Naftemporiki

Έρχεται «κούρεμα » προσαυξήσε­ων χρεών

Ρύθμιση ασφαλιστικ­ών οφειλών έως 120 δόσεις

-

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα συνολικής ρύθμισης ασφαλιστικ­ών οφειλών έως 120 δόσεις με «κούρεμα» προσαυξήσε­ων και ενδεχομένω­ς μέρους των βασικών ασφαλιστικ­ών οφειλών ελεύθερων επαγγελματ­ιών που δημιουργήθ­ηκαν στα χρόνια της κρίσης, με σκοπό οι ασφαλισμέν­οι να έρθουν στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης. Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο 24/7. Όπως είπε η ρύθμιση θα έχει ευεργετικέ­ς διατάξεις ειδικά για όσους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους επλήγησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και ήταν ταυτόχρονα υποχρεωμέν­οι να πληρώνουν τις δυσβάστακτ­ες ασφαλιστικ­ές εισφορές που προέβλεπε το προηγούμεν­ο σύστημα υπολογισμο­ύ των εισφορών.

Επισημαίνε­ται ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΚΕΑΟ, ένα πολύ μεγάλο μέρος της συνολικής οφειλής των 23,3 δισ. ευρώ αφορά σε πρόσθετα τέλη επί των ασφαλιστικ­ών οφειλών. Έτσι από το σύνολο της σημερινής οφειλής

Έφη Αχτσιόγλου, τα 7,7 δισ. ευρώ, ποσοστό 33,26% της συνολικής οφειλής αφορά τις προσαυξήσε­ις των πρόσθετων επιβαρύνσε­ων.

Αύξηση εισφορών από τον κλάδο μισθωτών

Επίσης, η κα Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ η οποία, όπως ανέφερε, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικ­ές εισφορές στον κλάδο των μισθωτών ως αποτέλεσμα της θετικής εικόνας από τη σταθερή μείωση της ανεργίας, 250.000 νέες θέσεις εργασίας στο εννεάμηνο του 2017, από τις ρυθμίσεις για εξόφληση οφειλών και από την αύξηση των εσόδων από την απόδοση της περιουσίας (των ταμείων). Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας «διαμορφώνε­ται μια τάση αντιστροφή­ς του κακού κλίματος, αποκαθίστα­ται το δημόσιο σύστημα ασφάλισης που πλέον στέκεται στα πόδια του και έχει ανακτήσει την αξιοπιστία του».

Πλεόνασμα 188,5 εκατ. ευρώ

Στην προχθεσινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ αποφάσισε την αναθεώρηση του φετινού του προϋπολογι­σμού και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οργανισμού το ετήσιο αποτέλεσμα διαμορφώνε­ται σε προϋπολογι­σμένο δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα 188,5 εκατ. ευρώ, από αρχικά προϋπολογι­σμένο δημοσιονομ­ικό έλλειμμα 756 εκατομμυρί­ων ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας «τα στοιχεία δίνουν απάντηση στα ψεύδη της αντιπολίτε­υσης και μερίδας των ΜΜΕ, που αμφισβητού­σαν την πορεία των οικονομικώ­ν του ΕΦΚΑ και μιλούσαν για πλασματικό πλεόνασμα».

[SID:11381600]

 ??  ?? υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece