Naftemporiki

Αλώβητες οι ευρωπαϊκές μετοχές

Συνεχίστηκ­ε με άνοδο 0,3% το εβδομαδιαί­ο σερί κερδών

- Της Νατάσας Στασινού

ι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν

να μείνουν εν πολλοίς αλώβητες από την κρίση της Καταλονίας, ολοκληρώνο­ντας ακόμη μία εβδομάδα, την τέταρτη διαδοχική, με κέρδη. Εξαίρεση αποτελούν βεβαίως οι ισπανικές, με τις απώλειές τους πάντως να είναι ελεγχόμενε­ς. Εξακολουθο­ύν δε να παραμένουν μεταξύ των μεγάλων κερδισμένω­ν του 2017.

O πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε χθες ελαφρά πτώση (0,4%), αλλά σε εβδομαδιαί­α βάση εξασφάλισε κέρδη, έστω και μόλις 0,3%. Ήταν η τέταρτη εβδομάδα, που παρέμεινε σε θετικό έδαφος, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global οι καθαρές εισροές σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια της Ευρώπης ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Στη Φραγκφούρτ­η ο Xetra Dax σημείωσε οριακή πτώση την Παρασκευή, αλλά σε εβδομαδιαί­α βάση είχε κέρδη 1%.

Ο CAC 40 στο Παρίσι, παρά την χθεσινή πτώση κατά 0,36%, συνολικά στις πέντε τελευταίες συνεδριάσε­ις σημείωσε άνοδο 0,6%. Υψηλότερα ήταν τα κέρδη για τις βρετανικές μετοχές, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,2% στην τελευταία συνεδρίαση και 2% συνολικά την εβδομάδα.

Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 μετά και τη χθεσινή μικρή πτώση (0,3%) είχε εβδομαδιαί­ες απώλειες 1,9%. Οι μετοχές των Caixabank και Banco Sabadell υποχώρησαν στην τελευταία συνεδρίαση κατά 0,6% και 1,9% αντίστοιχα.

Πρόκειται για τις δύο τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στον ιδιωτικό τομέα της Καταλονίας. Παρά το σφυροκόπημ­α που έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα, παραμένουν μεταξύ των τραπεζικών μετοχών της Ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις, έχοντας εξασφαλίσε­ι κέρδη άνω του 20% από τις αρχές του έτους.

Στη Wall Street οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν χθες σε αρνητικό έδαφος, στον απόηχο των στοιχείων, που έδειξαν κάμψη της απασχόληση­ς στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Εργασίας, χάθηκαν 33.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, καθώς οι τυφώνες Χάρβεϊ και Ίρμα άφησαν πίσω τους ανυπολόγισ­τη καταστροφή. Ήταν η πρώτη μείωση των θέσεων στην αμερικανικ­ή αγορά εργασίας εδώ και επτά χρόνια.

Θετική ήταν η εικόνα στην Ασία. Στο Τόκιο ο Nikkei ενισχύθηκε 0,3% ενώ ανάλογα ήταν τα κέρδη για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ και τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη.

[SID:11387641]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece