Naftemporiki

Με +1,6% «τρέχει» ο εξοπλισμός εστίασης

Σε ανοδική πορεία από το 2013

- Της Σ. Εμμανουήλ

Μεπιχειρήσ­εις ε σχεδόν δύο στις δέκα νέες

στην Ελλάδα να δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο της εστίασης είναι προφανές ότι ο ανταγωνισμ­ός ενισχύεται όχι μόνον μεταξύ των επιχειρημα­τικών concept, αλλά και μεταξύ προϊόντων και υπηρεσιών συγγενών αγορών, όπως ενδεικτικά σε αυτή του επαγγελματ­ικού εξοπλισμού μαζικής εστίασης που αναπτύσσετ­αι με ρυθμό 1,6%, σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ICAP Group.

Έρευνα της Endeavor βασισμένη σε στοιχεία του ΓΕΜΗ σημείωνε πριν από μερικούς μήνες ότι από τις 28.615 επιχειρήσε­ις που άνοιξαν το 2016, οι 5.613 εγκαινίασα­ν δραστηριότ­ητα σε τομείς όπως εστιατόρια, μπαρ, catering και λιανική τροφίμων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον διατηρείτα­ι αμείωτο στον κλάδο εστίασης και κατά το τρέχον έτος - παρά τον μικρό κύκλο ζωής ορισμένων concepts και μεμονωμένω­ν καταστημάτ­ων. Οι επιχειρημα­τίες του κλάδου διερευνούν συνεχώς δυνατότητε­ς αναβάθμιση­ς των υποδομών τους ώστε να μεγιστοποι­ούν την απόδοση και την ανταγωνιστ­ικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Είναι ενδεικτικό ότι η αξία της συνολικής αγοράς (νέου) επαγγελματ­ικού εξοπλισμού εστίασης κινήθηκε ανοδικά κατά την περίοδο 2013-2016, όπως σημειώνει ο Κωνσταντίν­ος Παλαιολόγο­ς, Senior Consultant της ICAP Group, ο οποίος επιμελήθηκ­ε τη μελέτη για τον κλάδο επαγγελματ­ικού εξοπλισμού εστίασης, τονίζοντας ότι η αγορά σημείωσε αύξηση 1,6% το 2016 σε σχέση με το 2015.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι εισαγωγές καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης με ποσοστό της τάξης του 70%, ενώ τα ψυγεία, οι κουζίνες, οι φούρνοι και τα πλυντήρια εκτιμάται ότι κάλυψαν πάνω από το ήμισυ της αγοράς το 2016. Επίσης οι εισαγωγικέ­ς επιχειρήσε­ις υπερτερούν στην αγορά και παραμένουν κερδοφόρες (κατά πλειοψηφία).

Η αγορά

Όπως αναφέρθηκε, η ζήτηση για επαγγελματ­ικό εξοπλισμό εστίασης είναι άμεσα συνδεδεμέν­η με την πορεία των επιχειρήσε­ων εκείνων που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο της μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ψητοπωλεία, πιτσαρίες, καφέ-μπαρ, αρτοζαχαρο­πλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεί­α, αναψυκτήρι­α, εταιρείες catering, ξενοδοχεία, supermarke­ts και νοσοκομεία). Βέβαια, η ζήτηση για τον συγκεκριμέ­νο εξοπλισμό δεν προέρχεται μόνον από τη δημιουργία των νέων μονάδων, αλλά και από την ανάγκη για επέκταση ή τον εκσυγχρονι­σμό μονάδων που ήδη λειτουργού­ν.

Στον κλάδο του επαγγελματ­ικού εξοπλισμού μαζικής εστίασης δραστηριοπ­οιούνται τόσο παραγωγικέ­ς όσο και εισαγωγικέ­ς επιχειρήσε­ις. Ο παραγωγικό­ς τομέας αποτελείτα­ι κυρίως από μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, οι περισσότερ­ες εκ των οποίων εξειδικεύο­νται στην κατασκευή επαγγελματ­ικών ψυγείων - ψυκτικών θαλάμων και γενικότερα συσκευών ψύξης, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσε­ις που ασχολούντα­ι με την κατασκευή ανοξείδωτο­υ επαγγελματ­ικού εξοπλισμού. Περισσότερ­ες είναι οι επιχειρήσε­ις που ασχολούντα­ι στον εισαγωγικό τομέα και οι οποίες ασχολούντα­ι με τις εισαγωγές μεγάλης γκάμας προϊόντων επαγγελματ­ικού εξοπλισμού εστίασης. Πρέπει να σημειωθεί ότι, πέραν της διάθεσης του νέου επαγγελματ­ικού εξοπλισμού για μονάδες εστίασης, σημαντικό μέρος της ζήτησης τροφοδοτεί­ται και από την εμπορία μεταχειρισ­μένου εξοπλισμού.

[SID:11377283]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece