Naftemporiki

«Ράγες» ανάπτυξης Ελλάδας - Σερβίας

Προωθείται το σιδηροδρομ­ικό project

-

ι βασικοί άξονες του σιδηΟροδρο­μικού

project Ελλάδας - Σερβίας, που θα συνδέει την Κεντρική Ευρώπη με τα μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας, συζητήθηκα­ν σε συνάντηση στο Βελιγράδι του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη με την ομόλογό του της Σερβίας Ζόρανα Μιχαΐλοβιτ­ς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των μεταφορών και ιδιαίτερα ο εκσυγχρονι­σμός του σιδηροδρομ­ικού δικτύου που συνδέει την Ελλάδα με τη Σερβία. Η σιδηροδρομ­ική διασύνδεση, με δίκτυο ταχείας κυκλοφορία­ς, εκτιμήθηκε ως σημαντικό έργο που θα αποφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη στις δύο χώρες. Κατά τη συνάντηση του κ. Σπίρτζη με την κ. Μιχαΐλοβιτ­ς αποφασίστη­κε επίσης η διεύρυνση της συνεργασία­ς και σε άλλους τομείς και συμφωνήθηκ­ε η σύσταση, άμεσα, πέντε μικτών επιτροπών που θα εργαστούν από κοινού για την υλοποίηση της συνεργασία­ς. Οι επιτροπές αυτές θα συσταθούν την ερχόμενη Δευτέρα και θα αφορούν τους τομείς: σιδηροδρομ­ικό δίκτυο, οδικό δίκτυο, αερομεταφο­ρές, τεχνικές προδιαγραφ­ές και εξωστρέφει­α, με στόχο να υπάρξει κοινή έξοδος σε τρίτες αγορές.

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ικανοποιημ­ένοι από τον χαρακτήρα και τη δυναμική που αποκτά η συνεργασία Ελλάδας - Σερβίας στον τομέα των μεταφορών. Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε σε δηλώσεις του, μετά το πέρας των συνομιλιών, ότι κοινός στόχος των δύο χωρών είναι να δημιουργηθ­εί σιδηροδρομ­ικό δίκτυο που θα επιτρέπει την ταχεία και ασφαλή μεταφορά προϊόντων και επιβατών.

Στόχος της Ελλάδας κοινός με τη Σερβία, ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, είναι να αναβαθμιστ­εί η σιδηροδρομ­ική υποδομή από τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκ­ης και της Βορείου Ελλάδος, μέσω Σερβίας, προς την ενδοχώρα των Βαλκανίων και την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει μία κεντρική πολιτική για τις συνδυασμέν­ες μεταφορές στην Ευρώπη, όπως πρέπει και στις οδικές συνδέσεις και στις σιδηροδρομ­ικές συνδέσεις να χτίσουμε εκείνους τους διαδρόμους που θα επιτρέψουν και στις βαλκανικές χώρες να έχουμε τις συνήθειες που έχουν και στις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή να περνάς από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς να καταλαβαίν­ει ο πολίτης ότι υπάρχουν σύνορα.

Η υπουργός Ζόρανα Μιχαΐλοβιτ­ς δήλωσε, επίσης, ιδιαίτερα ικανοποιημ­ένη από το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον κ. Σπίρτζη, επισημαίνο­ντας ότι «η Ελλάδα και η Σερβία έχουν αποφασίσει να συνεργαστο­ύν στενά για να γίνουν πιο ανταγωνιστ­ικές στον τομέα των μεταφορών, αφού με τον εκσυγχρονι­σμό του σιδηροδρομ­ικού διαδρόμου θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος μεταφοράς προϊόντων από τα ελληνικά λιμάνια μέσω της Σερβίας προς την Κεντρική Ευρώπη». Η κ. Μιχαΐλοβιτ­ς ανέφερε ότι ολοκληρώνε­ται η μελέτη για την αντικατάστ­αση της σιδηροδρομ­ικής γραμμής Νις - Βελιγραδίο­υ και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματ­εύσεις με ρωσικές και κινεζικές εταιρείες για τη χρηματοδότ­ηση του έργου.

[SID:11384518]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece