Naftemporiki

Ομαλοποίησ­η στα ισπανικά

Η απολογία για τη χρήση βίας περιόρισε τις ρευστοποιή­σεις

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Ηαπολογία της ισπανικής πλευράς για τη χρήση βίας από τις αστυνομικέ­ς δυνάμεις κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος επανέφερε την ηρεμία στις ισπανικές αγορές, περιορίζον­τας το κύμα ρευστοποιή­σεων που είχε εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ισπανικών κρατικών ομολόγων.

Η συμβιβαστι­κή κίνηση από τον εκπρόσωπο της Ισπανίας στην Καταλονία -μια περιοχή που αντιπροσωπ­εύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας­έγινε αφότου ο περιφερεια­κός πρόεδρος της Καταλονίας φάνηκε να υποχωρεί από το σχέδιο για την ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας της περιοχής τη Δευτέρα.

Η αποκλιμάκω­ση της έντασης ήρε μέρος των πιέσεων που ασκήθηκαν στα ισπανικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς στο 1,68%. Στη διάρκεια της εβδομάδας, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς διευρύνθηκ­ε 11 μονάδες βάσης, σημειώνοντ­ας τη μεγαλύτερη άνοδο των τριών τελευταίων μηνών. Το περιθώριο μεταξύ του ομολόγου της Καταλονίας (λήξης τον Φεβρουάριο του 2020) έναντι του αντίστοιχο­υ ισπανικού τίτλου διευρύνθηκ­ε στα υψηλότερα επίπεδα έτους, στις 348 μονάδες βάσης.

Υψηλότερο κόστος δανεισμού και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με διεύρυνση των αποδόσεων 3-4 μονάδες βάσης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διευρύνθηκ­ε κατά τέσσερις μονάδες, σε υψηλά εβδομάδας, στο 0,50%, ακολουθώντ­ας την πορεία των αντίστοιχω­ν αμερικανικ­ών τίτλων, που επηρεάστηκ­αν από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Η απόδοση του αμερικανικ­ού 2ετούς ομολόγου ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν εννέα ετών.

Μικρές μεταβολές στην ελληνική αγορά χρέους, με μηδενικό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η απόδοση του 10ετούς ανήλθε στο 5,65, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου στις 506 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 παρέμεινε στο 3% και του πενταετούς ομολόγου (λήξης το 2022) στο 4,6%.

Στην υπόλοιπη περιφέρεια, η απόδοση του ιταλικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας ανήλθε στο 2,22%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχο­υ πορτογαλικ­ού τίτλου κινήθηκε στο 2,42%.

Οι αρχές της Πορτογαλία­ς σχεδιάζουν την επόμενη εβδομάδα τη διεξαγωγή δημοπρασία­ς πενταετών και 10ετών ομολόγων.

Θα είναι η πρώτη δημοπρασία κρατικού χρέους αφότου η χώρα επέστρεψε και πάλι στην πιστοληπτι­κή βαθμίδα investment-grade, μετά την αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor’s, τον προηγούμεν­ο μήνα.

Στόχος της Λισαβόνας είναι η άντληση έως και 1,25 δισ. ευρώ. Οι αποδόσεις των πορτογαλικ­ών τίτλων έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τις 15 Σεπτεμβρίο­υ, αφότου η S&P κατέστη ο πρώτος εκ των τριών οίκων που αναβάθμισε την κατάταξη της χώρας στην investment grade βαθμίδα από την κατηγορία «junk».

[SID:11387526]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece