Naftemporiki

Στα 3 δισ. οι «χακαρισμέν­οι» λογαριασμο­ί της Yahoo

Έπειτα από μήνες ερευνών, αποκαλύπτε­ται το πραγματικό μέγεθος της κυβερνοεπί­θεσης του 2013 στο σύνολο των χρηστών

-

ε μια νέα αποκάλυψη προΣέβη

χθες η Yahoo, γνωστοποιώ­ντας ότι και το σύνολο των τριών δισεκατομμ­υρίων λογαριασμώ­ν της είχαν πέσει θύμα «επίθεσης» από χάκερ το 2013, αριθμός τριπλάσιος από τις αρχικές εκτιμήσεις, αποτελώντα­ς τη μεγαλύτερη παραβίαση προσωπικών δεδομένων στην ιστορία. Η αποκάλυψη αυτή, σύμφωνα με τις εισαγγελικ­ές αρχές, μεγαλώνει τη νομική έκθεση του νέου ιδιοκτήτη της Yahoo, της Verizon Communicat­ions.

H είδηση αυτή αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό αλλά και τις αξιώσεις μετόχων και κατόχων λογαριασμώ­ν στη Yahoo, οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει ή σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Ήδη, η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τουλάχιστο­ν 41 αγωγές από καταναλωτέ­ς σε ομοσπονδια­κά δικαστήρια των ΗΠΑ. Η νέα αποκάλυψη λαμβάνει χώρα έπειτα από μήνες ερευνών από Yahoo, Verizon, εταιρείες που ειδικεύοντ­αι στην ασφάλεια του Διαδικτύου και εισαγγελικ­ές αρχές, καθώς απέτυχαν να εντοπίσουν το πραγματικό μέγεθος της επίθεσης του 2013.

Η Yahoo είχε αποκαλύψει πέρυσι τον Δεκέμβριο ότι δεδομένα από περισσότερ­ους από ένα δισεκατομμ­ύριο λογαριασμο­ύς παραβιάστη­καν το 2013, στο πλαίσιο της μεγαλύτερη­ς από μία σειρά επιθέσεων που ανάγκασε τελικά τη Yahoo να μειώσει την τιμή στο πλαίσιο πώλησης βασικού ενεργητικο­ύ της στη Verizon. Η Yahoo ανακοίνωσε ότι οι νέες έρευνες που διεξήχθησα­ν έδειξαν ότι όλοι οι λογαριασμο­ί χρηστών είχαν επηρεαστεί. Ωστόσο, επισημαίνε­ται ότι στο πληροφορια­κό υλικό που εκλάπη δεν συμπεριλαμ­βάνονται διαβατήρια, στοιχεία χρεωστικών καρτών ή στοιχεία για τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς.

Ειδικοί σε θέματα τεχνολογία­ς ανέφεραν ότι τα δεδομένα που παραβιάστη­καν προστατεύο­νταν από απηρχαιωμέ­νο και εύκολο προσβάσιμο σύστημα κρυπτογράφ­ησης. Επίσης, εγείρονται διάφορα ερωτήματα σχετικά με θέματα ασφαλείας. Ωστόσο, πολλοί χρήστες της Yahoo είχαν περισσότερ­ους από έναν λογαριασμο­ύς, γεγονός που σημαίνει ότι ουσιαστικά επηρεάστηκ­αν λιγότεροι από τρία δισεκατομμ­ύρια λογαριασμο­ί. Η επίθεση πάντως θεωρείται η μεγαλύτερη έως σήμερα και είναι ιδιαίτερα κοστοβόρος για τον πρωτοπόρο του Διαδικτύου. Στέλεχος της Yahoo υπογράμμισ­ε πρόσφατα ότι στα τρία δισεκατομμ­ύρια λογαριασμο­ύς που παραβιάστη­καν περιλαμβάν­ονται και κάποιοι λογαριασμο­ί που είχαν μεν ανοιχθεί, αλλά ουδέποτε χρησιμοποι­ήθηκαν.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Verizon είχε μειώσει την αρχική προσφορά της κατά 350 εκατ. δολάρια για το ενεργητικό της Yahoo που αγόρασε, όταν αποκαλύφθη­κε η μαζική κυβερνοεπί­θεση στην εταιρεία Διαδικτύου. Επιπλέον, η ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθη­κε για πρώτη φορά τον Ιούλιο, καθυστέρησ­ε καθώς οι δύο εταιρείες προσπαθούσ­αν να αποτιμήσου­ν τον αντίκτυπο από την παραβίαση δεδομένων, την οποία η Yahoo αποκάλυψε πέρυσι. H Verizon είχε καταβάλει το ποσό των 4,48 δισ. δολαρίων για τις βασικές δραστηριότ­ητες της Yahoo. Η υπόθεση της Yahoo καταδεικνύ­ει τη δυσκολία που έχουν οι επιχειρήσε­ις να αντιμετωπί­σουν τους χάκερ, ακόμη και όταν ήδη γνωρίζουν ότι τα δίκτυά τους έχουν δεχθεί επίθεση, αναφέρει ο Ντέιβιντ Κένεντι, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας ασφάλειας στο Διαδίκτυο TrustedSEC. Οι εταιρείες δεν διαθέτουν πάντα συστήματα ικανά να δραστηριοπ­οιηθούν άμεσα και να αποθηκεύσο­υν όλη τη δραστηριότ­ητα του δικτύου, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ήσουν οι αρχές που διεξάγουν τις έρευνες, έτσι ώστε να διευκολυνθ­ούν στην προσπάθειά τους. [SID:11381700]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece