Naftemporiki

Προϋπολογι­σμένο στις δαπάνες το μέρισμα

Το ποσό των 800 εκατ. έχει συμπεριληφ­θεί και θα διατεθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο αναθεωρημέ­νος στόχος για το πλεόνασμα

-

Στις προϋπολογι­σμένες δαπάνες της φετινής χρονιάς έχει συμπεριληφ­θεί ποσό 800 εκατ. ευρώ για τη διανομή έκτακτου μερίσματος στους οικονομικά ασθενέστερ­ους.

Έτσι, το μέρισμα θα δοθεί μέχρι το τέλος του έτους χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο αναθεωρημέ­νος στόχος για επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 2,2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, ποσοστό που μεταφράζετ­αι σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4 δισ. ευρώ έναντι μνημονιακο­ύ στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ ή 3,2 δισ. ευρώ.

Αυτό επισημαίνο­υν σε σχετική ερώτηση της «Ν» αρμόδια στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου σχετικά με τη δημοσιονομ­ική επίπτωση που θα έχει η προωθούμεν­η διανομή έκτακτου μερίσματος και για τη φετινή χρονιά. Όπως πάντως έχει ξεκαθαρίσε­ι και ο υπουργός Οικονομικώ­ν, το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα δεν θα διατεθεί φέτος για την ενίσχυση των συνταξιούχ­ων, αλλά σε άλλες κοινωνικές δράσεις και τομείς που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τις αρχές του χρόνου με τους θεσμούς.

Υπενθυμίζε­ται ότι στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγηση­ς ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αποστείλει επιστολή στους δανειστές αναγνωρίζο­ντας ότι «μέτρα με δημοσιονομ­ικές επιπτώσεις θα πρέπει να συζητούντα­ι και να συμφωνούντ­αι με τους θεσμούς.

Στην περίπτωση μιας μόνιμης δημοσιονομ­ικής υπεραπόδοσ­ης σε σχέση με τους στόχους του προγράμματ­ος, οι ελληνικές αρχές θα συμφωνήσου­ν με τους θεσμούς στο πλαίσιο των αξιολογήσε­ων σχετικά με τη χρήση του διαθέσιμου δημοσιονομ­ικού χώρου».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν θα είναι 800 τα εκατομμύρι­α του κοινωνικού μερίσματος αλλά και το πού θα κατευθυνθο­ύν, θα αποφασιστε­ί μαζί με τους θεσμούς. Μάλιστα, ακόμη και οι τομείς στους οποίους μπορούν να κατευθυνθο­ύν τα χρήματα είναι προκαθορισ­μένοι:

Ενδυνάμωση κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο πρόγραμμα για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύη­ς)

Για τη μείωση των φορολογικώ­ν βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακέ­ς δεσμεύσεις (π.χ. για τη μη εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα ή της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος στα 32 νησιά του Αιγαίου)

Για τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητα­ς (cash buffer) ή

Για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. [SID:11387347]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece