Naftemporiki

«Αναπτυξιακ­ός πόλος για την ελληνική οικονομία η ποντοπόρος ναυτιλία»

Θ. Βενιάμης: Δημιουργία θεσμικής πλατφόρμας για την προσέλκυση εταιρειών διαχείριση­ς πλοίων στην Ελλάδα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Να ακολουθήσε­ι η Ελλάδα το παράδειγμα της Κύπρου και της Ιταλίας και να δημιουργήσ­ει μια θεσμική πλατφόρμα για να δώσει ώθηση στην προσέλκυση εταιρειών διαχείριση­ς πλοίων στην Ελλάδα, καθώς και σε πολλούς τομείς παραναυτιλ­ιακών δραστηριοτ­ήτων, έχει παροτρύνει ο ελληνικός εφοπλισμός την πολιτεία. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, μιλώντας στο κατάμεστο από νέους μεταπτυχια­κούς και προπτυχιακ­ούς φοιτητές στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου.

«Οι πρωτοβουλί­ες αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω τις θέσεις εργασίας λόγω της ανάγκης για καταρτισμέ­να στελέχη» επισήμανε ο κ. Βενιάμης, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσε­ι ότι η ΕΕΕ έχει απευθύνει πρόσκληση προς τις αρχές να ξεπεράσουν τα συνδικαλισ­τικά κατεστημέν­α και να «ανοίξουν» τον δρόμο για θέσεις εργασίας για ελληνικά πληρώματα στον ελληνόκτητ­ο στόλο.

«Είναι κρίμα σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία να εμποδίζοντ­αι οι νέοι άνθρωποι να ακολουθήσο­υν το ναυτικό επάγγελμα ως επαγγελματ­ική επιλογή», σημείωσε ο κ. Βενιάμης, ο οποίος τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα ως κινητήρια δύναμη της ναυτιλίας, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα.

Ο στόχος

Η ποντοπόρος ναυτιλία και το ευρύτερο ναυτιλιακό πλέγμα μπορούν να αποτελέσου­ν αναπτυξιακ­ό πόλο για τα επόμενα χρόνια εφόσον διαφυλαχθε­ί η ανταγωνιστ­ικότητα και άρα η βιωσιμότητ­α του κλάδου, δημιουργών­τας προοπτικές ενίσχυσης της προστιθέμε­νης αξίας της οικονομίας και ταυτόχρονα σημαντικής μείωσης της ανεργίας.

Στόχος είναι η διατήρηση της ηγετικής υπόστασης της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με παράλληλη μεγιστοποί­ηση των συνακόλουθ­ων ωφελειών οικονομική­ς, κοινωνικής και στρατηγική­ς διάστασης για τον τόπο. «Δυστυχώς», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Βενιάμης, «πολλά είναι τα ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ευρώπης, αλλά και εντός, που εποφθαλμιο­ύν να εκμεταλλευ­θούν τη δυναμική της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομική­ς αστάθειας στη χώρα μας. Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, όμως, έχει εκφράσει επανειλημμ­ένως τη θέλησή της να παραμείνει στενά συνδεδεμέν­η με τον τόπο της, αρκεί, επαναλαμβά­νω, να διαφυλαχθε­ί η ανταγωνιστ­ικότητά της».

Όσον αφορά το μοντέλο, το μυστικό της επιτυχίας της ελληνικής ναυτιλίας δηλαδή, ο κ. Βενιάμης επεσήμανε ότι στην εποχή της παγκοσμιοπ­οίησης, όπου ένα από τα χαρακτηρισ­τικά της στοιχεία είναι η κυριαρχία σε όλους τους καίριους παραγωγικο­ύς τομείς απρόσωπων εταιρικών κολοσσών, ο Έλληνας πλοιοκτήτη­ς συνεχίζει να λειτουργεί στην συντριπτικ­ή πλειονότητ­α μέσω εταιρειών με προσωποπαγ­ή χαρακτήρα και οικογενεια­κή φυσιογνωμί­α, που στηρίζοντα­ι στην ατομική ευθύνη και πρωτοβουλί­α, στην προσωπική συνέπεια και αξιοπιστία και δίνουν τη δυνατότητα μεγάλης ευελιξίας στη λήψη γρήγορων αποφάσεων για την αντιμετώπι­ση των απαιτήσεων της καθημερινή­ς διαχείριση­ς των πλοίων.

«Το μοντέλο αυτό λειτουργία­ς έχει αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί μια ελεύθερη ανταγωνιστ­ική αγορά με μόνο κριτήριο την ανεπηρέαστ­η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος της ΕΕΕ, και προσέθεσε: «Η ελληνική πρωτοκαθεδ­ρία στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία, η μόνη ελληνική επιχειρημα­τική πρωτοκαθεδ­ρία διεθνώς, είναι συνέπεια της υψηλής ανταγωνιστ­ικότητας και ποιότητας των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών της. Το επίτευγμα αυτό οφείλεται στη συσσωρευμέ­νη τεχνογνωσί­α και εμπειρία, στη βαθιά πίστη στην υγιή και πραγματική ιδιωτική πρωτοβουλί­α και στην προσωπική δέσμευση και ευθύνη και στις φιλελεύθερ­ες επιχειρημα­τικές πολιτικές που ακολουθεί ο Έλληνας εφοπλιστής, τα οποία όλα μαζί μεταλαμπαδ­εύονται από γενιά σε γενιά».

Οι αριθμοί

Η ελληνόκτητ­η ναυτιλία παραμένει στην πρώτη θέση τόσο διεθνώς όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελέγχει το 20% περίπου της παγκόσμιας χωρητικότη­τας σε dwt με περισσότερ­α από 4.600 πλοία και ειδικότερα το 28% στον τομέα των δεξαμενόπλ­οιων, το 22% στα bulk carriers, το 16% στα πλοία μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου, το 15% στα LNG / LPG, το 13% στα ψυγεία και το 9% στα containers. Επιπλέον, στην Ευρώπη αντιπροσωπ­εύει περίπου το 50% σε dwt του κοινοτικού στόλου.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς συνεχίζουν μεθοδικά το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου τους, είτε μέσω των προγραμμάτ­ων ναυπηγήσεω­ν, είτε μέσω αγορών μεταχειρισ­μένων αλλά ποιοτικών πλοίων νέας ηλικίας. Επιπλέον, η στροφή πολλών Ελλήνων πλοιοκτητώ­ν προς τα εξειδικευμ­ένα πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου LNG, καθώς και πλοία κατάλληλα για τον διάπλου της Αρκτικής Οδού, αντανακλά πλήρως τις διεθνείς τάσεις και τον πρωτοπορια­κό χαρακτήρα της ελληνικής επιχειρημα­τικότητας.

Δεδομένου ότι σε γενικές γραμμές το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου το 90% του εξωτερικού της εμπορίου και το 37% του εσωτερικού της διακινούντ­αι διά θαλάσσης, τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία καταδεικνύ­ουν τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας και τη διαπραγματ­ευτική δύναμη που δίνει στην Ελλάδα στα πλαίσια των διεθνών της σχέσεων, ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Βενιάμης, ο οποίος υπενθύμισε ότι όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της Ε.Ε., η ναυτιλία υπήρξε η «προίκα» της με την οποία εξασφάλισε διαπραγματ­ευτικό πλεονέκτημ­α έναντι των εταίρων της.

Τέλος, ο εμπορικός στόλος αποτελεί το τέταρτο «όπλο» σε εποχές κρίσης και άρα μία δυνατή ναυτιλία ενισχύει τη στρατηγική θέση της χώρας που την κατέχει. [SID:11387255]

 ??  ??
 ??  ?? Είναι κρίμα σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία να εμποδίζοντ­αι οι νέοι άνθρωποι να ακολουθήσο­υν το ναυτικό επάγγελμα ως επαγγελματ­ική επιλογή, είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης.
Είναι κρίμα σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία να εμποδίζοντ­αι οι νέοι άνθρωποι να ακολουθήσο­υν το ναυτικό επάγγελμα ως επαγγελματ­ική επιλογή, είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece