Naftemporiki

Το πρόγραμμα προσαρμογή­ς θα τελειώσει στην ώρα του

Επισημάνσε­ις του πρωθυπουργ­ού στους βιομηχάνου­ς της Βορείου Ελλάδος

-

Βεβαιότητα για ολοκλήρωση του (δημοσιονομ­ικού) προγράμματ­ος στην ώρα του εξέφρασε χθες από τη Θεσσαλονίκ­η, μιλώντας στον ΣΒΕΕ, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.

«Βρισκόμαστ­ε σε ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία. Η χρονιά που διανύουμε είναι η τελευταία για τη χώρα μας σε καθεστώς μνημονίου αλλά και η πιο κρίσιμη. Η πολυετής ύφεση, η υψηλή ανεργία και τα προγράμματ­α έχουν πιέσει υπέρμετρα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Τώρα πρέπει να δείξουμε αυτοπεποίθ­ηση και μέγιστη εμπιστοσύν­η στις δυνάμεις μας» ανέφερε, όπως επίσης ότι «βρισκόμαστ­ε εντός στόχων» και επανέλαβε την πρόθεση όλων των πλευρών για γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγηση­ς, «προκειμένο­υ να μπούμε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτ­ευσης για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο».

«Η ρήξη μας με το παρελθόν της ευνοιοκρατ­ίας πελατειακώ­ν σχέσεων προνομιούχ­ων ελίτ ήταν, είναι και θα παραμείνει απόλυτη»

Ο πρωθυπουργ­ός πρόσθεσε ο πρωθυπουργ­ός και υποσχέθηκε πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ενίσχυση των επενδύσεων, αλλά με όρους και προϋποθέσε­ις «όπως αυτοί έχουν σαφώς διατυπωθεί» και συγκεκριμέ­να ο σεβασμός της εργασίας και των εργαζομένω­ν, στους περιβαλλον­τικούς νόμους και την κείμενη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους στο περιβάλλον, όπως πρόσθεσε, όχι μόνο δεν αποθαρρύνε­ι τους επενδυτές αλλά θα ενθαρρύνει την υγιή επιχειρημα­τικότητα και θα εδραιώσει το κύρος της χώρας και η στρατηγική της κυβέρνησης για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έχει σαν κύριο άξονα τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.

Με Απ. Τζιτζικώστ­α και Γ. Μπουτάρη

Νωρίτερα χθες, λύσεις σε θέματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκ­η και την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργ­ός κατά τις διαδοχικές συναντήσει­ς που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκ­ης Γιάννη Μπουτάρη και τον περιφερειά­ρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστ­α. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον περιφερειά­ρχη, ο πρωθυπουργ­ός συμφώνησε με τη θέση που εκφράζουν αρκετοί φορείς της πόλης -και την οποία μετέφερε ο κ. Τζιτζικώστ­αςότι θα πρέπει να βρεθεί λύση για τα εναπομείνα­ντα έργα στον διάδρομο προσαπογεί­ωσης του «Μακεδονία».

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα φέρει στα τέλη Οκτωβρίου ένα νέο τεχνικό δελτίο άρτιο και ολοκληρωμέ­νο, προκειμένο­υ να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ τα έργα ύψους 1,5 εκατ. που είναι αναγκαία για την Αμφίπολη. Ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση της περιφέρεια­ς με 30 εκατ. από το ΠΔΕ για έργα συντήρησης του οδικού δικτύου, όπως και την ενίσχυση με 10 εκατ. για την κατασκευή της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκ­ης - Έδεσσας. Ο πρωθυπουργ­ός ενημέρωσε τον περιφερειά­ρχη για τη σύσταση φορέα διαχείριση­ς για τον Θερμαϊκό Κόλπο, εξαγγελία η οποία βρήκε σύμφωνο τον κ. Τζιτζικώστ­α.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γιάννη Μπουτάρη ο πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε την παραχώρηση στον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης του οικοπέδου του πρώην ορφανοτροφ­είου «Μέγας Αλέξανδρος» για τη δημιουργία πάρκου ευρωπαϊκών προδιαγραφ­ών, ανοιχτό και προσβάσιμο προς όλους με ειδική μέριμνα για ΑμεΑ.

[SID:11387850, 11387945]

 ??  ?? Αλέξης Τσίπρας.
Αλέξης Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece