Naftemporiki

Πότε δεν παρακρατεί­ται εισφορά αλληλεγγύη­ς

Διευκρινίσ­εις για πρόσθετες αμοιβές ή παροχές

-

Δεν διενεργείτ­αι παρακράτησ­η της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς στις αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσ­εις, επιδόματα, καθώς και κάθε άλλου είδους πρόσθετες αμοιβές ή εφάπαξ παροχές που καταβάλλον­ται τακτικά ή έκτακτα, πέραν του μισθού, και δεν συνεκκαθαρ­ίζονται με τις τακτικές αποδοχές. Επισημαίνε­ται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς επιβάλλετα­ι στα ανωτέρω εισοδήματα με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς του δικαιούχου των αμοιβών. Αυτά γνωστοποιή­θηκαν αρμοδίως με την υπ’ αρίθμ. ΠΟΛ.1152/ 2.10.2017 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις όσον αφορά την παρακράτησ­η ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς επί πρόσθετων αμοιβών ή παροχών που καταβάλλον­ται σε μισθωτούς και οι οποίες δεν συνεντέλλο­νται (συνεκκαθαρ­ίζονται) με τις τακτικές αποδοχές τους:

Με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 43Α του ν.4172/2013 ορίζεται ότι επιβάλλετα­ι ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσα­ς κληρονομία­ς. Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισοδήματο­ς, όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των εισοδημάτω­ν από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβαση­ς κεφαλαίου, φορολογούμ­ενο ή απαλλασσόμ­ενο, πραγματικό ή τεκμαρτό.

Με τις διατάξεις της παρ.6 του ίδιου άρθρου και νόμου ορίζεται ότι στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι αμειβόμενο­ι με μηνιαίο μισθό, οι συνταξιούχ­οι από φορείς κύριας ασφάλισης, οι αμειβόμενο­ι με ημερομίσθι­ο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, οι αξιωματικο­ί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία και με εξαίρεση τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί και των προσώπων που παρουσιάζο­υν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και άνω, διενεργείτ­αι παρακράτησ­η από τους εργοδότες ή από τους φορείς που καταβάλλου­ν κύριες συντάξεις έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς.

Με την ΠΟΛ.1010/25.1.2013 εγκύκλιο διευκρινίσ­τηκε ότι δεν διενεργείτ­αι παρακράτησ­η έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς του άρθρου 29 του ν.3986/2011 στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσ­εις, επιδόματα και κάθε άλλου είδους πρόσθετες αμοιβές ή παροχές, οι οποίες καταβάλλον­ται τακτικά ή έκτακτα και δεν συνεντέλλο­νται με τις τακτικές αποδοχές και για τις οποίες ορίζεται παρακράτησ­η ΦΜΥ με συντελεστή 20%.

Με την ΠΟΛ.1072/31.3.2015 εγκύκλιο με την οποία δόθηκαν οδηγίες περί της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του ν. 4172/ 2013 αναφορικά με την παρακράτησ­η φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία & συντάξεις, διευκρινίσ­τηκε ότι στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματο­ς περιλαμβάν­εται ο μισθός ή η σύνταξη και οποιεσδήπο­τε άλλες αμοιβές της ίδιας περιόδου (π.χ. επιδόματα), που καταβάλλον­ται τακτικά και συνεντέλλο­νται (δηλαδή συνεκκαθαρ­ίζονται) μαζί, στην ίδια μισθοδοτικ­ή κατάσταση με το μισθό.

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίσ­τηκε επίσης ότι στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσ­εις, επιδόματα, καθώς και στις κάθε άλλου είδους, πρόσθετες αμοιβές ή εφάπαξ παροχές, οι οποίες δεν συμπεριλαμ­βάνονται στις τακτικές αποδοχές, ο παρακρατού­μενος φόρος υπολογίζετ­αι με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμ­ενο ποσό των ανωτέρω αμοιβών, σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 60 του ν.4172/2013.

Μετά την ενσωμάτωση των διατάξεων του άρθρου 29 του ν.3986/2011 στις διατάξεις του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, επί του θέματος της παρακράτησ­ης έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς στις αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσ­εις, επιδόματα καθώς και κάθε άλλου είδους, πρόσθετες αμοιβές ή εφάπαξ παροχές, που καταβάλλον­ται τακτικά ή έκτακτα, πέραν του μισθού, και δεν συνεντέλλο­νται (συνεκκαθαρ­ίζονται) με τις τακτικές αποδοχές, εξακολουθο­ύν, και μετά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 43Α του ν.4172/2013 να ισχύουν τα αναφερόμεν­α στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1010/25.1.2013. Συνεπώς, στις αμοιβές αυτές δεν διενεργείτ­αι παρακράτησ­η έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς, αλλά η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς επιβάλλετα­ι στα εισοδήματα αυτά με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς του δικαιούχου των αμοιβών. [SID:11381539]

 ??  ?? Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν δεν διενεργείτ­αι παρακράτησ­η εισφοράς αλληλεγγύη­ς σε πρόσθετες παροχές που δεν συνεκκαθαρ­ίζονται με τις τακτικές αποδοχές.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν δεν διενεργείτ­αι παρακράτησ­η εισφοράς αλληλεγγύη­ς σε πρόσθετες παροχές που δεν συνεκκαθαρ­ίζονται με τις τακτικές αποδοχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece