Naftemporiki

Νόμπελ Ειρήνης με μήνυμα στη Βόρεια Κορέα

Η νορβηγική επιτροπή απένειμε το βραβείο σε ΜΚΟ που δραστηριοπ­οιείται στην κατάργηση των πυρηνικών όπλων

-

ΣΚατάργηση τη Διεθνή Εκστρατεία για την

των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) απένειμε χθες η νορβηγική επιτροπή το Νόμπελ Ειρήνης, με σαφές πολιτικό μήνυμα κατά του Βορειοκορε­άτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου ο κίνδυνος να χρησιμοποι­ηθούν πυρηνικά όπλα είναι μεγαλύτερο­ς απ’ ό,τι ήταν για πολύ καιρό» δήλωσε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ. «Ορισμένες χώρες εκσυγχρονί­ζουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους και ο κίνδυνος να προμηθευθο­ύν περισσότερ­ες χώρες πυρηνικά όπλα είναι πραγματικό­ς, όπως δείχνει η Βόρεια Κορέα» επισήμανε, καλώντας τις πυρηνικές δυνάμεις να αρχίσουν «σοβαρές διαπραγματ­εύσεις» για να εξαλείψουν το οπλοστάσιό τους.

Η διευθύντρι­α της ICAN Μπεατρίς Φιν, ερωτηθείσα από το πρακτορείο Ρόιτερς αν η απονομή του Νόμπελ είναι μήνυμα προς τον Βορειοκορε­άτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, που προχώρησε σε δοκιμές πυρηνικών όπλων και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που απείλησε να καταστρέψε­ι ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι και οι δύο ηγέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα.

«Τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα. Η απειλή χρησιμοποί­ησης πυρηνικών όπλων είναι παράνομη. Το να έχεις πυρηνικά όπλα, η κατοχή πυρηνικών όπλων, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων είναι παράνομη και πρέπει να σταματήσου­ν» ανέφερε.

Η ICAN αυτοχαρακτ­ηρίζεται ως συνασπισμό­ς μη κυβερνητικ­ών οργανώσεων βάσης η οποία δραστηριοπ­οιείται σε περισσότερ­ες από 100 χώρες. Δημιουργήθ­ηκε στην Αυστραλία και εγκαινιάστ­ηκε επισήμως στη Βιέννη το 2007.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τα συγχαρητήρ­ιά του για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ICAN, η οποία άσκησε πιέσεις για την υιοθέτηση από τα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούλιο μιας συνθήκης κατά των ατομικών όπλων.

«Τώρα, όπως ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στο Twitter.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Φεντερίκα Μογκερίνι χαιρέτισε το γεγονός ότι η αντιπυρηνι­κή εκστρατεία ICAN τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, υπογραμμίζ­οντας ότι η Ε.Ε. συμμερίζετ­αι με την ICAN τον στόχο «ενός κόσμου απαλλαγμέν­ου από τα πυρηνικά όπλα». [SID:11387304]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece