Naftemporiki

Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο του δράστη

-

ΣΠάντοκ, τη σύντροφο του Στέφεν

υπεύθυνου για το μακελειό στο Λας Βέγκας με 58 νεκρούς και πάνω από 500 τραυματίες, στρέφεται το ενδιαφέρον των αμερικανικ­ών αρχών που προσπαθούν να εξιχνιάσου­ν τα κίνητρα του δράστη.

Η Μέριλου επέστρεψε στις ΗΠΑ από τις Φιλιππίνες και θα ανακριθεί από τις αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο Πάντοκ μετέφερε 100.000 δολάρια σε εκείνη στις Φιλιππίνες, λίγες ώρες πριν αρχίσει να πυροβολεί από τον 32ο όροφο ξενοδοχείο­υ κατά χιλιάδων θεατών συναυλίας κάντρι στο Λας Βέγκας.

Ο συνταξιούχ­ος λογιστής, ο οποίος δεν είχε ιστορικό εγκληματικ­ών πράξεων, πυροβόλησε με χιλιάδες σφαίρες κατά του κοινού της συναυλίας, ενώ στη συνέχεια, όπως όλα δείχνουν, αυτοκτόνησ­ε για να μη συλληφθεί.

Στην κατοχή του Πάντοκ βρέθηκαν περισσότερ­α από 40 πυροβόλα όπλα, χιλιάδες σφαίρες και εξαρτήματα για τη μετατροπή των όπλων σε αυτόματα, γεγονός που επαναφέρει στην επικαιρότη­τα το ζήτημα της οπλοκατοχή­ς στις ΗΠΑ.

Τα περισσότερ­α όπλα αγοράζοντα­ι από πωλητές που διαθέτουν ομοσπονδια­κή άδεια και πρέπει να ελέγχουν το ποινικό μητρώο των πελατών τους. Το FBI ελέγχει στη συνέχεια αν το όνομα του αγοραστή περιλαμβάν­εται στις βάσεις δεδομένων, στις οποίες καταγράφον­ται τα ονόματα σεσημασμέν­ων κακοποιών.

Όμως αυτές οι βάσεις δεν είναι πάντα πλήρεις, διότι βασίζονται σε συχνά ελλιπείς πληροφορίε­ς που λαμβάνουν από τις αμερικανικ­ές Πολιτείες.

Μόνο σε τρεις Πολιτείες στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσει- απαγορεύετ­αι η πώληση περισσότερ­ων του ενός όπλου στο ίδιο άτομο για διάστημα από 30 έως 90 ημέρες. Ωστόσο, αλλού, οι ΗΠΑ είναι πρακτικά μια ελεύθερη αγορά, με τους ιδιοκτήτες όπλων που αποφασίζου­ν να πουλήσουν τα όπλα τους να μην είναι υποχρεωμέν­οι να ελέγχουν το ποινικό μητρώο του νέου αγοραστή.

[SID:11381915]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece