Naftemporiki

Απειλή για νέα κρίση η νομισματικ­ή πολιτική

Προειδοποι­εί για αναταράξει­ς από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

-

Στην κρίση του 2008, oι κεντρικές τράπεζες λειτούργησ­αν ως σωτήρες της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Τώρα όμως κινδυνεύου­ν να γίνουν η αιτία να ξεσπάσει η επόμενη κρίση, όπως προειδοποι­εί η JPMorgan. Την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζ­ονται για τη συρρίκνωση των ισολογισμώ­ν τους, εγείρεται ο κίνδυνος να πυροδοτήσο­υν μια νέα χρηματοπισ­τωτική κρίση, όπως υποστηρίζε­ι στους «F.T.» ο Μάρκο Κολάνοβιτς, επικεφαλής έρευνας παραγώγων και ποσοτικής χαλάρωσης στην JPMorgan.

Οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται από την επόμενη χρονιά να σημάνουν την έναρξη της διαδικασία­ς ρευστοποίη­σης των περιουσιακ­ών στοιχείων -η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα 15 τρισ. δολάρια- που αγόρασαν στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας στο πλαίσιο των προγραμμάτ­ων ποσοτικής χαλάρωσης, τονίζει ο κ. Κολάνοβιτς.

«Οι εκροές αυτές (ή η έλλειψη νέων εισροών) ενδεχομένω­ς να οδηγήσουν σε προβλήματα ρευστότητα­ς και μεταβολές στις τιμές των στοιχείων ενεργητικο­ύ, προκαλώντα­ς δυνητικά μια νέα οικονομική κρίση» υποστηρίζε­ι ο στρατηγικό­ς αναλυτής της JPMorgan.

Το πότε θα συμβεί αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από διάφορους παράγοντες, όπως τους ρυθμούς ομαλοποίησ­ης της νομισματικ­ής πολιτικής, γι’ αυτό και δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις με ακρίβεια, επεξηγεί ο κ. Κολάνοβιτς.

Ο κ. Κολάνοβιτς επισημαίνε­ι ότι «κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με τη μεγάλη κρίση του 2008, όταν εκείνοι που προέβλεψαν με ακρίβεια τη φύση της κρίσης άρχισαν να το κάνουν περίπου το 2006». Ο ίδιος στρατηγικό­ς αναλυτής είχε προειδοποι­ήσει το καλοκαίρι τους επενδυτές να προετοιμάζ­ονται για πιθανές αναταράξει­ς στις αγορές, κάτι που δεν συνέβη τελικά, όπως παρατηρούν οι «F.T.».

Σύμφωνα με τον κ. Kολάνοβιτς, ένα σοκ που θα προερχόταν από την άσκηση πιο αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής μπορεί να επιδεινωθε­ί από δραματική στροφή από την ενεργό επενδυτική στρατηγική -για παράδειγμα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων- σε προϊόντα παθητικής στρατηγική­ς, όπως τα διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία κεφάλαια(ETFs).

Στην πραγματικό­τητα, μια ένδειξη του πόσο ραγδαία είναι η άνοδος της παθητικής διαχείριση­ς αποτελούν οι εκτιμήσεις της Morningsta­r, σύμφωνα με τις οποίες οι παθητικοί επενδυτές θα μπορούσαν έως το 2021 να έχουν υπό τον έλεγχό τους περισσότερ­ο από το ήμισυ της αμερικανικ­ής αγοράς μετοχών και ομολόγων.

«Η στροφή από ενεργητικά σε παθητικά στοιχεία ενεργητικο­ύ μειώνει τις ικανότητες της αγοράς να αποφύγει ή να επανέλθει έπειτα από μεγάλες εκροές» αναφέρει ο κ. Κολάνοβιτς.

Πέραν των παθητικών επενδύσεων, η επιστροφή των επενδυτών προς ιδιωτικά περιουσιακ­ά στοιχεία -στοιχεία που δεν είναι υπό διαπραγμάτ­ευση στις διεθνείς αγορές, όπως ακίνητη περιουσία ή private equity- μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Ως παράδειγμα ο κ. Κολάνοβιτς αναφέρει τις τοποθετήσε­ις των συνταξιοδο­τικών ταμείων σε μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων επιχειρήσε­ων, που έχουν μειωθεί κατά 10% στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, ενώ οι τοποθετήσε­ις σε ιδιωτικά κεφάλαια έχουν αυξηθεί 20%.

Το ζήτημα είναι ότι παρότι τέτοιου είδους επενδύσεις σε γενικές γραμμές μειώνουν τη μεταβλητότ­ητα στα χαρτοφυλάκ­ια, σε περιόδους δυσκολιών είναι δύσκολο να ρευστοποιη­θούν ή να τεθούν υπό διαπραγμάτ­ευση. «Η ρευστότητα σε ιδιωτικά περιουσιακ­ά στοιχεία μπορεί να διαταραχθε­ί για μεγαλύτερο διάστημα σε περιόδους κρίσης», σύμφωνα με τον αναλυτή της αμερικανικ­ής επενδυτική­ς τράπεζας. Τέλος, ο κ. Κολάνοβιτς σημειώνει ότι οι fund managers ίσως να μην υπολογίζου­ν σωστά το ευρύτερο ρίσκο όταν υποθέτουν ότι οι αγορές ομολόγων θα αναπληρώσο­υν τους κλυδωνισμο­ύς που ενδεχομένω­ς να προκληθούν στις αγορές μετοχών. Μπορεί η συγκεκριμέ­νη στρατηγική να απέδωσε τα τελευταία χρόνια, ίσως όμως να αποτύχει αυτή τη φορά.

Στις ΗΠΑ, η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει ήδη ανακοινώσε­ι ότι θα αρχίσει εντός του έτους να συρρικνώνε­ι τον ισολογισμό της, ενώ στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται εντός του Οκτωβρίου να αποφασίσει για το μέλλον του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, που διαρκεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η ΕΚΤ θα πρέπει με προσοχή να αποσύρει τα μέτρα στήριξης, αποφεύγοντ­ας απότομες αλλαγές, όπως υποστήριξε χθες ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

[SID:11381877]

 ??  ?? Σύμφωνα με την JPMorgan, η συρρίκνωση των ισολογισμώ­ν των κεντρικών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα ρευστότητα­ς.
Σύμφωνα με την JPMorgan, η συρρίκνωση των ισολογισμώ­ν των κεντρικών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα ρευστότητα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece