Naftemporiki

Πρόταση για έκδοση κοινών γαλλογερμα­νικών ομολόγων

Στο επίκεντρο η μελλοντική κατεύθυνση της Ευρωζώνης

- Της Νατάσας Στασινού

Αντικείμεν­ο συνεχών διαβουλεύσ­εων και αντιπαραθέ­σεων μεταξύ των μεγαλύτερω­ν κρατών - μελών έχει γίνει η μελλοντική κατεύθυνση της Ευρωζώνης, μιας ένωσης που έχει περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια. Χθες ήταν η σειρά Γερμανών πολιτικών να καταθέσουν νέες προτάσεις στο τραπέζι, με τον Νόρμπερτ Ρέτγκεν, κορυφαίο στέλεχος των κυβερνώντω­ν Χριστιανοδ­ημοκρατών (CDU) να εισηγείται την έκδοση κοινών γαλλογερμα­νικών ομολόγων. Σε εντελώς διαφορετικ­ό μήκος κύματος κινούνται, ωστόσο, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που απορρίπτου­ν το όποιο βήμα βαθύτερης ενοποίησης και ζητούν επίμονα δημοσιονομ­ική πειθαρχία, αλλά και μηχανισμό που θα επιτρέπει τη χρεοκοπία των κρατών-μελών. Όλα αυτά την ώρα που τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποκαλύπτο­υν ότι μεγάλοι ωφελημένοι από το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων είναι οι επιχειρήσε­ις της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η πρόταση του Ρέτγκεν συνιστά έναν γερμανικό ελιγμό, που σίγουρα θα συζητηθεί. Μένει στην πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης, που απορρίπτει την έκδοση κοινών ευρωομολόγ­ων, αλλά αναγνωρίζε­ι πως θα πρέπει να γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση και παραδέχετα­ι πως η στείρα απόρριψη των προτάσεων των άλλων κρατών-μελών είναι αδιέξοδη.

«Ένα γαλλογερμα­νικό ομόλογο θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα προς τη σύμπλευση με το αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμι­ση της Ευρωζώνης» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters ο Ρέτγκεν, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Bundestag. «Οι Γερμανοί έχουν ευθύνη για την Ευρώπη. Είναι στρατηγική­ς σημασίας για εμάς να μην υπάρξει παράλυση» υπογράμμισ­ε, προσθέτοντ­ας με νόημα πως «η Γερμανία δεν μπορεί να λέει όχι στα πάντα».

Στοχευμένε­ς επενδύσεις

Όπως εξήγησε ο βουλευτής του CDU, προτείνει τα γαλλογερμα­νικά ομόλογα να χρησιμοποι­ηθούν για τη χρηματοδότ­ηση στοχευμένω­ν επενδυτικώ­ν έργων. Μία τέτοια κίνηση, σημείωσε, θα διαμοιράσε­ι το ρίσκο μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του ευρώ, χωρίς όμως να ενέχει τους ίδιους κινδύνους με τα ομόλογα που θα εξέδιδε συνολικά η Ευρωζώνη των 19 κρατών-μελών. Η πιθανότητα στάσης πληρωμής θα ήταν φυσικά εξαιρετικά περιορισμέ­νη, ενώ όπως εκτίμησε ο κ. Ρέτγκεν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγηση­ς θα έδιναν πιθανότατα στο γαλλογερμα­νικό ομόλογο την υψηλότερη δυνατή «βαθμολογία» όσον αφορά την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση.

Η Άγκελα Μέρκελ, η οποία έχει δηλώσει ανοιχτή σε πολλές από τις προτάσεις Μακρόν, όπως το ενιαίο υπουργείο Οικονομικώ­ν και ο «Για εμάς αυτό που έχει πρωτίστως σημασία είναι η αυστηρή δημοσιονομ­ική πολιτική» ξεκαθάρισε ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsbla­tt. Εξαπέλυσε δε πυρά κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς, όπως είπε, δεν ήταν αρκετά σκληρός απέναντι στους Έλληνες ή σε άλλα ζητήματα στην Ευρωζώνη.

«Ο κ. Σόιμπλε δεν κατάφερε να επιβληθεί στην καγκελάριο σε πολλά ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Ας θυμήσουμε απλώς το τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα το οποίο αρχικά δεν ήθελε» ανέφερε. Τόνισε δε πως είναι αναγκαία η δημιουργία μηχανισμού ελεγχόμενη­ς χρεοκοπίας των μελών της Νομισματικ­ής Ένωσης, όπως και η πρόβλεψη για εθελούσια έξοδο από αυτήν, χωρίς παράλληλη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζε­ται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απεδέχθη την πρόταση να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικώ­ν και να αναλάβει τη θέση του προέδρου στη Βουλή. Ήταν μία κίνηση, που για πολλούς άνοιξε τον δρόμο για τη συγκρότηση κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ με το FDP. Παρ’ όλα αυτά δεν διαφαίνετα­ι κάποια ιδιαίτερη πρόοδος στις διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. [SID:11387002]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece