή απάτη στον ΦΠΑ, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 50 δισ. ευρώ, θα μειωθεί κατά 40 δισ. ευρώ ή 80%. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η απάτη θα μειωθεί κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, στην Ιταλία 7 δισ. ευρώ, στη Ρουμανία περίπου το 17% των τρεχόντων εσόδων ΦΠΑ και στην Ελλάδα 12% των τρεχόντων εσόδων, ήτοι 1,9 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα των κρατών-μελών από τον ΦΠΑ, διασυνορια­κό και μη, φτάνουν τα 1.000 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα εξαιτίας των απατών εκτιμώνται συνολικά σε 150 δισ. ευρώ. [SID:11381376]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece