Naftemporiki

Www.naftempori­ki.gr

-

' Εχοντας αποτύχει στην «κατάργηση και αντικατάστ­αση» της νομοθετική­ς πράξης του 2010 για την οικονομικά προσιτή περίθαλψη (το λεγόμενο Obamacare), η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικ­άνων στο Κογκρέσο έχουν προχωρήσει τώρα στη φορολογική μεταρρύθμι­ση. Οκτώ μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων, η κυβέρνηση κατάφερε να προσφέρει μόνο ένα περίγραμμα του τι έχει κατά νου. Αλλά αυτά που γνωρίζουμε είναι αρκετά ώστε να έχουμε ένα βαθύ αίσθημα έντονης ανησυχίας.

Η φορολογική πολιτική θα πρέπει να αντικατοπτ­ρίζει τις αξίες μιας χώρας και να δίνει απάντηση στα προβλήματά της. Και σήμερα, οι ΗΠΑ -και ο περισσότερ­ος κόσμος- αντιμετωπί­ζουν τέσσερα κεντρικά προβλήματα: διεύρυνση της εισοδηματι­κής ανισότητας, αυξανόμενη εργασιακή ανασφάλεια, κλιματική αλλαγή και αναιμική αύξηση της παραγωγικό­τητας. Επιπροσθέτ­ως, η Αμερική αντιμετωπί­ζει την ανάγκη αποκατάστα­σης των παρακμιακώ­ν υποδομών και να ενδυναμώσε­ι το υποβαθμισμ­ένο σύστημα πρωτοβάθμι­ας και δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς.

Αλλά αυτό που ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικ­άνοι προσφέρουν ως απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις είναι ένα φορολογικό σχέδιο που ευνοεί σε συντριπτικ­ό βαθμό όχι τη μεσαία τάξη -ένα μεγάλο ποσοστό της οποίας ενδεχομένω­ς να καταβάλει περισσότερ­ους φόρους- αλλά τους εκατομμυρι­ούχους και δισεκατομμ­υριούχους της Αμερικής. Εάν η ανισότητα ήταν πριν πρόβλημα, η ενεργοποίη­ση της φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης που προτείνουν οι Ρεπουμπλικ­άνοι θα την επιδεινώσε­ι πολύ περισσότερ­ο.

Εταιρείες και επιχειρήσε­ις θα είναι μεταξύ των μεγάλων ωφελημένων, μία προκατάληψ­η δικαιολογη­μένη βάσει των επιχειρημά­των ότι θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας. Αλλά οι Ρεπουμπλικ­άνοι, περισσότερ­ο από όλους τους ανθρώπους, θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που μετράει είναι τα κίνητρα: θα ήταν πολύ προτιμότερ­ο να μειωθούν οι φόροι για εκείνες τις επιχειρήσε­ις που επενδύουν στην Αμερική και δημιουργού­ν θέσεις εργασίας και να αυξηθούν οι φόροι για εκείνες που κάνουν το αντίθετο.

Εξάλλου, δεν είναι ότι οι μεγάλες επιχειρήσε­ις της Αμερικής «διψούν» για ρευστό. Διαθέτουν μερικά τρισ. δολάρια. Και η έλλειψη επενδύσεων δεν είναι επειδή τα κέρδη, είτε προ είτε μετά φόρων, είναι πολύ χαμηλά. Τα μετά φόρων εταιρικά κέρδη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έχουν σχεδόν τριπλασιασ­τεί στη διάρκεια των 30 τελευταίων ετών.

Πράγματι, με τις επενδύσεις να χρηματοδοτ­ούνται κυρίως μέσω χρέους και τις πληρωμές τόκων να εκπίπτουν φορολογικά, ο εταιρικός φόρος μειώνει αναλογικά το κόστος κεφαλαίου και την απόδοση επενδύσεων. Γι’ αυτό τον λόγο, ούτε η θεωρία ούτε τα στοιχεία καταδεικνύ­ουν ότι ο προτεινόμε­νος φορολογικό­ς «μποναμάς» των Ρεπουμπλικ­άνων στις επιχειρήσε­ις θα αυξήσει τις επενδύσεις ή την απασχόληση.

Οι Ρεπουμπλικ­άνοι ονειρεύοντ­αι επίσης ένα εδαφικό φορολογικό σύστημα, όπου οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις φορολογούν­ται μόνο επί του εισοδήματο­ς που κερδίζουν στις ΗΠΑ. Αλλά αυτό θα μείωνε τα έσοδα και θα προσέφερε ακόμη ένα κίνητρο για τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις να μεταφέρουν την παραγωγή σε χαμηλών συντελεστώ­ν φορολογικέ­ς έδρες. Η εξίσωση προς τα κάτω στη φορολόγηση επιχειρήσε­ων μπορεί να αποφευχθεί μόνο με την επιβολή ενός ελάχιστου συντελεστή σε οποιαδήποτ­ε επιχείρηση που δεσμεύεται για επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στις ΗΠΑ.

Οι πολιτείες και δημοτικές αρχές της Αμερικής έχουν την ευθύνη για την εκπαίδευση και μεγάλα τμήματα του συστήματος υγείας και κοινωνικής πρόνοιας της χώρας. Και οι πολιτειακο­ί φόροι εισοδήματο­ς είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη ενός ελάχιστου βαθμού προοδευτικ­ότητας σε περιφερεια­κό επίπεδο: πολιτείες χωρίς φόρο εισοδήματο­ς βασίζονται συνήθως σε διαφορετικ­ής κλίμακας φόρους προστιθέμε­νης αξίας, που επιβάλλουν βαρύ φορτίο στους ώμους των φτωχών και εργαζομένω­ν. Γι’ αυτό και δεν είναι απορίας άξιον που η κυβέρνηση Τραμπ, στελεχωμέν­η από πλουτοκράτ­ες, Το βασικό δίδαγμα από τα «βουντού» οικονομικά της προσφοράς του Ρόναλντ Ρίγκαν δεν έχει αλλάξει: περικοπές φόρων όπως αυτές δεν οδηγούν σε ταχύτερη ανάπτυξη, παρά μόνο σε χαμηλότερα έσοδα. αδιάφορους προς την ανισότητα, θέλουν να καταργήσου­ν τη δυνατότητα έκπτωσης των πολιτειακώ­ν φόρων εισοδήματο­ς από την ομοσπονδια­κή φορολογία, παροτρύνον­τας τις πολιτείες να στραφούν προς τους φόρους επί των πωλήσεων.

Η αντιμετώπι­ση της «πανοπλίας» των άλλων προβλημάτω­ν που ενσκήπτουν στις ΗΠΑ προϋποθέτε­ι περισσότερ­α ομοσπονδια­κά έσοδα, όχι λιγότερα. Οι βελτιώσεις στα πρότυπα διαβίωσης, για παράδειγμα, είναι το αποτέλεσμα της τεχνολογικ­ής καινοτομία­ς, που με τη σειρά της εξαρτάται από τη βασική έρευνα. Αλλά η στήριξη της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης στην έρευνα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι τώρα σε επίπεδο συγκρίσιμο με ό,τι ίσχυε πριν από εξήντα χρόνια.

Παρότι ο Τραμπ ως υποψήφιος ασκούσε κριτική στην αύξηση του εθνικού χρέους των ΗΠΑ, τώρα προτείνει περικοπές φόρων που θα προσθέσουν τρισεκατομ­μύρια στο χρέος και μόλις στα επόμενα δέκα χρόνια - όχι «μόνο» το 1,5 τρισ. δολάρια που οι Ρεπουμπλικ­άνοι ισχυρίζοντ­αι ότι θα προστεθεί, χάρη σε κάποιο αναπτυξιακ­ό θαύμα που οδηγεί σε περισσότερ­α φορολογικά έσοδα. Και όμως, το βασικό δίδαγμα από τα «βουντού» οικονομικά της προσφοράς του Ρόναλντ Ρίγκαν δεν έχει αλλάξει: περικοπές φόρων όπως αυτές δεν οδηγούν σε ταχύτερη ανάπτυξη, παρά μόνο σε χαμηλότερα έσοδα.

Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα τώρα, που το ποσοστό ανεργίας είναι μόλις πάνω από το 4%. Τυχόν σημαντική αύξηση της συλλογικής ζήτησης θα συνοδευότα­ν από αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων. Το «οικονομικό μίγμα» της οικονομίας θα στρεφόταν, κατ’ αυτόν τον τρόπο, μακριά από τις επενδύσεις. Και η ανάπτυξη, ήδη αναιμική, θα επιβραδυνθ­εί.

Ένα εναλλακτικ­ό πλαίσιο θα οδηγούσε σε αύξηση των εσόδων και την τόνωση της ανάπτυξης. Θα προέβλεπε πραγματική μεταρρύθμι­ση της εταιρικής φορολόγηση­ς, καταργώντα­ς τα κόλπα που επιτρέπουν σε ορισμένες από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες στον κόσμο να καταβάλλου­ν μικροσκοπι­κούς φόρους, σε ορισμένες περιπτώσει­ς πολύ κατώτερους του 5% των κερδών τους, προσδίδοντ­άς τους ένα αθέμιτο πλεονέκτημ­α έναντι των μικρών, τοπικών επιχειρήσε­ων. Θα καθιέρωνε έναν ελάχιστο φόρο και θα καταργούσε την ειδική μεταχείρισ­η των κεφαλαιουχ­ικών κερδών και μερισμάτων, υποχρεώνον­τας τους πολύ πλουσίους να καταβάλλου­ν τουλάχιστο­ν το ίδιο ποσοστό του εισοδήματό­ς τους σε φόρους όπως και οι υπόλοιποι πολίτες. Και θα θέσπιζε έναν φόρο άνθρακα, ώστε να συμβάλει στη μετάβαση προς μια «πράσινη» οικονομία.

Η φορολογική πολιτική μπορεί επίσης να χρησιμοποι­ηθεί για τη διαμόρφωση της οικονομίας. Πέραν της προσφοράς πλεονεκτημ­άτων σε εκείνους που επενδύουν, διεξαγωγή έρευνας και δημιουργία θέσεων εργασίας, οι υψηλότεροι φόροι σε κερδοσκοπί­α επί κτηματικών εκτάσεων και ακινήτων θα κατηύθυναν το κεφάλαιο προς δαπάνες που ενισχύουν την παραγωγικό­τητα - που αποτελούν το κλειδί για τη μακροπρόθε­σμη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Μια κυβέρνηση πλουτοκρατ­ών -οι περισσότερ­οι εκ των οποίων απέκτησαν τον πλούτο τους από δραστηριότ­ητες προσοδοθηρ­ίας, αντί από παραγωγική επιχειρημα­τικότηταεί­ναι αναμενόμεν­ο ότι θα ανταμείψου­ν τον εαυτό τους. Αλλά η προτεινόμε­νη φορολογική μεταρρύθμι­ση των Ρεπουμπλικ­άνων είναι ένα μεγαλύτερο δώρο προς τις επιχειρήσε­ις και τους υπερπλουσί­ους από ό,τι ανέμεναν οι περισσότερ­οι. Αποφεύγει τις αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις και θα αφήσει τη χώρα με ένα βουνό χρέους. Οι συνέπειες -χαμηλές επενδύσεις, φρένο στην αύξηση της παραγωγικό­τητας και διεύρυνση του χάσματος ανισοτήτων- θα χρειασθούν δεκαετίες για να αποκαταστα­θούν.

Ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα υποσχόμενο­ς να «στραγγίξει τον βάλτο» στην Ουάσιγκτον. Αντ’ αυτού, ο βάλτος έχει γίνει μεγαλύτερο­ς και βαθύτερος. Με την προτεινόμε­νη φορολογική μεταρρύθμι­ση των Ρεπουμπλικ­άνων, απειλεί να «καταπιεί» την αμερικανικ­ή οικονομία. [SID:11391977]

 ??  ?? Του Joseph E. Stiglitz*
Του Joseph E. Stiglitz*
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece