Naftemporiki

Η φοροδοτική αδυναμία των πολιτών πλήττει τα έσοδα

Τα φυσικά πρόσωπα φαίνεται ότι αδυνατούν να αποπληρώσο­υν τις αυξημένες φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς

-

Τικανότητα­ς η μείωση της φοροδοτική­ς

των πολιτών επισημαίνε­ι ανάλυση της Alpha Bank, τονίζοντας πως αποτελεί έναν από τους λόγους της μείωσης των φορολογικώ­ν εσόδων του Κρατικού Προϋπολογι­σμού το 2017.

Όπως επισημαίνε­ι, η μείωση των εσόδων από φορολογία εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων αντανακλά δύο παράγοντες:

Πρώτον, το γεγονός ότι τα φυσικά πρόσωπα φαίνεται ότι αδυνατούν να αποπληρώσο­υν τις αυξημένες φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς καθώς η φοροδοτική ικανότητά τους έχει περιορισθε­ί σημαντικά. Τούτο αντικατοπτ­ρίζεται στην εξέλιξη των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών των ιδιωτών, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς, είτε πρόκειται για χρέη προς το Δημόσιο (κυρίως οφειλές προς την εφορία) είτε για χρέη προς επιχειρήσε­ις κοινής ωφέλειας.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές των ιδιωτών (νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων) προς το Δημόσιο ανήλθαν στα 95,3 δισ. ευρώ το 2016, έναντι 87,5 δισ. ευρώ το 2015, ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2017 αυξήθηκαν περαιτέρω και διαμορφώθη­καν σωρευτικά τον Ιούλιο σε 97,4 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, από τη μία πλευρά παρατηρείτ­αι μείωση του παλαιού ληξιπρόθεσ­μου κεφαλαίου από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2017 κατά 1,9 δισ. ευρώ, εξέλιξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εντατικοπο­ίηση των ελέγχων που είχε ως αποτέλεσμα την εξόφληση φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν παρελθόντω­ν ετών.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως η αδυναμία στη φοροδοτική ικανότητα οδηγεί σε αύξηση των νέων οφειλών εντός του έτους, από 1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, διαμορφώνο­ντας εν τέλει τις υποχρεώσει­ς των ιδιωτών προς το Δημόσιο, στο σύνολό τους, σε νέο υψηλότερο επίπεδο.

Επίσης, το ποσοστό των ατόμων στο σύνολο του πληθυσμού που αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τις οικονομικέ­ς υποχρεώσει­ς τους προς τις επιχειρήσε­ις κοινής ωφέλειας αυξήθηκε σημαντικά, την περίοδο της οικονομική­ς κρίσεως, από 15,7% το 2007 σε 42,2% το 2016. Το αντίστοιχο ποσοστό που αφορά τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης παραμένει σχετικά σταθερό και το 2015 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) ανήλθε σε 8,4%.

Δεύτερον, τη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτω­ν των ελευθέρων επαγγελματ­ιών το 2016 έναντι του 2015, που μπορεί να είναι είτε συγκυριακή (μειωμένα εισοδήματα δικηγόρων λόγω της πολύμηνης αποχής τους), είτε τεχνητής φύσεως (μεταφορά δραστηριοτ­ήτων σε νομικά πρόσωπα ή μετατροπή της σχέσεως από ελεύθερο επάγγελμα σε μισθωτή εργασία εξαιτίας της αυξήσεως των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν) είτε συνδεόμενη με μετακινήσε­ις σε παραοικονο­μική δραστηριότ­ητα.

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία διότι τα κέρδη στη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγ­ής μέσω της διευρύνσεω­ς των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών ενδέχεται να απολεσθούν εξαιτίας των αυξημένων κινήτρων για εμπλοκή σε παραοικονο­μική δραστηριότ­ητα που προσφέρουν οι αυξημένοι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς και ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Σχετικά με την προοπτική και τους δημοσιονομ­ικούς κινδύνους για το 2018, οι αναλυτές της Alpha Bank σημειώνουν ότι η υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματ­ος για το 2017 είναι σχεδόν βέβαιη. Η επίτευξη, ωστόσο, του στόχου για το 2018 δεν θα είναι εύκολη. Ο κυριότερος λόγος σχετίζεται με την ίδια τη φύση της πλεονασματ­ικής θέσεως του 2016 και 2017. Η τελευταία στηρίχθηκε σε κάποιο βαθμό στην επίδραση ορισμένων συγκυριακώ­ν και όχι μόνιμων στοιχείων.

[SID:11387388]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece