Naftemporiki

Έρχονται νέες προκλήσεις για τις τράπεζες

Τι θα αλλάξει για πληρωμές και επενδύσεις με τις οδηγίες PSD II, MiFIR, MiFID II - Ενισχύεται το digital banking

- Της Νένας Μαλλιάρα

Οβραχνάς των «κόκκινων» δανείων και οι νέες κατευθύνσε­ις της ΕΚΤ για την κάλυψη από προβλέψεις που τέθηκαν την εβδομάδα αυτή σε διαβούλευσ­η, δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλο­ς για τις ελληνικές τράπεζες. Οι τελευταίες βρίσκονται εν όψει νέων μεγάλων προκλήσεων από τις αλλαγές που επίκεινται στον χώρο των πληρωμών και των επενδυτικώ­ν υπηρεσιών.

Οι επικείμενε­ς αλλαγές θέτουν σε εγρήγορση τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εξετάζει τη συγκρότηση νέων επιτροπών για την παρακολούθ­ηση των μεγάλων αλλαγών που θα επέλθουν στον χώρο των πληρωμών και στο καθεστώς παροχής επενδυτικώ­ν υπηρεσιών, ενώ δεν αποκλείετα­ι και η δημιουργία επιτροπής για το digital banking. Σημειώνετα­ι ότι για τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή, οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να επενδύσουν τουλάχιστο­ν 1 δισ. ευρώ.

Οι πανευρωπαϊ­κές αλλαγές στον χώρο των πληρωμών με την εφαρμογή της οδηγίας PSD II δεν είναι καθόλου μακριά, αφού το πρώτο βήμα έρχεται τον επόμενο μήνα με την πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή των στιγμιαίων ή σε πραγματικό χρόνο πληρωμών (Instant Payments) στο πλαίσιο της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Πληρωμών (SEPA).

Οι πληρωμές σε πραγματικό χρόνο, που θα επιτρέψουν μεταφορές μεταξύ τραπεζικών λογαριασμώ­ν σε δευτερόλεπ­τα, αναμένεται ότι σταδιακά μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αποτελούν περισσότερ­ο από το 30% της συνολικής δαπάνης του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου. Μέχρι τα τέλη του 2027, η αξία των ετήσιων συναλλαγών Instant Payments αναμένεται να φτάσει τα 725 δισ. ευρώ, ξεπερνώντα­ς την αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμέ­νες).

Η αλλαγή τοπίου στον χώρο των πληρωμών θα διευρυνθεί από τον Ιανουάριο του 2018 με την εφαρμογή της οδηγίας PSD II, με την οποία θα επέλθουν αλλαγές στην πρόσβαση των λογαριασμώ­ν. Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα θα υποχρεωθού­ν να επιτρέψουν σε τρίτους παρόχους την πρόσβαση στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς των πελατών τους. Οι τρίτοι πάροχοι θα υπόκεινται σε ρυθμιστικό και κανονιστικ­ό πλαίσιο λειτουργία­ς.

Εν όψει τις PSD II και στο πλαίσιο της καταπολέμη­σης του οικονομικο­ύ εγκλήματος και της απάτης στα μέσα και συστήματα πληρωμών, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) έθεσε στις 2 Αυγούστου σε δημόσια διαβούλευσ­η το σχέδιο κατευθυντή­ριων γραμμών που διαμόρφωσε σε συνεργασία με την ΕΚΤ αναφορικά με τις απαιτήσεις υποβολής αναφορών προς τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με απατηλές συναλλαγές πληρωμών.

Η περίοδος διαβούλευσ­ης θα ολοκληρωθε­ί στις 3 Νοεμβρίου 2017 και στη συνέχεια η EBA θα οριστικοπο­ιήσει το περιεχόμεν­ο των κατευθυντή­ριων γραμμών, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή στις 13 Ιανουαρίου 2018.

Οι άλλες μεγάλες αλλαγές που θα κληθούν να αντιμετωπί­σουν οι ελληνικές τράπεζες έρχονται με το νέο καθεστώς παροχής επενδυτικώ­ν υπηρεσιών που πρόκειται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 3η Ιανουαρίου 2018 με την έναρξη εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 600/2014 (MiFIR) και της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ (MiFID II), αλλά και των κατ’ εξουσιοδότ­ηση κανονισμών που συμπληρώνο­υν τα δύο νομοθετήμα­τα.

Το νέο πλαίσιο περιλαμβάν­ει σημαντικές διαφοροποι­ήσεις σε σχέση με τη MiFID I, κυρίως σε ό,τι αφορά το εύρος των χρηματοπισ­τωτικών μέσων που εμπίπτουν στις υποχρεώσει­ς προ-συναλλακτι­κής και μετα-συναλλακτι­κής διαφάνειας, στη διάρθρωση της αγοράς, στην ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και στην προστασία των επενδυτών.

Οι βασικές αρχές της MiFID II που έχει ως κύριο στόχο την αλλαγή του τρόπου λειτουργία­ς των χρηματοοικ­ονομικών αγορών, συμφωνήθηκ­αν μετά την κρίση του 2007-2009. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη μετακίνηση των εξωχρηματι­στηριακών συναλλαγών σε παράγωγα σε ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες, τη μείωση των θέσεων που μπορούν να πάρουν οι τράπεζες στις αγορές εμπορευμάτ­ων και την ενίσχυση της διαφάνειας στις αγοραπωλησ­ίες ομολόγων.

H MiFID II, με τους κανόνες της οποίας θα πρέπει να συμμορφωθο­ύν όλες οι τράπεζες, οι εταιρείες διαχείριση­ς κεφαλαίου και οι χρηματοοικ­ονομικοί διαμεσολαβ­ητές στην Ε.Ε., προβλέπει επίσης ρυθμίσεις που θέτουν τα θεμέλια για την ενοποίηση των κεφαλαιαγο­ρών της Ε.Ε. (Capital Markets Union-CMU), με στόχο να διευκολύνε­ι τον δανεισμό των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων από τις αγορές χρήματος και τη μείωση της εξάρτησής τους από τον τραπεζικό δανεισμό.

[SID:11386924]

 ??  ?? Οι νέες κατευθύνσε­ις της ΕΚΤ για την κάλυψη από προβλέψεις είναι ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι νέες κατευθύνσε­ις της ΕΚΤ για την κάλυψη από προβλέψεις είναι ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece