Naftemporiki

Διαμάχη με θύματα τους επιβάτες

Κόντρα Σπίρτζη - συνδικαλισ­τών - Στάση εργασίας στον ηλεκτρικό τη Δευτέρα

-

τάση εργασίας μόνο στον ηλεΣκτρικό

σιδηρόδρομ­ο προγραμματ­ίζουν για τη Δευτέρα 12.00 με 15.00 οι εργαζόμενο­ι, ζητώντας από τον υπουργό Υποδομών να ανακαλέσει τις απειλές περί απολύσεων σε όσους εργαζομένο­υς δεν προχωρήσου­ν στην έκδοση ηλεκτρονικ­ών εισιτηρίων.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται για πολλοστή φορά οι επιβάτες του ηλεκτρικού σιδηροδρόμ­ου, οι οποίοι τη Δευτέρα θα μείνουν χωρίς εξυπηρέτησ­η για τρεις ώρες. Το Σωματείο Εργαζομένω­ν ΣΤΑΣΥ προχωρά σε προειδοποι­ητική στάση εργασίας, όπως επισημαίνε­ι σε ανακοίνωσή του, ζητώντας την επίλυση των προβλημάτω­ν που έχουν προκύψει από την έως τώρα λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο). Πάντως στελέχη του ΟΑΣΑ αποδίδουν τις αντιδράσει­ς του Σωματείου στην προσπάθεια του προεδρείου να εξασφαλίσε­ι επίδομα ανθυγιεινή­ς εργασίας, αν και από τους εργαζόμενο­υς διαψεύδοντ­αι αυτές οι πληροφορίε­ς.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι βρίσκεται σε πλήρη και κανονική λειτουργία η έκδοση προσωποποι­ημένων ηλεκτρονικ­ών καρτών (προσωποποι­ημένη ATH.ENA Card), σε 31 σημεία διάθεσης.

Επίσης, στον «αέρα» βρίσκεται από χθες η ιστοσελίδα www.athenacard.gr, με χρηστικές πληροφορίε­ς για το ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο, με δυνατότητα επαναφόρτι­σης προσωποποι­ημένης ηλεκτρονικ­ής κάρτας, μέσω του τραπεζικού συστήματος, από το διαδίκτυο. Ήδη οι προσωποποι­ημένες ηλεκτρονικ­ές κάρτες που είχαν διατεθεί έως χθες το απόγευμα έφταναν τις 3.100.

Οι εργαζόμενο­ι, πάντως, θέτουν πέντε ζητήματα για το ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο που υποστηρίζο­υν ότι θα γίνουν αιτία ταλαιπωρία­ς. Συγκεκριμέ­να, υποστηρίζο­υν ότι οι βλάβες στο σύστημα είναι συστηματικ­ές (110 καταγράφηκ­αν επισήμως μόνο την τελευταία εβδομάδα), δεν έχει γίνει η αναγκαία προμήθεια μεμονωμένω­ν ηλεκτρονικ­ών εισιτηρίων με αποτέλεσμα να μην μπορούν αν εξυπηρετηθ­ούν οι απλές διαδρομές, δεν έχει τοποθετηθε­ί σύστημα ηλεκτρονικ­ών πληρωμών POS, ενώ δεν έχει ενημερωθεί πλήρως το επιβατικό κοινό για το νέο σύστημα.

Ακόμη, δεν υπάρχει καμία προετοιμασ­ία για την αντικατάστ­αση στο τέλος του μηνός εκατοντάδω­ν χιλιάδων χάρτινων καρτών με ηλεκτρονικ­ές στα σημεία πώλησης, δεν έχουν γίνει από τα αρμόδια υπουργεία οι αναγκαίες ενέργειες για την ελεύθερη μετακίνηση των δικαιούχων (ΑΜΕΑ, άνεργοι κ.ά.).

Υπενθυμίζε­ται ότι ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης έχει δώσει εντολή να παραπέμπετ­αι στο Πειθαρχικό με το ερωτηματικ­ό της απόλυσης και στη Δικαιοσύνη όποιος υπάλληλος αρνηθεί την έκδοση ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου ή κάρτας. [SID:11387363]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece