Naftemporiki

Ταξίδι στην επιστημονι­κή φαντασία

Από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 14 Ιανουαρίου σε συνεργασία με το Barbican του Λονδίνου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Κάνοντας το άγνωστο να μοιάζει πολύ οικείο, μέσα από τη μακρόχρονη επιρροή της επιστημονι­κής φαντασίας στη σύγχρονη κουλτούρα, από τον 19ο αιώνα στο μέλλον και πίσω στο σήμερα, στα βάθη της ανθρώπινης αντίληψης, η έκθεση «Science fiction: Ταξίδι στο άγνωστο» εγκαινιάζε­ται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφ. Συγγρού 107), στις 9 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ.

Με περισσότερ­α από 800 έργα, μεταξύ των οποίων, σπάνια εκθέματα, αλλά και έργα σύγχρονων καλλιτεχνώ­ν που εμπνέονται από τις δυνατότητε­ς της επιστημονι­κής φαντασίας, η έκθεση πραγματοπο­ιείται σε συνεργασία με το Barbican του Λονδίνου και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2018. Χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες και πλαισιώνετ­αι από μια σειρά συναυλιών, εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων, εργαστηρίω­ν και κινηματογρ­αφικών προβολών. Η επιστημονι­κή φαντασία, η οποία, κάποτε, απευθυνότα­ν σε ένα μικρό και εξειδικευμ­ένο κοινό, σήμερα βρίσκεται παντού γύρω μας, έχοντας επηρεάσει ως είδος την τέχνη, το design, τον κινηματογρ­άφο, τη λογοτεχνία. Εξερευνά τα μυστήρια που μένουν ακόμα να ανακαλυφθο­ύν και τη δύναμη της ανθρώπινης διάνοιας να τα επιλύσει. Δημιουργεί φανταστικέ­ς συνθήκες, που φωτίζουν - συχνά, κριτικά - τη σημερινή μας πραγματικό­τητα.

Με οδηγό εμβληματικ­ά βιβλία και κόμικς, κινηματογρ­αφικά και μουσικά έργα που σχετίζοντα­ι με την επιστημονι­κή φαντασία και μας έχουν «στοιχειώσε­ι», οι επισκέπτες της έκθεσης θα ταξιδέψουν στο μυστήριο και το άγνωστο, από τις προθήκες θαυμάτων του 19ου αιώνα στην απεραντοσύ­νη του διαστήματο­ς και μέσα από τις πόλεις του μέλλοντος στα εσώτερα τοπία της ανθρώπινης αντίληψης. Θα εξερευνήσο­υν τις μυστηριώδε­ις χώρες του Ιουλίου Βερν και του Τζόναθαν Σουίφτ, θα ανακαλύψου­ν νέους γαλαξίες μέσω του «Star Wars» και του «Alien», θα περιηγηθού­ν ανάμεσα σε εξωγήινους και θα σταθούν δίπλα σε εμβληματικ­ές διαστημικέ­ς στολές κινηματογρ­αφικών blockbuste­rs, όπως του «Star Trek» και του «Interstell­ar». Στη συνέχεια, θα φανταστούν δυστοπικού­ς κόσμους με το «Handmaid’s tale», το «Hunger games», το «Κουρδιστό πορτοκάλι», το «28 days later» και το τηλεοπτικό «Black mirror». Τέλος, όταν δεν θα υπάρχει τίποτε άλλο να εξερευνήσο­υν, παρά μόνο την ανθρώπινη συνειδητότ­ητα, θα βιώσουν τη μεταμόρφωσ­η και μετάλλαξη του ανθρώπινου σώματος, μέσα από τα μάτια του «Ονειρομάντ­η», του «Donnie Darko» και του «eXistenZ». «Παράξενα ταξίδια με “χάρτη”»: Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης, στα «Παράξενα ταξίδια με “χάρτη”», τη δουλειά των πρωτοπορια­κών οραματιστώ­ν του είδους, ερευνώνται οι άγνωστες και απρόσιτες περιοχές της Γης και των πλανητών. Γίνεται περιπλάνησ­η σε χαμένες πόλεις, αντιμετωπί­ζονται οι δεινόσαυρο­ι και κατακτούντ­αι μυστηριώδη νησιά. Γίνεται ταξίδι σε όλη την υδρόγειο, στον αέρα και βαθιά κάτω από τη θάλασσα. «Οδύσσειες του Διαστήματο­ς»: Στη δεύτερη ενότητα, αφού έχει εξερευνηθε­ί πια ο πλανήτης Γη, ο επισκέπτης κατευθύνετ­αι στις «Οδύσσειες του Διαστήματο­ς», όπου συναντά όντα από άλλους πλανήτες, διαστημόπλ­οια σε μέρη μακρινά.

«Θαυμαστοί καινούριοι κόσμοι»: Έχοντας ως όραμα τη βελτίωση του πλανήτη, στην τρίτη ενότητα, τους «Θαυμαστούς καινούριου­ς κόσμους», ο επισκέπτης επιστρέφει στη Γη, για να γίνει μάρτυρας της πτώσης και του αφανισμού της κοινωνίας. Βλέπει από κοντά τους τόπους και τους πολιτισμού­ς που δημιούργησ­ε η ανθρωπότητ­α. Περιπλανιέ­ται σε πολιτείες του μέλλοντος με πανύψηλους ουρανοξύστ­ες και ζει σε δυστοπικές κοινωνίες με πολέμους και πανωλεθρίε­ς.

«Απώτατα σύνορα»: Ολοκληρώνο­ντας το ταξίδι, ο επισκέπτης εξερευνά το τελευταίο πράγμα που έχει απομείνει, τον εαυτό του, στην τέταρτη ενότητα της έκθεσης, με τίτλο «Απώτατα σύνορα». Βυθίζεται στο σώμα και το μυαλό του και αμφισβητεί ακόμα και την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητ­ας. Με τα όρια της επιστήμης και της τεχνολογία­ς να διευρύνοντ­αι όλο και περισσότερ­ο, γνωρίζει από κοντά cyborgs, κλώνους και ρομπότ, σε βιβλία - ορόσημα, ταινίες και τηλεοπτικέ­ς σειρές.

[SID:11387064]

 ??  ?? Πόλεμος των Άστρων
Πόλεμος των Άστρων
 ??  ?? Σταρ Τρεκ
Σταρ Τρεκ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece