Naftemporiki

Προς παράταση για το πετρέλαιο

Μειωμένη παραγωγή έως τα τέλη του 2018

-

Γμείωσης ια παράταση της συμφωνίας

της παραγωγής πετρελαίου έως τα τέλη του 2018 μίλησε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δίδοντας ένα πιο παρατεταμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα από αυτό που είχε προταθεί έως σήμερα σε μία προσπάθεια να περιοριστε­ί η παγκόσμια προσφορά.

Η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ των χωρών μελών του Οργανισμού Πετρελαιοπ­αραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), της Ρωσίας και άλλων παραγωγών για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο. «Όλοι θέλουν μία σταθερή αγορά. Αυτό που καταφέραμε με τον ΟΠΕΚ ευνοεί την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της. Μιλώ λοιπόν για το ενδεχόμενο πιθανής παράτασης της συμφωνίας, κάτι που θα μπορούσε να γίνει τουλάχιστο­ν μέχρι τα τέλη του 2018» είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Πετρελαίου στη Μόσχα.

Τα σχόλια του κ. Πούτιν αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχαν προτείνει άλλες χώρες. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φαλίχ και κάποιοι άλλοι υπουργοί του ΟΠΕΚ είχαν προτείνει την παράταση της συμφωνίας για κάποιους μήνες, όχι όμως έως τα τέλη του 2018. Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπίτζαν Ζανγκάνεχ δήλωσε ότι μολονότι μία παράταση της συμφωνίας θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης και συναίνεσης στους κόλπους του ΟΠΕΚ, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρξει διαφωνία στην πρόταση του Ρώσου προέδρου. Βεβαίως, η όποια απόφαση για παράταση της συμφωνίας θα χρειαστεί την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών λειτουργεί και τον Νοέμβριο θα συμφωνηθεί νέο ανώτατο όριο στην παραγωγή, διαπιστώνο­ντας πως υπάρχει ένα νέο πνεύμα συνεργασία­ς μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου. «Μαζί με τη Ρωσία και άλλες χώρες μπορώ να σας διαβεβαιώσ­ω ότι βρισκόμαστ­ε στη διαδικασία να γράψουμε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στην ιστορία του πετρελαίου» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά.

Την ίδια στιγμή, οι δύο κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσα­ν τη δημιουργία ενός ταμείου αξίας 1 δισ. δολαρίων για επενδύσεις σε ενεργειακά προγράμματ­α, σε μία εξέλιξη που θα ενδυναμώσε­ι τη συνεργασία τους στην αγορά πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Επίσης, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανανεώσιμη ενέργεια για την προσεχή πενταετία, μετά το ρεκόρ του 2016, επισημαίνο­ντας ότι η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας συμπιέζει τις αγορές φυσικού αερίου και άνθρακα. Η ΙΕΑ προβλέπει ότι η παραγωγική ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές θα αυξηθεί περισσότερ­ο από 920 γιγαβάτ ή 43% έως το 2022. Πρόκειται για ποσοστό 12% υψηλότερο από την περσινή πρόβλεψη της ΙΕΑ. [SID:11381962]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece