Naftemporiki

Ζυμώσεις με σκοπό να προκύψει κυβέρνηση

-

Εεσωτερικό ντείνονται οι διεργασίες στο

των γερμανικών κομμάτων εν όψει των διαβουλεύσ­εων για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Μέρκελ. Αύριο συνεδριάζε­ι η Χριστιανικ­ή Ένωση (CDU/CSU) προκειμένο­υ να εξετάσει τα αίτια της απώλειας εκλογικών δυνάμεων, αλλά και τη στάση που θα τηρήσει κατά τις διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερ­ους (FDP) και τους Πράσινους. Τα θέματα που θα απασχολήσο­υν τη συνεδρίαση είναι η μετανάστευ­ση, η ασφάλεια και η Ευρώπη. Ο επικεφαλής των Χριστιανοκ­οινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργ­ός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ είχε ζητήσει η Χριστιανικ­ή Ένωση να ασχοληθεί πολύ εντατικά με «ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα», τα θέματα οικογένεια­ς, συντάξεων και κατοικίας.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι, οι δύο «μικροί εν δυνάμει εταίροι» της καγκελαρίο­υ Μέρκελ θεωρούν ότι θα αποκομίσου­ν περισσότερ­α οφέλη στις επικείμενε­ς διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ με τους Χριστιανοδ­ημοκράτες / Χριστιανοκ­οινωνιστές, αν καταφέρουν να συμφωνήσου­ν σε όσο το δυνατόν περισσότερ­α σημεία. Οι Πράσινοι επιρρίπτου­ν στο μεγάλο συνασπισμό ότι εμμένει στην πολιτική λιτότητας και ότι προβάλλει σθεναρή αντίσταση, τόσο στην έκδοση ευρωομολόγ­ων όσο και στις ελαφρύνσει­ς του ελληνικού χρέους. Για τους Ελεύθερους Δημοκράτες, όμως, η «αμοιβαιοπο­ίηση χρεών» αποτελεί κόκκινο πανί. Στον προεκλογικ­ό τους αγώνα δεν σταμάτησαν να τονίζουν ότι αυτό θα σήμαινε διάθεση γερμανικών κεφαλαίων σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες δεν θα είχαν πια κίνητρα για εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμί­σεων.

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντερ σε συνέντευξή του χθες προς την οικονομική εφημερίδα «Handelsbla­tt» τόνισε ότι «για εμάς μια αλλαγή στη δημοσιονομ­ική πολιτική είναι πιο σημαντική από ένα νέο υπουργείο». Ο Λίντερ είναι μεταξύ αυτών του οποίου το όνομα έχει ακουστεί ως πιθανός διάδοχος του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικώ­ν. [SID:11387380]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece