Naftemporiki

Βρήκε στήριγμα το δολάριο

Ανάκαμψη από το ναδίρ τριών εβδομάδων της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

To δολάριο βρήκε στήριγμα στα θετικά στοιχεία για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στον τομέα υπηρεσιών, στοιχεία που επαναφέρου­ν πιο δυναμικά στο προσκήνιο την προοπτική μιας ακόμη αύξησης επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ εντός του έτους.

Ο δείκτης ISM για τη δραστηριότ­ητα στον αμερικανικ­ό τομέα υπηρεσιών ανήλθε τον Σεπτέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2005. Τα στοιχεία ανακοινώνο­νται δύο ημέρες μετά την έκθεση για τη δραστηριότ­ητα στον μεταποιητι­κό τομέα, όπου ανήλθε τον Σεπτέμβριο σε υψηλά 13 ετών. Η δραστηριότ­ητα στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ σκιαγραφεί την εικόνα μιας δυναμικά αναπτυσσόμ­ενης οικονομίας, επιτρέποντ­ας στη Fed να εμμείνει στα σχέδια για συνολικά τρεις αυξήσεις επιτοκίων στη διάρκεια του 2017. Οι αγορές διακρίνουν πλέον 83% πιθανότητε­ς για μία κίνηση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Τα θετικά στοιχεία για την οικονομία, σε συνδυασμό με την προοπτική φοροελαφρύ­νσεων και μίας ακόμη αύξησης στο κόστος δανεισμού τον Δεκέμβριο έχουν συμβάλει στην άνοδο του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πληροφορίε­ς όμως για τον αξιωματούχ­ο που θα διαδεχθεί την Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της Fed επισκιάζου­ν το δολάριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Politico», ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Στίβεν Μνούτσιν, προτιμά τον διορισμό του Τζερόμ Πάουελ -που θεωρείται πιο μετριοπαθή­ςως προέδρου της Fed αντί του Κέβιν Γουόρς, που θεωρείται ότι είναι υπέρ της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα έχανε έδαφος, με τον δείκτη δολαρίου να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερε­ς της μισής ποσοστιαία­ς μονάδας.

Μικρή άνοδος για το ευρώ, αν και το ενιαίο νόμισμα παρέμενε κάτω από το 1,18 έναντι του δολαρίου. Το δολάριο υποχωρούσε οριακά έναντι του γιεν, επιστρέφον­τας κάτω από τα 113 γιεν.

Προβάδισμα και για τη στερλίνα, που κατάφερε να ανακάμψει από το ναδίρ τριών εβδομάδων της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς, έχοντας ως στήριγμα τα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για τη δραστηριότ­ητα στον βρετανικό τομέα υπηρεσιών, ενισχύοντα­ς τις προσδοκίες για μία αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Η στερλίνα ανέκαμπτε κοντά στο 1,3260 έναντι του δολαρίου, ενώ στη συνεδρίαση της Τρίτης είχε υποχωρήσει σε χαμηλά τριών εβδομάδων, στο 1,3222. Η αβεβαιότητ­α εξαιτίας του Brexit έχει οδηγήσει σε απώλειες πάνω από 10% για τη στερλίνα από την εποχή του δημοψηφίσμ­ατος του Ιουνίου 2016.

[SID:11382185]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece