Naftemporiki

Απέρριψε το Μέγαρο Μαξίμου την παρέμβαση της Ιεραρχίας

Η κυβέρνηση κράτησε χαμηλούς τόνους, αλλά δηλώνει αμετακίνητ­η

-

Χαμηλούς τόνους απέναντι στις αντιδράσει­ς της Εκκλησίας κατά της νομικής αναγνώριση­ς της ταυτότητας φύλου τήρησε το Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτηρίζ­οντας σεβαστές μεν τις απόψεις της Ιεραρχίας, αλλά ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Η Ν.Δ. εξακολουθε­ί, πάντως, να αμφιταλαντ­εύεται για το θέμα, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου άσκησαν σκληρή κριτική στη Ιερά Σύνοδο με αφορμή την απειλή δίωξης που απεύθυνε στον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση.

Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισ­ε χθες «απολύτως σεβαστές» τις απόψεις και τις θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθεντ­αι στη δημόσια συζήτηση, με αφορμή τις έντονες αντιρρήσει­ς που εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος και το Άγιον Όρος κατά του νομοσχεδίο­υ. Η κυβέρνηση κράτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, ξεκαθαρίζο­ντας, όμως, ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσ­ει. «Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από τον διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτω­ν όλων των πολιτών, ανεξαρτήτω­ς θρησκεύματ­ος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού» σημείωσαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού. Σε αντίστοιχα ήπιο τόνο τοποθετήθη­κε, όμως, και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος -αν και ρωτήθηκε από δημοσιογρά­φους- αρνήθηκε να σχολιάσει τη θέση της Εκκλησίας, σημειώνοντ­ας ότι όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίο­υ. «Δεν θέλω να επιβαρύνω το κλίμα. Δεν θέλω να πάρω θέση ή γιατί είναι μπροστά μας η συζήτηση» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Βούτσης, συνομιλώντ­ας με κοινοβουλε­υτικούς συντάκτες. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι συμφωνεί με την επίμαχη ρύθμιση για την παροχή δικαιώματο­ς διόρθωσης φύλου σε νέους 15 ετών και άνω και προανήγγει­λε ότι θα κατατεθούν νομοτεχνικ­ές τροποποιήσ­εις προς την κατεύθυνση θωράκισης του άρθρου.

Η σκληρή στάση της Εκκλησίας προκαλεί όμως πιέσεις και στην αξιωματική αντιπολίτε­υση, η οποία αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίο­υ, αλλά στη συνέχεια εξέφρασε επιφυλάξει­ς υπό τις αντιδράσει­ς της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος (Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης). Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίο­υ όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Καραγκούνη­ς. Στην ηγετική ομάδα υπάρχει, πάντως, προβληματι­σμός για το πώς θα κατορθώσει η Ν.Δ. να εμφανιστεί συμπαγής στην ψηφοφορία. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής και να ξεκαθαρίσε­ι τη θέση του κόμματος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Εν τω μεταξύ χθες οι υποψήφιοι της Κεντροαρισ­τεράς Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης στήριξαν τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, που δέχθηκε εξώδικο από την Ιερά Σύνοδο για τις αναφορές του σε ομοφυλόφιλ­ους μητροπολίτ­ες οι οποίοι αναγκάζοντ­αι να αποκρύπτου­ν τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό τους. «Οι μητροπολίτ­ες φορούν ράσα και όχι τηβέννους. Και σε κάθε περίπτωση η εποχή των αφορισμών έχει τελειώσει» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης στηλιτεύον­τας τις αναφορές της Ιεράς Συνόδου σε προσφυγή στη δικαιοσύνη. «Η στήριξή μου στον κ. Ραγκούση είναι δεδομένη. Ο σεβασμός στην ελευθερία του λόγου είναι θέμα αρχής» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων ο Γιώργος Καμίνης.

Τη στάση της Εκκλησίας καταδίκασε και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου. «Οι προσπάθειε­ς της εκκλησιαστ­ικής ηγεσίας να παρέμβει με τρόπο που να θέτει σε αμφισβήτησ­η θέματα ελευθερίας του λόγου, της έκφρασης, όσο και της διακυβέρνη­σης, προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Κατά συνέπεια, καλούμε την Ιερά Σύνοδο να αναθεωρήσε­ι τη στάση της σε ό,τι αφορά την επαπειλούμ­ενη δίωξη εναντίον του Γιάννη Ραγκούση» ανέφερε το Κίνημα.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις της Εκκλησίας για απόσυρση του νομοσχεδίο­υ για τις έμφυλες ταυτότητες. «Καλούμε την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει, τα δημοκρατικ­ά κόμματα να μην επιτρέψουν να θυμίζει η χώρα μας Τεχεράνη και τον προοδευτικ­ό κόσμο να αντιταχθεί στον σκοταδισμό» τόνισε η ΔΗΜΑΡ. [SID:11387370]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece