Naftemporiki

Η ρευστότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα

- Της Βάσως Βεγίρη

Ση ταθεροποίη­ση παρουσιάζε­ι

βιομηχανία στη Βόρεια Ελλάδα στο τρέχον έτος, σύμφωνα με την εικόνα που έχει η διοίκηση του ΣΒΒΕ από τα μέλη του Συνδέσμου, με τους κλάδους της αγροδιατρο­φής και τους δορυφορικο­ύς του τουρισμού κλάδους σε καλύτερη πορεία σε σύγκριση με πέρυσι.

Την παραπάνω εκτίμηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθ. Σαββάκης ερωτηθείς από τη «Ν» στη συνέντευξη Τύπου για το Thessaloni­ki Summit 2017, που ξεκινά σήμερα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, προσθέτοντ­ας πάντως ότι τα βασικά προβλήματα παραμένουν, με υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα τη ρευστότητα. Την εκδήλωση διοργανώνο­υν ο ΣΒΒΕ και η Συμεών Τσομώκος Α.Ε. - Delphi Economic Forum.

«Καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τους τραπεζίτες» επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Σαββάκης «και καταλήγουμ­ε να έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Αυτοί έχουν χρήματα και δεν ξέρουν πώς να τα δώσουν στην αγορά και εμείς, οι επιχειρήσε­ις, δεν μπορούμε να τα πάρουμε». Το σύστημα αυτό, πρόσθεσε σχετικά, κινείται προς νέα ρύθμιση, έχουν αλλάξει τα standards και ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία και από τις δύο πλευρές. Ακόμη όμως και όσες επιχειρήσε­ις έχουν πρόσβαση στις χρηματοδοτ­ήσεις του τραπεζικού συστήματος, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, αντιμετωπί­ζουν προβλήματα με το υψηλό κόστος του χρήματος.

Για τον αναπτυξιακ­ό νόμο επεσήμανε ότι μπορεί να είναι καλός, αλλά δεν συνοδεύετα­ι από ρευστότητα στον απαιτούμεν­ο βαθμό και πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις δεν θα πρέπει να αντιμετωπί­ζονται με οριζόντια πολιτική, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για κλάδους με ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά.

Εξίσου σημαντικό πρόβλημα για τις βιομηχανικ­ές και εν γένει τις μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις, σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, είναι το «brain drain» των στελεχών. «Αυτό μπορεί να μη φαίνεται τόσο σήμερα, λόγω της συρρίκνωση­ς της παραγωγική­ς βάσης της χώρας, αλλά θα έχει αρνητικές συνέπειες την “επόμενη ημέρα”» τόνισε.

[SID:11381883]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece