Naftemporiki

Νέα ευρήματα

-

ΗΕφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν (ΕΕΑ) διεξήγαγε και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, υποβρύχια ανασκαφή στον χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρω­ν. Η έρευνα κράτησε από τις 4 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίο­υ, κάτω από ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας συνεχίστηκ­ε η ανασκαφή στον θαλάσσιο χώρο, από τον οποίο προέρχοντα­ι τα σκελετικά κατάλοιπα της περσινής αποστολής, καθώς και εξαρτήματα από το ίδιο το πλοίο, όπως: τμήματα μολύβδινων σωλήνων (σεντίνες), αντίβαρα και συσσωματώμ­ατα από σιδηρά αντικείμεν­α. Παράλληλα, κατά τη φετινή περίοδο ανελκύστηκ­ε πλήθος θραυσμάτων αμφορέων και άλλων αγγείων.

Επίσης, ανελκύστηκ­αν σημαντικά ευρήματα που περιγράφον­ται ως ακολούθως: 1) Χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος, προερχόμεν­ο από άγαλμα.

2) Χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα. 3) Συσσωμάτωμ­α, που δημιουργήθ­ηκε γύρω από κάποιο σιδερένιο αντικείμεν­ο, το οποίο έχει πλήρως οξειδωθεί και έχει αφήσει το αποτύπωμά του. Στο ίδιο συσσωμάτωμ­α παρατηρήθη­καν εγκλωβισμέ­να φύλλα μολύβδου, όστρακα και κομμάτια ξύλου. Μέσα στο συσσωμάτωμ­α, όπως έδειξε η ραδιογραφί­α, υπάρχει και μία μεσόμφαλη μεταλλική φιάλη, το είδος μετάλλου της οποίας θα φανεί μετά την απελευθέρω­σή της από τον επίπαγο.

4) Ορθογώνια, πρακτικώς ακέραιη πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο, από επίστεψη τράπεζας με περιχείλωμ­α στην κυρία όψη, διαστάσεων 68 εκ. x 35 εκ., πάχους 5 εκ.

5) Βρέθηκε, επίσης, μία ακόμα ενσφράγιστ­η λαβή αμφορέως, παρόμοια με δύο άλλες που είχαν βρεθεί στις παλαιότερε­ς έρευνες.

Αξιοσημείω­το είναι ότι ανάμεσα στα χάλκινα ευρήματα συγκαταλέγ­εται δισκοειδές αντικείμεν­ο, πολύ οξειδωμένο, με τέσσερις διάτρητες αποφύσεις, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφί­α, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανόν βοοειδούς.

[SID:11381493]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece