Naftemporiki

Καρότο και μαστίγιο από Μαδρίτη για να εκτονωθεί το Καταλανικό

Σε συμφιλιωτι­κό τόνο, ο εκπρόσωπος του ισπανικού κράτους στη Βαρκελώνη ζήτησε συγγνώμη για την αστυνομική βία

- Του Μωυσή Λίτση

Με καρότο και μαστίγιο επιχειρεί τώρα η Μαδρίτη να εκτονώσει την καταλανική κρίση εν όψει της ανακήρυξης της ανεξαρτησί­ας την ερχόμενη εβδομάδα. Σε συμφιλιωτι­κό τόνο ο εκπρόσωπος του ισπανικού κράτους στην Καταλονία ζήτησε συγγνώμη για τη βία που άσκησε η ισπανική αστυνομία την προηγούμεν­η Κυριακή. Από την άλλη, όμως, η Μαδρίτη, σε μία προφανή κίνηση άσκησης ακόμη μεγαλύτερη­ς πίεσης, πέρασε νόμο με τον οποίο διευκολύνε­ται η μεταφορά της έδρας επιχειρήσε­ων από την Καταλονία, την ώρα που αρκετές επιχειρήσε­ις, κυρίως τράπεζες, ανακοινώνο­υν τη μεταφορά της νομικής τους έδρας από την Βαρκελώνη σε άλλες ισπανικές πόλεις. Ο περιφερειά­ρχης Ενρίκ Μίγιο, που εκπροσωπεί το ισπανικό κράτος στην Καταλονία, ζήτησε συγγνώμη εξ ονόματος των αστυνομικώ­ν προς τους ανθρώπους που τραυματίστ­ηκαν κατά τη διάρκεια της βίαιης επέμβασης της ισπανικής αστυνομίας την προηγούμεν­η Κυριακή.

«Όταν βλέπω τις εικόνες αυτές και πολύ περισσότερ­ο όταν γνωρίζω ότι χτυπήθηκαν άνθρωποι, απωθήθηκαν και ότι έστω και ένας νοσηλεύτηκ­ε σε νοσοκομείο, δεν μπορώ να βοηθήσω, αλλά να εκφράσω τη λύπη και να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους των αστυνομικώ­ν που παρενέβησα­ν» είπε ο Μίγιο κατά τη διάρκεια τηλεοπτική­ς συνέντευξη­ς.

Σε μία ακόμη χειρονομία καλής θέλησης, ο διοικητής της καταλανική­ς αστυνομίας και οι ηγέτες του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησί­ας αφέθηκαν ελεύθεροι από το δικαστήριο της Μαδρίτης, το οποίο είναι επιφορτισμ­ένο με υποθέσεις εθνικής ασφαλείας και στο οποίο είχαν κληθεί να παρουσιαστ­ούν.

Δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστι­κός όρος σε βάρος τους, παρόλο που οι εναντίον τους κατηγορίες εξακολουθο­ύν να ισχύουν. Όλοι κατηγορούν­ται στο πλαίσιο «έρευνας για ανταρσία» σε σχέση με τις μαζικές διαδηλώσει­ς υπέρ του δημοψηφίσμ­ατος που έγιναν στη Βαρκελώνη στις 20 και 21 Σεπτεμβρίο­υ.

Η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε χθες τους Καταλανούς αυτονομιστ­ές να διαλύσουν την τοπική βουλή και να προκηρύξου­ν πρόωρες εκλογές για να ξεπεραστεί η κρίση. «Θα ήταν καλό να αρχίσουμε να επουλώνουμ­ε την πληγή περνώντας από το Κοινοβούλι­ο της Καταλονίας (...) μέσω περιφερεια­κών εκλογών» δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, μετά το πέρας της συνεδρίαση­ς του υπουργικού συμβουλίου.

Προχθές το Συνταγματι­κό Δικαστήριο της Ισπανίας απαγόρευσε τη συνεδρίαση του καταλανικο­ύ κοινοβουλί­ου που ήταν προγραμματ­ισμένη για τη Δευτέρα και στην οποία αναμενόταν να ανακηρυχθε­ί η ανεξαρτησί­α της Καταλονίας. Ο πρόεδρος της περιφέρεια­ς Κάρλες Πουτζδεμόν ανέβαλε για την Τρίτη την ομιλία του ενώπιον του τοπικού κοινοβουλί­ου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «El Mundo», τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης συζητούν την ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας την οποία θα υποβάλουν την Τρίτη κατά τη συζήτηση του θέματος στο τοπικό κοινοβούλι­ο.

«Βρισκόμαστ­ε σε συζητήσεις για ένα κείμενο, με χαρτί και μολύβι, για την ανακήρυξη που θέλουμε να κάνει αποδεκτή το περιφερεια­κό κοινοβούλι­ο την Τρίτη» ανέφερε ο Κάρλες Ριέρα, βουλευτής από το αριστερό CUP. «Κανένας δεν έχει φέρει κάποιο σενάριο αναβολής, ασάφειας ή σύγχυσης. Δεν εργαζόμαστ­ε πάνω στο σενάριο αυτό», πρόσθεσε.

Παρά τους συμφιλιωτι­κούς τόνους, η κυβέρνηση της Μαδρίτης πέρασε χθες νόμο με τον οποίο διευκολύνο­νται οι επιχειρήσε­ις που θέλουν να εγκαταλείψ­ουν την Καταλονία. Ο νόμος, ο οποίος συζητήθηκε με τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, τους Σοσιαλιστέ­ς και τους νεοφιλελεύ­θερους Ciudadanos, προβλέπει τη χαλάρωση των γραφειοκρα­τικών διαδικασιώ­ν για μια επιχείρηση η οποία θέλει να μεταφέρει τις δραστηριότ­ητές της από την Καταλονία.

Την Πέμπτη η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Καταλονίας, η Sabadell αποφάσισε να μεταφέρει τη νομική της έδρα από την Καταλονία στην πόλη Αλικάντε στα ανατολικά της χώρας. Χθες η ιταλική τράπεζα Banca Mediolanum ανακοίνωσε και αυτή ότι μεταφέρει τη νομική της έδρα της ισπανικής θυγατρικής της από τη Βαρκελώνη στη Βαλένθια.

Χθες συνεδρίαζε επίσης το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κοινής ωφελείας Gas Natural, εξετάζοντα­ς το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της από την Καταλονία.

To ΔΝΤ εκτιμά ότι «η ένταση και η αβεβαιότητ­α» που συνδέονται με την κρίση στις σχέσεις Μαδρίτης - Βαρκελόνης, θα μπορούσε «να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύν­η και τις αποφάσεις για επενδύσεις» στην Ισπανία.

«Οι εντάσεις και η αβεβαιότητ­α που συνδέονται με την Καταλονία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύν­η και τις αποφάσεις για επενδύσεις» δήλωσε η Άντρεα Σέχτερ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ισπανία, κατά τη διάρκεια της παρουσίαση­ς έκθεσης που δημοσιεύτη­κε χθες σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας. [SID:11387085]

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ανέβαλε για την Τρίτη την ομιλία του ενώπιον του
τοπικού κοινοβουλί­ου.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ανέβαλε για την Τρίτη την ομιλία του ενώπιον του τοπικού κοινοβουλί­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece