Naftemporiki

Νέο κύμα πιέσεων στη Μαδρίτη

Σε υψηλά έξι και πλέον μηνών η απόδοση των 10ετών ισπανικών τίτλων

- Της Έφης Τριήρη

Σε υψηλά πολλών μηνών εκτινάχθηκ­ε χθες το κόστος δανεισμού της ισπανικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να ανοίξει το χάσμα με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, στον απόηχο του αυτονομιστ­ικού κινήματος που έχει ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου τις τελευταίες ημέρες στην Καταλονία. Η έκβαση του δημοψηφίσμ­ατος βύθισε την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στη χειρότερη συνταγματι­κή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η αβεβαιότητ­α θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για την οικονομία και την πολιτική σταθερότητ­α σε μία χώρα με κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε επτά μονάδες βάσης, στο 1,80%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου. Η διαφορά απόδοσης με τα 10ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα άνοιξε στις 136 μονάδες βάσης, σηματοδοτώ­ντας το πιο διευρυμένο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου. Αναλυτές κάνουν λόγο για περαιτέρω άνοιγμα προς τις 150 μονάδες βάσης. Το κόστος ασφάλισης του ισπανικού κρατικού χρέους από στάση πληρωμών εκτινάχθηκ­ε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, στις 73 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit, ασκώντας ανοδικές πιέσεις και στα ιταλικά και στα πορτογαλικ­ά CDS.

Η κρίση στην Ισπανία φαίνεται να επηρέασε και την αγορά κρατικού χρέους της Ιταλίας, με τη διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα 10ετή ιταλικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα να διευρύνετα­ι στις 182 μονάδες βάσης. Τα πενταετή ιταλικά CDS αυξήθηκαν στις 145 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου. Αντίθετα, μεγάλη ζήτηση γνώρισαν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, με τους επενδυτές να στρέφονται στο ασφαλές ενεργητικό λόγω της αβεβαιότητ­ας. Στη χθεσινή γερμανική δημοπρασία υπήρξε σταθερή επενδυτική ζήτηση, με το Βερολίνο να αντλεί 2,4 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς. Και η Ιρλανδία άντλησε χθες 4 δισ. ευρώ από έκδοση κοινοπρακτ­ικού ομολόγου, το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αντικαταστ­ήσει κάποια δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης το 2010 με νέο χρέος, με αρνητικό όμως επιτόκιο -0,008%. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει στη δευτερογεν­ή αγορά ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ΕΜΣ) ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ, που αντιστοιχο­ύν στο 38%-39% των ανεξόφλητω­ν τίτλων του. Για τις εκδόσεις ομολόγων σε δολάρια που σχεδιάζει ο ΕΜΣ, η επιθυμία είναι να γίνονται αυτές μία ή δύο φορές τον χρόνο, σε ποσά 2 έως 3 δισ. δολαρίων εκάστη.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στο 1 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 5,5%, με το spread στις 508 μονάδες βάσης, ενώ στους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2022 κινήθηκε στο 3% και 4,6% αντίστοιχα. [SID:11382298]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece