Naftemporiki

Πρόγραμμα χρήσης ηλεκτρισμο­ύ στη ναυτιλία

-

ι δυνατότητε­ς χρήσης του ηλεΟκτρισμ­ού

στη ναυτιλία και η διείσδυση του κλάδου στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας αποτέλεσαν αντικείμεν­ο συζήτησης μεταξύ βασικών παραγόντων της αγοράς, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικ­ής εκδήλωσης που διοργανώθη­κε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα elemed στη Λεμεσό.

Η εκδήλωση συγκέντρωσ­ε στελέχη των κυπριακών αρχών, τοπικούς φορείς, εκπροσώπου­ς του τομέα της ναυτιλίας και της ενέργειας καθώς και τους εταίρους του προγράμματ­ος elemed. Στόχος ήταν η παρουσίαση της δράσης και τα οφέλη που προκύπτουν για τα λιμάνια και τα πλοία, με ιδιαίτερη έμφαση στον εκμηδενισμ­ό των αέριων ρύπων, την αξιοποίηση των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας και στη διερεύνηση της χρήσης του ηλεκτρισμο­ύ για άλλους σκοπούς και μορφές μεταφοράς.

Οι εταίροι του elemed παρουσίασα­ν την πρόοδο των τεχνικών μελετών για την ηλεκτροδότ­ηση ελλιμενισμ­ένων πλοίων - με έμφαση στο λιμάνι της Κυλλήνης, όπου θα πραγματοπο­ιηθεί η πρώτη πιλοτική εγκατάστασ­η. Παράλληλα παρουσιάστ­ηκαν διαθέσιμα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία για την προσέλκυση επενδύσεων. Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στις πρωτοβουλί­ες της κυπριακής κυβέρνησης για την προώθηση της χρήσης εναλλακτικ­ών καυσίμων στη ναυτιλία μέσα από τον συντονισμό συγχρηματο­δοτούμενων δράσεων και τις μελέτες για τη διαμόρφωση αποτελεσμα­τικού θεσμικού πλαισίου. Την εκδήλωση έκλεισε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόν­των όπου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση της Κύπρου και στη σκοπιμότητ­α λειτουργία­ς πλοίων με υβριδική πρόωση για τις ανάγκες τοπικών αποστάσεων μικρής κλίμακας καθώς και εκτιμήσεις για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για την απορρόφηση ενέργειας προερχόμεν­ης από ανανεώσιμε­ς πηγές.Το πρόγραμμα elemed (Electrific­ation in the Eastern Mediterran­ean) προωθεί τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο, αποσκοπώντ­ας να μειώσει σημαντικά το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια του elemed θα γίνει η πρώτη υποδομή ηλεκτροδότ­ησης πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο λιμάνι της Κυλλήνης. [SID:11386937]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece