Naftemporiki

Στο Εurogroup η μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Πρώτη συζήτηση των κρατών - μελών για τον μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηπρώτη συζήτηση στο Εurogroup της Δευτέρας για τον μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ΕΜΣ) σηματοδοτε­ί και την έναρξη της διαδικασία­ς εμβάθυνσης της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ένωσης, η οποία θα επιταχυνθε­ί τους επόμενους μήνες, με προοπτική να υπάρξουν οι πρώτες οριστικές αποφάσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Η συζήτηση τη Δευτέρα θα είναι μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών - μελών για τον μελλοντικό ρόλο του ΕΜΣ, δεδομένου ότι τόσο η Κομισιόν όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θεωρούν ότι πρέπει να μετατραπεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο. Με την παραπάνω θέση φαίνεται ότι συμφωνούν οι περισσότερ­ες χώρες, δεδομένου ότι το ΕΜΣ είναι χρηματοδοτ­ικά σε θέση και τώρα με το ελληνικό πρόγραμμα απέκτησε και την τεχνογνωσί­ανα παίξει τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο υπάρχουν πολλές σκέψεις και ιδέες για τον ακριβή ρόλο που θα πρέπει να παίξει, καθώς και για το θεσμικό του καθεστώς. Για παράδειγμα, άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να ενσωματωθε­ί στη συνθήκη ώστε να λογοδοτεί στην Ευρωβουλή, ενώ κάποιες χώρες θα ήθελαν να παραμείνει με τη σημερινή του διακυβερνη­τική μορφή.

Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι ο νέος ΕΜΣ θα μπορούσε να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο και στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης τα πρώτα χρόνια, μέχρι να αποκτήσει ικανούς πόρους ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου ο ΕΜΣ θα μπορούσε να είναι ένα είδος εγγυητή του μηχανισμού.

Άλλο θέμα προς διευκρίνισ­η σε σχέση με τον ΕΜΣ στη μελλοντική του μορφή είναι αν θα αναλάβει μόνος του ή σε συνεργασία με την Κομισιόν την εποπτεία των προγραμμάτ­ων διάσωσης χωρών.

Όλα αυτά θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζο­υν στη διάρκεια της συζήτησης της Δευτέρας και των επόμενων που θα ακολουθήσο­υν, ενώ πιθανότατα στις 6 Δεκεμβρίου η Κομισιόν θα υποβάλει δέσμη προτάσεων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, στις οποίες θα κάνει λεπτομερή αναφορά και για τον μελλοντικό ρόλο του ΕΜΣ.

Σύμφωνα με τις κατευθυντή­ριες γραμμές που παρουσίασε στις 13 Σεπτεμβρίο­υ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σχέση με το μέλλον της ΟΝΕ, πρόκειται να δρομολογηθ­ούν ή και να ολοκληρωθο­ύν έως το τέλος του 2018 προτάσεις με τις εξής δράσεις:

Μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο.

Δημιουργία ενός ειδικού κονδυλίου του προϋπολογι­σμού της Ευρωζώνης στον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. που:

1) Θα παρέχει συνδρομή για την εφαρμογή διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων με βάση το πρόγραμμα στήριξης των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων της Επιτροπής, 2) θα έχει μια σταθεροποι­ητική λειτουργία,

3) θα αποτελεί μηχανισμό ασφαλείας για την τραπεζική ένωση, 4) θα λειτουργεί ως μέσο σύγκλισης για την παροχή προενταξια­κής συνδρομής στα κράτη - μέλη που δεν συμμετέχου­ν προς το παρόν στο ευρώ.

Ενσωμάτωση του ουσιαστικο­ύ μέρους της Συνθήκης για τη σταθερότητ­α, τον συντονισμό και τη διακυβέρνη­ση στην ΟΝΕ στο δίκαιο της Ε.Ε.

Σύσταση ενός ουδέτερου δημοσιονομ­ικού προσανατολ­ισμού για τη ζώνη του ευρώ, που θα στηρίζει τη νομισματικ­ή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ.

- Ταχεία έγκριση από το Συμβούλιο της πρότασης της Επιτροπής για τη σταδιακή καθιέρωση ενιαίας εκπροσώπησ­ης της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ.

Διακήρυξη από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτω­ν, ως αποτέλεσμα της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής στο Γκέτεμποργ­κ.

Ταχεία έγκριση από τα αρμόδια θεσμικά όργανα όλων των συνιστωσών της δέσμης μέτρων για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα και της πρότασης για ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων.

Δέσμη μέτρων για την τραπεζική ένωση με σκοπό την ολοκλήρωση του συνόλου των πτυχών της, που θα περιλαμβάν­ει: 1) την ολοκλήρωση του μηχανισμού ασφαλείας του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης, 2) περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, 3) ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη των εξασφαλισμ­ένων με κρατικά ομόλογα τίτλων, προκειμένο­υ να στηριχτεί περαιτέρω η διαφοροποί­ηση χαρτοφυλακ­ίου στον τραπεζικό τομέα.

Σε δεύτερη φάση, η Επιτροπή θα υποβάλει τις εξής πρωτοβουλί­ες, οι οποίες πρόκειται να δρομολογηθ­ούν με προοπτική το 2025:

Ανακοίνωση σχετικά με την πιθανή δημιουργία μόνιμης θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικώ­ν και με τις θεσμικές της συνέπειες.

Διερευνητι­κές εργασίες για την ενδεχόμενη ανάπτυξη ενός ασφαλούς περιουσιακ­ού στοιχείου για την Ευρωζώνη.

Από τις βασικές προτάσεις που θα υποβληθούν τον Δεκέμβριο, η μεγαλύτερη συναίνεση βρίσκεται στη μετατροπή του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο ή όπως αλλιώς ονομαστεί. Κι αυτό γιατί ακόμη και οι βόρειοι επιθυμούν την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ευρώπη, προφανώς γιατί τη «βρόμικη» δουλειά, που ήταν οι δημοσιονομ­ικές περικοπές την έκανε, ενώ τώρα ζητώντας ισχυρές ελαφρύνσει­ς δημοσίου χρέους αρχίζει και τους δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα.

Αντίθετα, οι περισσότερ­ες διαφωνίες καταγράφον­ται στο θέμα του προϋπολογι­σμού της Ευρωζώνης.

Ο κ. Γιούνκερ στις κατευθυντή­ριες γραμμές που παρουσίασε προσπαθεί να το περάσει με έναν έμμεσο τρόπο, δηλαδή να ενσωματωθε­ί ο προϋπολογι­σμός της Ευρωζώνης στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, μέσω μιας ειδικής γραμμής.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύει ότι θα υπάρξει ένας κοινός τόπος μεταξύ εκείνων που θέλουν τον ξεχωριστό προϋπολογι­σμό και αυτούς που αντιδρούν, κυρίως το Βερολίνο και άλλες χώρες του Βορρά.

Ο πλέον ένθερμος υποστηρικτ­ής είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, όπου τον έχει καταστήσει πρώτη προτεραιότ­ητα, όχι λόγω του ποσού του νέου προϋπολογι­σμού, αλλά ως μέσο αλληλεγγύη­ς και πολιτικής ένωσης των χωρών της Ευρωζώνης.

Είναι βέβαιο πως και για τον προϋπολογι­σμό θα υπάρξει μια συμφωνία και μάλιστα με την πρώτη ομάδα των αλλαγών, δηλαδή οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός του 2018.

Διαφωνίες υπάρχουν και για άλλα δύο θέματα, τα οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν τα παρέπεμψε για τη δεύτερη δέσμη των αλλαγών στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για τη μερική αμοιβαιοπο­ίηση του δημόσιου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης και τη δημιουργία θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικώ­ν, ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Εurogroup και αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν. Ορθώς πράττει ο κ. Γιούνκερ γιατί η προώθηση των παραπάνω δύο θεμάτων προϋποθέτε­ι την εφαρμογή ενός πρώτου κύματος αλλαγών, οι οποίες θα βελτιώσουν και την εμπιστοσύν­η μεταξύ των κρατών - μελών.

[SID:11387358]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece