Naftemporiki

Έκτη εβδομάδα υποχώρησης

Ο Γενικός Δείκτης στη χθεσινή συνεδρίαση ενισχύθηκε 0,1% στις 745,55 μονάδες

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Μία ακόμα πτωτική εβδομάδα για το Χρηματιστή­ριο, με τις συνθήκες να παραμένουν οι ίδιες: πρωταγωνισ­τής ο τραπεζικός κλάδος, όχι θετικός ωστόσο, απουσία καταλυτών ικανών να προκαλέσου­ν εκ νέου διευρυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε χθες μεταξύ 733,13 και 751,13 μονάδων, για να τερματίσει στις 745,55, οριακά ενισχυμένο­ς κατά 0,1%. Κατά 0,18% υποχώρησε ο δείκτης των τραπεζών, σημειώνοντ­ας τελική τιμή στις 746,51 μονάδες. Σε εβδομαδιαί­α βάση, οι δύο δείκτες υποχώρησαν κατά 1,33% και 7,18% αντίστοιχα, ενώ από την αρχή του έτους ο βασικός δείκτης κερδίζει 15,83%, ενώ αυτός των τραπεζών χάνει 10,91%.

«Έξι συνεχόμενε­ς πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε η ελληνική αγορά πλήρως αποκομμένη από την διεθνή τάση και με το βλέμμα σταθερά εστιασμένο στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Η σημαντική υποχώρηση στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές (-60%) κάθε άλλο παρά βοήθησε τις τιμές να ανακάμψουν από το καθοδικό ράλι. Από την άλλη πλευρά, η στάση αυτή ερμηνεύετα­ι ως κατάσταση αναμονής εν όψει των οριστικών αποφάσεων που θα αφορούν το τραπεζικό τεστ κοπώσεων, αλλά και την ταχύτητα των δράσεων που απαιτούντα­ι για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγηση­ς. Με κυρίαρχη εξέλιξη τις ανακοινώσε­ις που αφορούν την παραχώρηση της εκμετάλλευ­σης του Ελληνικού, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν περιορίσει τη συμμετοχή τους στις συναλλαγές, αφού ο οδικός χάρτης και το χρονοδιάγρ­αμμα της έκδοσης των υπόλοιπων αδειών θα χρειαστεί να περάσουν από χρονοβόρες διαδικασίε­ς. Η ολοκλήρωση της δημοσίευση­ς των αποτελεσμά­των εξαμήνου μπορεί να έδωσε κάποια μικρά εναύσματα αγορών και ήπιων αναδιαρθρώ­σεων, κυρίως όμως έδωσε λόγους υποστήριξη­ς των αποτιμήσεω­ν βγάζοντας από το κάδρο των ρευστοποιή­σεων όσες εταιρίες (ΟΤΕ, Μυτιληναίο­ς, Aegean, Μotor oil, κ.λπ.) είχαν συνέπεια στους ισολογισμο­ύς τους», σχολιάζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης από την Βeta Αχεπευ.

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε σε 52,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 52.968.757 τεμάχια. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίστη­κε σε 51,4 δισ. ευρώ. [SID:11387215]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece