Naftemporiki

Πίσω από την ευφορία

-

Hπαγκόσμια οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, έχοντας αφήσει πίσω της την πιστωτική κρίση και τη μεγάλη ύφεση. Το νέο κεφάλαιο υπόσχεται δυναμική ανάπτυξη, με ρυθμούς 3,5% φέτος και 3,6% το 2018, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου. Το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητ­α τη φθινοπωριν­ή έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αναμένεται να είναι «ακόμη πιο αισιόδοξη», όπως διαβεβαίωσ­ε και η ίδια η γενική διευθύντρι­α του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κυκλική ανάκαμψη σε επενδύσεις και εμπόριο στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, ειδικά σε Ευρώπη και Ιαπωνία, τροφοδοτεί ταχύτερη του αναμενομέν­ου ανάπτυξη, τόνισε σε ομιλία της στο Πανεπιστήμ­ιο του Χάρβαρντ. Πίσω όμως από την οικονομική ευφορία κρύβονται βαθύτερα προβλήματα, που απειλούν τον κοινωνικό ιστό, με σημαντικότ­ερο την ανισότητα. Η επίμονα χαμηλή ανάπτυξη από την εποχή της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008 έχει εντείνει το πρόβλημα της ανισότητας, παραδέχετα­ι και η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η ρόδινη εικόνα μιας οικονομίας που ανεβάζει ταχύτητα δεν είναι πλέον αρκετή. Και αυτό διότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών παραμένει. Στοιχεία της Credit Suisse δείχνουν ότι σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται στα χέρια των εκατομμυρι­ούχων, που αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 1% του συνολικού πληθυσμού, με το 70% των φτωχών του πλανήτη να μοιράζοντα­ι μόλις το 2%.

Στη φθινοπωριν­ή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοπο­ιείται την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν και κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούν με τον «γρίφο» της ανάπτυξης. Θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να εστιάσουν στα βαθύτερα προβλήματα, που εγκυμονούν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε μια νέα κρίση, με απρόβλεπτε­ς συνέπειες. Το ζητούμενο είναι μια οικονομία που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Αυτό ήταν και το «μήνυμα» των ψηφοφόρων στην κάλπη του βρετανικού δημοψηφίσμ­ατος και των αμερικανικ­ών εκλογών το 2016. «Η παγκόσμια οικονομία δεν αποφέρει καρπούς για όλους», ήταν το συμπέρασμα του Αμερικανού γερουσιαστ­ή Μπέρνι Σάντερς, με αφορμή τις επιλογές των Βρετανών και των Αμερικανών. Ποια είναι η λύση στο γρίφο της ανισότητας; Για τον Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου του Χάρβαρντ και πρώην οικονομολό­γο του ΔΝΤ, η ιδανική είναι η καλύτερη αναδιανομή πλούτου μέσω φόρων και μεταβιβάσε­ων, καθώς και ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.

Οι πρώτες σελίδες αυτού του κεφαλαίου περιγράφου­ν μια λαμπρή, σχεδόν «χρυσή» εποχή. Ο επίλογος δεν έχει ακόμη γραφτεί. Και είναι στο χέρι αυτών που αποφασίζου­ν για τη μοίρα των λαών να φροντίσουν να έχει happy end.

[SID:11387333]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece