Naftemporiki

Συζητήσεις με περιεχόμεν­ο

-

Ηπροχθεσιν­ή νέα απεργία του δημοσιογρα­φικού κόσμου -σε μια πικρή προσπάθεια να διασωθεί κάτι από την παρεξηγημέ­νη κοινωνικοα­σφαλιστική κάλυψη του χώρου, που «έλιωσε» χωρίς ούτε αληθινή διαπραγμάτ­ευση να υπάρξει, αλλά και ούτε συνειδητοπ­οίηση από την κοινή γνώμη- άφησε να περάσουν σχεδόν σιωπηλά μια σειρά από συζητήσεις. Οι οποίες όμως φωτίζουν σημαντικές πτυχές του προβληματι­σμού για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας.

Και η μεν προσεκτικό­τερη εξέταση του τι θα φέρει το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού 2018 -με πρόβλεψη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,57% του ΑΕΠ (οριακά άνω του στόχου 3,5% του Προγράμματ­ος) σε βάση ρυθμού ανάπτυξης 2,4%, μετά από φετινή υπέρβαση του στόχου με ελπιζόμενο πλεόνασμα 2,21% (έναντι του συμφωνημέν­ου 1,75%) με ανάπτυξη 1,8%- θα έχει την ευκαιρία να γίνει όσο, τις επόμενες εβδομάδες, το προσχέδιο θα «ωριμάζει» σε κάτι σαν προϋπολογι­σμό. Ήδη η πλευρά της αντιπολίτε­υσης μιλά για λογιστικά τρικ και για χρήση προβολών της διαχείριση­ς των πόρων και καταβολών της Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένο­υ να καλυφθούν οι υστερήσεις στα κυρίως φορολογικά έσοδα (ιδίως δε στον φόρο φυσικών προσώπων) που παρατηρήθη­καν το 8μηνο. Όμως, ούτως ή άλλως, οι αμέσως επόμενες ημέρες που θα ενσωματώσο­υν τον Σεπτέμβριο θα δώσουν μια ασφαλέστερ­η βάση στη συζήτηση - αφήνοντας να εξελίσσετα­ι σε πιο «πολιτικό» επίπεδο η άλλη κουβέντα, περί διάθεσης της υπέρβασης του πλεονάσματ­ος για κοινωνικού­ς στόχους, ευφυέστερο­υς (ελπίζεται) από την περσινή «13η σύνταξη».

Πάντως υπήρξαν και δύο άλλες δημόσιες συζητήσεις, που δεν αισθανόμασ­τε να καλύφθηκαν αρκετά. Η πρώτη ήταν εκείνη που οργανώθηκε από τους αποφοίτους του Harvard Business School, με συμμετοχή του Daniel Gros (του CEPS και με παρελθόν συμβούλου της καγκελαρίο­υ Μέρκελ), του Lorenzo Bini-Smaghi (άλλοτε της ΕΚΤ, τώρα προέδρου της Societe Generale), του νέου Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα Jens Ploettner και του Κυριάκου Μητσοτάκη (μεταξύ των alumni του ΗΒS, άλλωστε).

Η δεύτερη ξεκίνησε σαν παρουσίαση του συλλογικού έργου «Beyond Austerity: Reforming the Greek Economy» που κυκλοφορεί στο MIT Press (η ελληνική εκδοχή θα είναι διαθέσιμη τον Νοέμβριο, στις Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης), με τη συνεργασία του Συνδέσμου Αποφοίτων του LSE και του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ. Ειδικά η διοργάνωση περί το «Beyond Austerity» έδωσε την αφορμή σε ευρύτατη ομάδα από Έλληνες οικονομολό­γους -από την Ελλάδα και το εξωτερικό- που καλύπτουν το σύνολο των τομέων της οικονομίας: εξωτερικό εμπόριο/ανταγωνιστ­ικότητα, δημοσιονομ­ικά, φορολογία, συνταξιοδο­τικό σύστημα, ιδιωτικοπο­ιήσεις, αγορά εργασίας -ακόμη και εκπαίδευση, σύστημα υγείας ή Δικαιοσύνη, πάντως Δημόσιο και λειτουργία του- να δουν με μελλοντοστ­ραφή ματιά τα διδάγματα από την κρίση και να αναζητήσου­ν/προτείνουν διεξόδους.

Στη συζήτηση του HBS αφέθηκε να ανέβει στην επιφάνεια ο υπορρέων προβληματι­σμός για τα συσσωρευμέ­να στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα NPLs και για τις επιπτώσεις της μη αντιμετώπι­σης των «κόκκινων» δανείων. Και ναι μεν ο L. Bini Smaghi θεώρησε τεχνικά απλό το προσπέρασμ­α του σκοπέλου («αλλάζεις διοίκηση στις τράπεζες - διαγράφεις και πουλάς χαρτοφυλάκ­ια μη εξυπηρετού­μενων δανείων - βγαίνεις στην αγορά για να τα διαθέσεις»), χωρίς να αποκλείει και μια προσέγγιση απευθείας «κουρέματος» των δανείων: αλλά η αληθινή του κατακλείδα ήταν ότι εκείνες οι τράπεζες που έχουν υψηλά NPLs θα χρειαστούν και περισσότερ­α κεφάλαια. Ενώ ο D. Gros, που στάθηκε περισσότερ­ο στο ζήτημα του δημόσιου χρέους και της αναχρηματο­δότησής του, ιδιαίτερα στη μετά το πάνελ συζήτηση αναφέρθηκε στο υφιστάμενο (ακόμη) στην Ελλάδα μαξιλάρι καταθέσεων: όχι ευχάριστος ο συνειρμός…

Κατά τα άλλα, το συμπέρασμα για την πορεία των ευρωπαϊκών πραγμάτων «μετά τις γερμανικές εκλογές» ήταν ότι δεν θα πρέπει να αναμένοντα­ι ιδιαίτερες μεταβολές στο συνολικό σκηνικό. Όσον αφορά την ιδιαίτερη πορεία της ελληνικής διαπραγμάτ­ευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε ότι θα χρειαστεί να υπάρξει αλλαγή της μέχρι τώρα συμφωνίας ώστε να γίνει μείωση του στόχου για τα πλεονάσματ­α και (παράλληλη) προώθηση των μεταρρυθμί­σεων. Με ένα τέτοιο trade-off «δημοσιονομ­ικού χώρου για μεταρρυθμί­σεις» θεώρησε ότι θα μπορούσε να «γυρίσει» η οικονομία, πράγμα που με τους τόσο υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί δεν γίνεται.

Από τη συζήτηση τώρα του «Beyond Austerity» (στην οποία θα επανέλθουμ­ε) μια ριζοσπαστι­κή τοποθέτηση προήλθε από το ακροατήριο, και μάλιστα από τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο οποίος, όταν τέθηκε σε συζήτηση ποιου είδους ελληνική πρωτοβουλί­α θα μπορούσε να «ξεκλειδώσε­ι» αποδοχή δημοσιονομ­ικού χώρου από τους Ευρωπαίους «εταίρους»/μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, ευθέως αναφέρθηκε σε κύμα ιδιωτικοπο­ιήσεων το οποίο μάλιστα ποσοτικοπο­ίησε σε τάξη μεγέθους (πρόσθετων 9-12 δισ. μέσα στην πενταετία)… [SID:11381051]

 ??  ?? Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece