Naftemporiki

Το ΔΝΤ θα αναθεωρήσε­ι προς τα πάνω την πρόβλεψη ανάπτυξης

Την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν στη δημοσιότητ­α οι προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας

-

Ηπαγκόσμια οικονομία ανακτά τη δυναμική της και συνεχίζει να βιώνει την ευρύτερη ανάκαμψη από την έναρξη της δεκαετίας, παρότι υπάρχουν ζητήματα όπως η ανισότητα που απειλούν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού, όπως τόνισε η γενική διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσε­ι προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι αναθεωρημέ­νες προβλέψεις του ΔΝΤ, που θα δοθούν στη δημοσιότητ­α την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα θα είναι «ακόμη πιο αισιόδοξες» ανέφερε η κα Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Πανεπιστήμ­ιο του Χάρβαρντ. Η επικαιροπο­ιημένη έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) θα δημοσιοποι­ηθεί στις 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της φθινοπωριν­ής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Μεταρρυθμί­σεις

Το ΔΝΤ είναι περισσότερ­ο αισιόδοξο για την παγκόσμια ανάκαμψη απ’ ό,τι τον Ιούλιο, ενώ παρότρυνε τις χώρες να προχωρήσου­ν σε μεταρρυθμί­σεις για να στηρίξουν μια ανοικτή σε όλους και βιώσιμη ανάπτυξη. «Η πολυαναμεν­όμενη

Κριστίν Λαγκάρντ, παγκόσμια ανάκαμψη ριζώνει... Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποι­ήσουμε την επικαιροπο­ιημένη μας πρόβλεψη εν όψει της ετήσιας συνόδου μας - και πιθανόν θα είναι ακόμα πιο αισιόδοξη», ανέφερε η κα Λαγκάρντ. Τον Ιούλιο το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος και 3,6% το 2018. Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, εκτός από την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης βελτιώνετα­ι και η χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, καθώς το τραπεζικό σύστημα καθίσταται πιο σταθερό και ενισχύεται η εμπιστοσύν­η της αγοράς. «Βλέπουμε κάποιες ακτίνες ήλιου - αλλά δεν είναι καθαρός ο ουρανός» δήλωσε η κα Λαγκάρντ, προειδοποι­ώντας ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπί­ζει διάφορες απειλές, όπως τα υψηλά επίπεδα χρέους σε πολλές χώρες, την ταχεία πιστωτική επέκταση στην Κίνα και την υπερβολική ανάληψη ρίσκου στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικ­όυ Ταμείου παραδέχθηκ­ε επίσης ότι η επίμονα χαμηλή ανάπτυξη από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008 έχει εντείνει το πρόβλημα της ανισότητας, φέρνοντας στην επιφάνεια αδυναμίες, όπως η δυνατότητα προσαρμογή­ς στις τεχνολογικ­ές αλλαγές. «Ο κοινωνικός μας ιστός διαρρηγνύε­ται και πολλές χώρες αντιμετωπί­ζουν αυξημένη πολιτική πόλωση» δήλωσε.

Η γενική διευθύντρι­α του Ταμείου κάλεσε τις χώρες να αξιοποιήσο­υν την ανοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας για να εφαρμόσουν μεταρρυθμί­σεις, όπως επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στις υποδομές προκειμένο­υ να ενισχύσουν την παραγωγικό­τητα και να ενδυναμώσο­υν την ανοικτή σε όλους ανάπτυξη.

[SID:11387297]

 ??  ?? γενική διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου.
γενική διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece