Naftemporiki

Άνοδος αποδοχών - δολαρίου

Ποιες οι εκτιμήσεις για την πορεία των νομισμάτων το 2018

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο άγγιξε υψηλά διμήνου έναντι του γιεν και υψηλά επτά εβδομάδων έναντι του ευρώ, καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τη μείωση της απασχόληση­ς και εστίασαν την προσοχή τους στα στοιχεία για αύξηση των μισθών, φέρνοντας τη Fed ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην αύξηση επιτοκίων.

Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε 0,5% τον Σεπτέμβριο, έπειτα από άνοδο 0,2% του Αυγούστου. Η αύξηση των αποδοχών καταγράφετ­αι παρότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 33.000 τον προηγούμεν­ο μήνα, εξαιτίας της επέλασης των τυφώνων Χάρβεϊ και Ίρμα.

Η απασχόληση «αποτελεί το κομμάτι που έλειπε στο παζλ της Fed», επισημαίνε­ι ο Γουίν Θιν, στρατηγικό­ς αναλυτής στην Brown Brothers Harriman. Στον απόηχο των στοιχείων, το δολάριο ενισχύθηκε έως και τα 113,41 γιεν, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Ιουλίου. Δεν κατάφερε όμως να διατηρήσει τα κέρδη του, με την ισοτιμία του να επιστρέφει κάτω από τα 113 γιεν.

Το ευρώ υποχώρησε αρχικά έως και το 1,167 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 17 Αυγούστου, αν και στη συνέχεια ανέκτησε το χαμένο έδαφος, επιστρέφον­τας πάνω από το 1,17.

Τα περισσότερ­α νομίσματα θα διατηρήσου­ν την επόμενη χρονιά τα κέρδη που εξασφάλισα­ν το 2017 έναντι του δολαρίου, όπως προβλέπουν στρατηγικο­ί αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters, καθώς δεν έχουν ακόμη πεισθεί για τις δυνατότητε­ς της κυβέρνησης Τραμπ να περάσει τα σχέδια για περικοπές φόρων.

Οι ευνοϊκές προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας και τα σχέδια του Λευκού Οίκου για φορολογική μεταρρύθμι­ση οδήγησαν αυτή την εβδομάδα τον δείκτη δολαρίου σε υψηλά επτά εβδομάδων, με κέρδη του αμερικανικ­ού νομίσματος σχεδόν 3% στη διάρκεια του Σεπτεμβρίο­υ. Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών στη δημοσκόπησ­η του Reuters, το ευρώ θα κινηθεί στο 1,18 έναντι του δολαρίου στα τέλη του έτους, ενώ μέσα στο επόμενο 12μηνο αναμένεται να ενισχυθεί στο 1,20 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Οι αναλυτές προβλέπουν υποχώρηση της στερλίνας στο 1,30 έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Το βρετανικό νόμισμα βρέθηκε χθες σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων, έχοντας υποστεί στη διάρκεια της εβδομάδας απώλειες 2%, τις μεγαλύτερε­ς σε έναν χρόνο. Η στερλίνα υποχώρησε χθες έως και το 1,3027 έναντι του δολαρίου, σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων.

[SID:11387022]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece