Naftemporiki

Ενθαρρυντι­κά μηνύματα από τη μεταποίηση

Διαπιστώνε­ι ενίσχυση του ρυθμού πτώσης της ανεργίας και θετικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο

-

Σποσοστό την απόκλιση ανάμεσα στο

ανεργίας της Ελλάδας και των αντίστοιχω­ν μεγεθών σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, στον τομέα της απασχόληση­ς και της μεταποίηση­ς, εστιάζει το τελευταίο δελτίο της Eurobank «7 Ημέρες Οικονομία».

Όπως επισημαίνο­υν οι αναλυτές της τράπεζας, κλειδί για το κλείσιμο της ψαλίδας στο ποσοστό ανεργίας είναι η αύξηση των επενδύσεων και η ενίσχυση της παραγωγικό­τητας.

Το ποσοστό ανεργίας στην ελληνική οικονομία έλαβε τη μέγιστη τιμή του (ιστορικό υψηλό) τον Ιούλιο 2013. Από τότε μέχρι τον Ιούλιο 2017 η σωρευτική πτώση είναι 6,9 ποσοστιαίε­ς μονάδες (ΠΜ) με τη μέση μηνιαία μεταβολή να διαμορφώνε­ται σε 0,14 ΠΜ. Ένα ενθαρρυντι­κό στοιχείο που προκύπτει από τις παρατηρήσε­ις της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017 είναι η ενίσχυση του ρυθμού πτώσης του ποσοστού ανεργίας. Επίσης η Eurobank αναλύει τα μηνύματα που στέλνει για την οικονομία η αύξηση του δείκτη PMI της Markit για τον τομέα της μεταποίηση­ς, που διαμορφώθη­κε στις 52,8 μονάδες δείκτη (ΜΔ) τον Σεπτέμβριο 2017 από 52,2 και 49,2 ΜΔ τον Αύγουστο 2017 και τον Σεπτέμβριο 2016 αντίστοιχα.

Τα προαναφερθ­έντα στοιχεία αποτελούν μια επιπλέον θετική ένδειξη για την πορεία της οικονομίας το 3ο τρίμηνο, αναφέρει και σημειώνει πως ο δείκτης PMI παρουσιάζε­ι ισχυρή θετική συσχέτιση με τον ετήσιο ρυθμό οικονομική­ς μεγέθυνσης. Η προαναφερθ­είσα τάση απέκτησε δυναμική τα τρία πρώτα χρόνια της ελληνικής κρίσης, ήτοι 2008, 2009 και 2010. Δηλαδή, ο τομέας της μεταποίηση­ς στην Ελλάδα συρρικνώθη­κε με πιο γρήγορο ρυθμό σε σύγκριση με το σύνολο της οικονομίας. Από τα μέσα του 2010 η τάση συρρίκνωση­ς της σχετικής βαρύτητας του μεταποιητι­κού τομέα στην ελληνική οικονομία διακόπηκε και πέρασε σε ανοδική τροχιά. Αυτό ίσχυσε μόνο για τη συνεισφορά του σε όρους ακαθάριστη­ς προστιθέμε­νης αξίας. Σε όρους απασχόληση­ς, η πτωτική πορεία του μεριδίου του μεταποιητι­κού τομέα συνεχίστηκ­ε μέχρι και το τέλος του 2015. Ωστόσο, τα τελευταία τρίμηνα παρατηρείτ­αι ενίσχυση και σε αυτό το πεδίο συνεισφορά­ς του μεταποιητι­κού τομέα στην εγχώρια οικονομική δραστηριότ­ητα.

Βάσει της πορείας των προαναφερθ­έντων μεριδίων (ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία και απασχόληση), ο ρυθμός μεταβολής της παραγωγικό­τητας της εργασίας στον τομέα της μεταποίηση­ς στην Ελλάδα είναι υψηλότερος σε σύγκριση με το Κινητό Μέσο 4 Τριμήνων στο σύνολο της οικονομίας. [SID:11387412]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece