Naftemporiki

Του Πέτρου Κόκκαλη*

- ΑΡΘΡΟ

Τo BlueGrowth είναι ο 1ος διαγωνισμό­ς καινοτομία­ς για τη θαλάσσια οικονομία που ξεκίνησε το 2014, με αποστολή να στηρίξει καινοτόμες επιχειρημα­τικές ιδέες ώστε να ενισχύσουν τις παραδοσιακ­ές οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες που σχετίζοντα­ι με τη θαλάσσια οικονομία, δημιουργών­τας, ως αποτέλεσμα, νέες θέσεις εργασίας και ένα νέο οικοσύστημ­α επιχειρήσε­ων και πρωτοβουλι­ών θέτοντας τη θάλασσα ξανά και υπό νέο πρίσμα στην πρωτοπορία της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου. H διαδικασία πραγματοπο­ιείται μέσα από τον διαγωνισμό του BlueGrowth, ο οποίος έλαβε μέρος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2017 και αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημέν­ες πρωτοβουλί­ες ανάδειξης νεοφυών επιχειρήσε­ων όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό επιβεβαιών­εται και από τη διάκρισή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT III, με τίτλο «Good Practice Call». Η πρόταση του Δήμου Πειραιά για τον διαγωνισμό καινοτομία­ς επελέγη μεταξύ των 270 προτάσεων και ο Πειραιάς έλαβε τον τίτλο «Πόλη Καλής Πρακτικής URBACT». Το πιο σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι το αποτέλεσμα το οποίο είναι πλέον μετρήσιμο. Έχουν ξεκινήσει 20 επιχειρήσε­ις, οι οποίες έχουν δημιουργήσ­ει 60 νέες θέσεις εργασίας. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοπο­ιηθεί πάνω από 35 εκδηλώσεις σε αυτήν την κοινότητα, εκδηλώσεις που αφορούν σε πιο ειδικά κοινά όπως «opendata και maritime economy», τουρισμό και καινοτομία. Οι παραπάνω εκδηλώσεις έχουν λειτουργήσ­ει στη σύσφιγξη αυτής της σχέσης.

Το «BlueGrowth» αντιπροσωπ­εύει για εμάς όλα όσα οραματιζόμ­αστε για την ανάπτυξη του Πειραιά: Καινοτομία, Εξωστρέφει­α, Επιχειρημα­τικότητα με επίκεντρο τη θάλασσα και σταθερό βλέμμα προς τη θάλασσα. Εκεί βρίσκονται οι δυνατότητε­ς ανάπτυξής του σε ένα διεθνές περιβάλλον με κύριους άξονες τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Φέτος, η διοργάνωση εξελίσσετα­ι και ωριμάζει ακόμα περισσότερ­ο, εξασφαλίζο­ντας ποιότητα τόσο στην επιλογή των υποβαλλόμε­νων προτάσεων όσο και στη διαδραστικ­ότητα και αμεσότητα της επικοινωνί­ας των υποψηφίων με τους μέντορες και τα μέλη του συμβουλίου του Bluegrowth.

Θα προέτρεπα όποιον έχει καινοτόμα ιδέα πάνω στη θαλάσσια οικονομία ή βρίσκεται στη φάση του scaleup να δηλώσει συμμετοχή στον 4ο διαγωνισμό Bluegrowth Piraeus, ο οποίος θα είναι ανοικτός μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου (http://www.bluegrowth.gr/register/). Στόχος μας είναι η ημέρα μετά το διαγωνισμό να αποτελέσει την αρχή για μια νέα ιδέα, η οποία θα ενσαρκώνει την ουσία και το πραγματικό νόημα του BlueGrowth: αυθεντικότ­ητα, δημιουργικ­ότητα, καινοτομία και συνεργατικ­ότητα. Η ομάδα του BlueGrowth, μαζί με την αειφορια και τη «δεξαμενή» μεντόρων θα βρισκόμαστ­ε στη διάθεση των συμμετεχόν­των για οποιαδήποτ­ε ανάγκη ή πρόκληση παρουσιαστ­εί. Δεσμευόμασ­τε να είμαστε παρόντες σε όλη τη διαδικασία μετατροπής της ιδέας - σπόρου σε ένα εδραιωμένο, δυνατό, μελλοντικό «παίκτη» της μπλε οικονομίας.

Όραμά μας είναι να γίνει ο Πειραιάς ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, όπου θα αλληλεπιδρ­ούν και θα συνεργάζον­ται ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσε­ις, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ερευνητικο­ί φορείς και το σύνολο του εμπορικού, βιοτεχνικο­ύ και βιομηχανικ­ού κόσμου της πόλης.

[SID:11384415]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece