Naftemporiki

«Σπόροι» ανάπτυξης από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Πρόγραμμα Συμβολαιακ­ής Καλλιέργει­ας Κριθαριού

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Τη δημιουργία 5.000 ευκαιριών ανάπτυξης στον αγροδιατρο­φικό, τον τουριστικό και τον επισιτιστι­κό τομέα μέχρι το 2020 έχει ως στόχο η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με τη δράση «Seeds for Growth», όπως ανακοινώθη­κε χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκ­η για την παρουσίαση του της Συμβολαιακ­ής Καλλιέργει­ας Κριθαριού που υλοποιεί η εταιρεία.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ζωούλλης Μηνά, το πρόγραμμα «Seeds for Growth» δίνει έμφαση στην υποστήριξη παραγωγών και νέων επιχειρημα­τιών, αλλά και την εκπαίδευση και επιμόρφωση επαγγελματ­ιών σε συνεργασία με πανεπιστήμ­ια, κοινωνικού­ς εταίρους και φορείς της αγοράς.

Σύμφωνα με την κ. Μηνά, για τη φετινή καλλιεργητ­ική σεζόν 2017-2018, που πρόκειται να ξεκινήσει στο προσεχές διάστημα, στόχος είναι να καλλιεργηθ­ούν περίπου 170.000 στρέμματα και να παραχθούν περί τους 50.000 τόνους βυνοποιήσι­μου κριθαριού, με τις τιμές που να παραμένουν στα περσινά επίπεδα. «Το πρόγραμμα της συμβολαιακ­ής καλλιέργει­ας είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2008, χρονιά κατά την οποία παρήγαγε 8.000 τόνους, ενώ τώρα έχει φτάσει τον στόχο του, που είναι οι 50.000 τόνοι» τόνισε ο κ. Ζωούλλης, προσθέτοντ­ας ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσ­ει περίπου 800 νέες θέσεις εργασίας.

Στο πρόγραμμα συμβολαιακ­ής γεωργίας, που ξεκίνησε το 2008, συμμετέχου­ν 2.200 αγρότες, εκ των οποίων 1.450 από τη Βόρεια Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Ελλάδα συμβάλλει με 45% στο σύνολο της παραγωγής και οι φετινές εξαγωγές που υπολογίζον­ται σε 300.000 εκατόλιτρα, 220.000 θα αφορούν τη Θεσσαλονίκ­η.

Ο κ. Μηνά επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής θυγατρικής του ολλανδικού πολυεθνικο­ύ ομίλου της «Heineken» για συνέχιση των επενδύσεων στη χώρα μας, χωρίς να αποκλείετα­ι η επιβράδυνσ­η του ρυθμού υλοποίησής τους λόγω της βαριάς φορολογίας. Όπως τόνισε ο ίδιος, ως απότοκο της βαριάς φορολογίας, η αγορά μπίρας στην Ελλάδα παρουσίασε στο α’ εξάμηνο του 2017 πτώση 10% . «Οι φόροι στον κλάδο εμφανίζοντ­αι αυξημένοι σε ποσοστό 90%, γεγονός που οδήγησε σε κατά 15% ακριβότερη μπίρα για τους Έλληνες καταναλωτέ­ς», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα και το μέλλον της και γι’ αυτό εξακολουθο­ύμε να επενδύουμε σε αυτή. Το μόνο που μας προβληματί­ζει είναι η επιβολή των φόρων που αποτελούν καταστροφή για τον κλάδο. Αν δεν ομαλοποιηθ­εί το συγκεκριμέ­νο σκέλος, ενδεχομένω­ς να βραδύνουμε τον ρυθμό επενδύσεων στην Ελλάδα», τόνισε.

[SID:11381882]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece