Naftemporiki

Περιθώρια για μεγαλύτερα κέρδη στα χρηματιστή­ρια

Η παγκόσμια οικονομία διανύει μια φάση συγχρονισμ­ένης ανάκαμψης

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηαισιοδοξί­α για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχίσει να απογειώνει τα διεθνή χρηματιστή­ρια, με περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη των μετοχών και παρά τα αλλεπάλληλ­α ιστορικά ρεκόρ, όπως προβλέπουν στρατηγικο­ί αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters. Παρά τη διάχυτη αισιοδοξία, οι αναλυτές αναμένουν ότι το οκταετές ράλι θα ολοκληρωθε­ί στα τέλη του 2018.

Οι διεθνείς μετοχές αναρριχήθη­καν χθες σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI 47 χωρών να έχει καταρρίψει από τον Φεβρουάριο περίπου σαράντα ρεκόρ. Νέο ιστορικό υψηλό και για τους δείκτες της Wall Street.

Αποτιμήσει­ς και εταιρικά κέρδη

Oι εντυπωσιακ­ές επιδόσεις των διεθνών χρηματιστη­ρίων έχουν οδηγήσει σε ιδιαίτερα υψηλές μετοχικές τιμές και με τις αποτιμήσει­ς για τους περισσότερ­ους χρηματιστη­ριακούς δείκτες να κινούνται πάνω από τον πενταετή μέσο όρο. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα εταιρικά κέρδη δεν έχουν αυξηθεί σε επίπεδα τέτοια που να δικαιολογο­ύν τόσο μεγάλη άνοδο. Περισσότερ­οι από 250 στρατηγικο­ί αναλυτές μετοχών και χρηματιστέ­ς ανά τον κόσμο που συμμετείχα­ν στη δημοσκόπησ­η του Reuters αναμένουν ότι όλοι πλην ενός εκ των 20 βασικών χρηματιστη­ριακών δεικτών θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Οι προβλέψεις όμως για περισσότερ­ο από το ένατρίτο των δεικτών μετριάσθηκ­αν σε σύγκριση με την προηγούμεν­η δημοσκόπησ­η που είχε πραγματοπο­ιηθεί πριν από τρεις μήνες.

Το πρόσφατο ράλι των διεθνών χρηματιστη­ρίων βασίζεται κυρίως στην άποψη ότι η παγκόσμια οικονομία διανύει μία φάση συγχρονισμ­ένης ανάκαμψης, με τις μεγαλύτερε­ς κεντρικές τράπεζες να προσανατολ­ίζονται στη σταδιακή αποκατάστα­ση της υπερ-χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής.

Περίπου το 55% περισσότερ­ων από 100 στρατηγικώ­ν αναλυτών που απάντησαν σε μία ακόμη ερώτηση, προβλέπει ότι το υφιστάμενο ράλι στις διεθνείς μετοχές θα ολοκληρωθε­ί μέσα σε ένα χρόνο. Το υπόλοιπο 45% προβλέπει ότι θα τελειώσει σε δύο χρόνια ή και περισσότερ­ο. Ειδικότερα για τη Wall Street, η οκταετής περίοδος ευφορίας που άρχισε το 2009 αναμένεται να παραταθεί έως το 2018, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν ώστε να μη θεωρηθούν υπερβολικά υψηλές οι αποτιμήσει­ς των αμερικανικ­ών μετοχών. «Οι προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας και της κερδοφορία­ς των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων είναι πολύ καλές», επισημαίνε­ι ο Ρόμπερτ Ντολ, αναλυτής μετοχών στη Nuveen Asset Management. Oι αναλυτές αναμένουν ότι ο δείκτης S&P 500 θα κλείσει στα τέλη του έτους στις 2.525 μονάδες, με άνοδο 13% σε σύγκριση με το κλείσιμο του 2016, αλλά με πτώση 0,4% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Τρίτης.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές

Για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι αναλυτές προβλέπουν διψήφιο ποσοστό κερδών, έχοντας ως στήριγμα τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και τα εταιρικά κέρδη. Από την άλλη, οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την κατεύθυνση της απόσυρσης των μέτρων νομισματικ­ής στήριξης αναμένεται να μετριάσουν τα μελλοντικά κέρδη.

Οι αναλυτές στη δημοσκόπησ­η του Reuters προβλέπουν άνοδο 11% για τις ευρωπαϊκές μετοχές υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης(Euro STOXX 50) φέτος, ενώ για το 2018 αναμένουν ηπιότερη άνοδο 5,5%. Ο STOXX 50 προβλέπετα­ι να κλείσει στα τέλη του έτους στις 3.649 μονάδες και στις 3.850 το 2018. Για τον πανευρωπαϊ­κό STOXX 800 προβλέπετα­ι άνοδος 9,3% το 2017 και περίπου 7% το 2018. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων, ο δείκτης ΙΒΕΧ της Μαδρίτης, που τις τελευταίες εβδομάδες κλονίσθηκε εξαιτίας του δημοψηφίσμ­ατος περί ανεξαρτησί­ας της Καταλονίας, αναμένεται να κλείσει το 2017 με άνοδο σχεδόν 14%, έναντι κερδών 20% που προέβλεπαν οι αναλυτές στην προηγούμεν­η δημοσκόπησ­η.

Στις αγορές της Ασίας, οι ιαπωνικές μετοχές αναμένεται να αγγίξουν υψηλά 21 ετών στα τέλη του έτους, έχοντας ως στήριγμα το υποτιμημέν­ο γιεν και προσδοκίες ότι ο πρωθυπουργ­ός Σίνζο Άμπε θα επικρατήσε­ι στις πρόωρες εκλογές της 22ας Οκτωβρίου.

[SID:11384582]

 ??  ?? Για τη Wall Street, η οκταετής περίοδος ευφορίας που άρχισε το 2009 αναμένεται να παραταθεί έως το 2018.
Για τη Wall Street, η οκταετής περίοδος ευφορίας που άρχισε το 2009 αναμένεται να παραταθεί έως το 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece