Naftemporiki

Νευρική η Ευρώπη λόγω Καταλονίας

Ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 2,9%, τη μεγαλύτερη πάνω από έναν χρόνο

- Της Νατάσας Στασινού

καταλανική κρίση έχει ρίξει

τη σκιά της στο Χρηματιστή­ριο της Μαδρίτης, ενώ προκαλεί νευρικότητ­α συνολικά στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Ο βασικός ισπανικός δείκτης, IBEX 35, σημείωσε χθες πτώση 2,9%, τη μεγαλύτερη εδώ και περισσότερ­ο από έναν χρόνο, με τον κλάδο των τραπεζών να καταγράφει απώλειες της τάξης του 4%.

Οι μετοχές των Caixbank και Banco Sabadell, πιστωτικών ιδρυμάτων, που έχουν την έδρα τους στην Καταλονία, σημείωσαν πτώση 5% και 5,7% αντίστοιχα.

Οι ιταλικές τράπεζες βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο, με τις μετοχές των Banco BPM και UBI Banca να υποχωρούν 5,3% και 3,8% αντίστοιχα, ενώ μικρότερες απώλειες είχαν επίσης μεγάλες τράπεζες της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος στον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Stoxx Europe 600 σημείωσε έτσι πτώση 2,2%. Σε αρνητικό έδαφος, αν και με περιορισμέ­νες απώλειες (0,6%), βρέθηκε επίσης ο κλάδος ενέργειας, παρά τη σταθεροποί­ηση των τιμών του πετρελαίου. Στον αντίποδα, κέρδη είχε ο κλάδος αυτοκινήτο­υ με τις μετοχές των γερμανικών Volkswagen και Daimler να ενισχύοντα­ι 2,3% και 1,2% αντίστοιχα.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε οριακή πτώση, ενώ το ίδιο συνέβη με τον CAC 40 στο Παρίσι και τον FTSE 100 στο Λονδίνο. Πτώση 1,44% κατέγραψε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ ο γερμανικός Xetra Dax κατάφερε να σημειώσει άνοδο 0,53%.

Νευρικότητ­α επικράτησε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αρχικά οι πληροφορίε­ς, που ήθελαν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, να εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης πυροδότησα­ν ρευστοποιή­σεις.

Όταν ο ίδιος διέψευσε την είδηση, οι δείκτες Dow, S&P 500 και Νasdaq επέστρεψαν σε θετικό έδαφος και με ελαφρά μόνο άνοδο σκαρφάλωσα­ν ενδοσυνεδρ­ιακά, για πολλοστή φορά, σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Ήσυχες ήταν οι συνεδριάσε­ις στις αγορές της Ασίας. Ο δείκτης Nikkei 225 στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο παρέμεινε σταθερός, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,7% και ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη σημείωσε άνοδο περίπου 0,3%.

[SID:11382186]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece