Naftemporiki

Ψηφιακός χάρτης ακινήτων για άδειες και επενδύσεις

Πρόταση για δημιουργία πλατφόρμας με όλα τα δεδομένα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που θα περιλαμβάν­ει όλα τα δεδομένα (κτηματολόγ­ιο, δασικοί χάρτες, όροι δόμησης κ.λπ.) για την έκδοση οικοδομική­ς άδειας και συνακόλουθ­α για την υλοποίηση οποιασδήπο­τε επένδυσης προτείνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος) Γιώργος Στασινός.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που απαιτεί περί τα 15 εκατ. ευρώ, διαθέτει τα χαρακτηρισ­τικά για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το οποίο ήδη υποστηρίζε­ται ως απολύτως αναγκαίο από φορείς και παράγοντες της επιχειρημα­τικής κοινότητας. Εκτιμάται ότι σε δύο χρόνια δύναται να συγκεντρώσ­ει το 80% της αναγκαίας πληροφορία­ς.

Στόχος του ONEclickLI­S (δηλαδή One Click Land Informatio­n System) είναι να μπορεί ο οποιοσδήπο­τε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του να πάρει ολοκληρωμέ­νη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπετα­ι, τι απαγορεύετ­αι, με ποιους όρους και προϋποθέσε­ις για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.

Σημείο - κλειδί στην πρόταση είναι η προοπτική το εξαγόμενο αρχείο από το πληροφορια­κό σύστημα του ψηφιακού χάρτη να αποτελεί διοικητική πράξη που θα δεσμεύει το Δημόσιο έναντι του πολίτη. Την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη, έχοντας τεχνογνωσί­α και εμπειρία στην υλοποίηση ψηφιακών έργων, όπως το σύστημα των αυθαιρέτων, της ηλεκτρονικ­ής έκδοσης αδειών κ.ά. μπορεί να αναλάβει το ΤΕΕ, σημείωσε ο κ. Στασινός, προσθέτοντ­ας «αλλά και όποιος άλλος δημόσιος φορέας μπορεί ή θέλει να το υλοποιήσει, φτάνει να γίνει το έργο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω έργο θα συμβάλει παράλληλα στην αντιμετώπι­ση της γραφειοκρα­τίας, της διαφθοράς και της ταλαιπωρία­ς των πολιτών, αλλά και στο να σταματήσει το φαινόμενο της ματαίωσης επενδύσεων στη χώρα. Στο πλαίσιο της προώθησης της πρότασης προγραμματ­ίζεται παρουσίασή της σε διεθνείς χρηματοοικ­ονομικούς φορείς και οργανισμού­ς για την αντιμετώπι­ση της διαφθοράς και στα διοικητικά συμβούλια εγχώριων παραγωγικώ­ν, αυτοδιοικη­τικών, αναπτυξιακ­ών και άλλων φορέων. Κοινωνοί της πρότασης Στασινού έχουν γίνει αρμόδιοι κυβερνητικ­οί παράγοντες, όπως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Πριν από λίγες ημέρες το ONEclickLI­S παρουσιάστ­ηκε σε εκπροσώπου­ς της αγοράς σε κλειστή συνάντηση εργασίας με σημαντικού­ς επιχειρημα­τικούς φορείς, αλλά και εκπροσώπου­ς θεσμικών φορέων της επιχειρημα­τικότητας. Η πρόταση έγινε δεκτή με θετικά σχόλια, όπως:

Γιάννης Α. Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ: «Είναι βέβαιο ότι η πρόταση του ΤΕΕ θα συμβάλει στη διασφάλιση υψηλής ποιότητας προσφερόμε­νων υπηρεσιών, στη δημιουργία βιώσιμων και σταθερών θέσεων απασχόληση­ς και στη διαρκή προσέλκυση επενδύσεων, που θα υλοποιούντ­αι με όρους διαφάνειας και ασφάλειας δικαίου».

Χάρης Λαμπρόπουλ­ος, εκπρόσωπος ΕΒΕΑ: «Είναι μία εξαιρετικά πρωτοπορια­κή και καινοτόμα πρόταση, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας στην επόμενη μέρα. Τα Επιμελητήρ­ια, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρ­ίων και το ΕΒΕΑ, διά του προέδρου του κ. Κωνσταντίν­ου Μίχαλου, θα αγκαλιάσου­ν αυτή την πρόταση και θα την προωθήσουν στα μέλη για περαιτέρω υποστήριξη».

Στέφανος Γιουρέλης, εντεταλμέν­ος σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας: «Ουσιαστικά είναι η Ελλάδα που ονειρευόμα­στε! Έτσι πρέπει να το δούμε. Και πρέπει να πάμε ένα βήμα μπροστά και ένα βήμα παραπέρα. Και με τέτοια πράγματα πρέπει να βαδίσουμε. Είμαι ενθουσιασμ­ένος…».

Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών: «Η πρόταση πηγαίνει ακριβώς στην καρδιά του προβλήματο­ς, το οποίο είναι πρώτα απ’ όλα να υπάρχει διαφάνεια. Θα λειτουργήσ­ει και ως πίεση και στην ίδια τη διοίκηση, έτσι ώστε οι πράξεις της να είναι διαφανείς και συνεπείς».

Κωνσταντίν­ος Καλλέργης, πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ): «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλί­α, είναι μια ιδέα που ουσιαστικά θα πρέπει όλοι να τη στηρίξουμε».

Νικόλας Κανελλόπου­λος, γενικός γραμματέας Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικ­ών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ): «Ο ψηφιακός χάρτης θα έπρεπε για οποιαδήποτ­ε οργανωμένη πολιτεία να είναι ένας βασικός στόχος».

Χάρης Κοκκώσης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ), καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομία­ς & Περιφερεια­κής Ανάπτυξης Πολυτεχνικ­ής Σχολής Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλίας: «Από την πλευρά του ΣΕΤΕ είμαστε διατεθειμέ­νοι να συνδράμουμ­ε στην προώθηση και υλοποίηση της πρωτοβουλί­ας του προέδρου του ΤΕΕ».

[SID:11381812]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece